Aktiebolag eller enskild firma? Så väljer du rätt!
Hur ser verksamheten ut och vilka inkomster har du i övrigt som privatperson? Det är faktorer som påverkar valet av företagsform när du vill starta eget.
Som egen företagare har företagsformen en stor påverkan på hur ekonomin ska struktureras – både för bolaget och privat. Därför är det bra att känna till vad som gäller och hur verksamheten i bolaget ska bedrivas innan du gör ditt val.
Enskild firma
Det finns inget enklare sätt att komma igång med sitt företagande än att starta en enskild firma. Det enda du behöver göra är att ansöka om F- eller FA-skattesedel hos Skatteverket. Du behöver inget kapital för att köra igång verksamheten. Företagets ekonomi ses som en förlängning av din egen privata ekonomi. Det innebär att alla pengar du tjänar räknas som inkomst av tjänst – och beskattas därefter. Har du en anställning vid sidan av ditt företag kan det göra att du snabbt får en ganska hög total beskattning.
En enskild firma är ingen egen juridisk person utan det är ditt personnummer som också blir organisationsnummer. Allt som företaget gör är det du som personligen ansvarar för. Att företagets och den egna ekonomin hänger ihop så pass nära kräver en god organisation så att man har koll på vilka pengar som hör hemma var.
För den som har en begränsad risk i verksamheten och som vill komma igång snabbt, enkelt och med så lite administration som möjligt kan enskild firma vara lämpligt. Värt att notera är att enskild firma kan vara bättre om företaget är nystartat och man ska ta ut föräldrapeng eftersom den i det fallet baseras på en schablonlön för branschen oavsett hur mycket pengar du har tjänat det senaste året.
Aktiebolag
Aktiebolag är vår allra vanligaste företagsform i Sverige och används av allt från småföretag bestående av en person till stora börsnoterade bolag. För att starta ett aktiebolag behövs som minst 25 000 kronor i insatt kapital. Till skillnad från en enskild firma är det lätt att skilja på den egna och företagets ekonomi eftersom pengarna hålls helt åtskilda. I ett aktiebolag kan du därför aldrig förlora mer än ditt insatta aktiekapital.
Om du planerar en verksamhet som kräver stora investeringar för att komma igång, kunder med långa kredittider eller andra större risker är det antagligen bäst att ha ett aktiebolag. Går någonting fel riskerar du inte hela din privata ekonomi.
Revisionsplikten har avskaffats för små bolag och de flesta aktiebolag kan därför slippa kostnad för revisor. Möjligheten till att ta ut ersättning i form av utdelning med 20 procent beskattning enligt 3:12-reglerna är en fördel i ett aktiebolag jämfört med enskild firma.
Frågor att ställa sig inför valet av företagsform:
– Hur mycket risk tar jag i min verksamhet?
Stor risk innebär = fördel aktiebolag
– Hur mycket tid och resurser kan jag lägga på administration och bokföring?
Lite tid och resurser = fördel enskild firma
– Har jag en anställning vid sidan av mitt företag?
Om ja = fördel aktiebolag för att slippa skatta bort en stor del av mina intäkter
– Hur mycket kapital har jag undansatt för att satsa i verksamheten?
Finns det inga pengar = fördel enskild firma
– Vill jag kunna ta ut utdelning?
Om ja = fördel aktiebolag
– Kommer jag att anställa?
Om ja = fördel aktiebolag där det är lättare att hantera anställningar och erbjuda förmåner såsom träningskort
– Kommer du använda periodiseringsfond?
Om ja = fördel enskild firma som inte behöver betala ränta på det som avsätts.
– Hur ser branschstandard ut?
I vissa branscher kan det vara en fördel att ha ett aktiebolag som uppfattas som mer seriöst.