Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Tips och råd

5 tips hur du hittar en bra rådgivare

Linda Elfving är rådgivare på Almi och har sett många företag lyckas - och misslyckas - med att hitta vettiga rådgivare. Vi bad henne lista sina bästa knep för att lyckas.

1. Kompetensinventera först

Titta lite nyktert på dig själv och din verksamhet. Vilken sorts kunskaper har ni mycket av och vilka delar är ni svagare på och vilka kunskaper kommer bolaget behöva när ni ska utvecklas framåt. Det ni saknar är den kompetens du ska leta efter hos en rådgivare.

2. Börja leta

Om du inte hittar folk med rätt kompetens i ditt befintliga nätverk kan du vända dig till folk på bolag du beundrar. Så småningom bör du ha identifierat några som skulle kunna vara intressanta.

3. Våga ställa frågan

Var lite modig och beskriv var ditt bolag är, vilket som är ert nästa steg och att ni skulle behöva ett bollplank. Leta efter någon som är genuint intresserad och som kan utveckla dig som person. Beskriv förutsättningarna och förväntningarna på rådgivarrelationen, men börja i begränsad skala under en kortare tid. Det ger dig möjlighet att utvärdera snabbt.

4. Gå på personlighet

Givet att personen verkligen har rätt kunskaper och kan hjälpa, se till att personkemin finns där eftersom allt blir så mycket lättare och roligare då. Engagemang är viktigt, men de ska också omsättas i handling så att det inte bara blir löst prat av alltihop.

5. Sätt spelreglerna innan ni börjar

Gör upp om frågor som arvode, hur ofta ni ska träffas och under hur lång tid samarbetet ska vara innan ni drar igång.

 

linda-elfving-almi
Linda Elfving, rådgivare Almi

Saknar du någon att bolla dina idéer med för att ta nästa steg med ditt företag?

Behöver du någon som stöttar och peppar dig i en eventuell motgång? Eller behöver – och vågar – du och ditt företag utmanas med nya synvinklar? Då kan en mentor vara svaret.

 

Läs mer om Almis Mentorprogram här