Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Tips och råd

Kom igång med cirkulär ekonomi 

– sju tips från experten

Hur kan du jobba bäst med cirkulär ekonomi? Matilda Jarbin är hållbarhetschef för GIAB Nordic AB, som har gått från 0 till 200 miljoner i omsättning på fem år med sin cirkulära affärsmodell. Här ger hon sju råd!

GIAB jobbar med cirkulär skaderegleringsprocess för försäkringsbranschen. Det innebär lite förenklat att du som kund måste skicka in din skadade produkt till GIAB för att få din ersättning från försäkringsbolaget.

GIAB:s affärsidé är att förlänga livet på produkten när de har fått in den. Och om det exempelvis gäller en mobiltelefon kan du som kund få en reparerad enhet istället för ersättning. Win-win-win-win – för GIAB, försäkringsbolaget, dig som kund och miljön.

 

Matilda Jarbin, som är hållbarhetschef på GIAB, ger här sju råd till dig som jobbar mer linjärt idag och vill komma igång cirkulärt:

1. Identifiera nuläge

– Se på era processer idag: Var står ni? Och vart vill ni ta er?

2. Ta in rätt kompetens

– Ni kan behöva få in rätt kunskap i bolaget för att utveckla nya tekniker och system. Kanske forskare?

3. Kom igång

– Viktigast – att bara göra och inte sitta på kammaren och slipa på en tjänst eller produkt tills den är helt perfekt. Utveckla hela tiden – för det tar tid.

4. Våga vara pionjär

– Här har bolag olika förutsättningar. En liten startup bör våga förändra befintliga strukturer och processer. Är ni stort bolag med muskler – var öppen för förändring. Ska ni jobba långsiktigt måste ni jobba hållbart annars har företaget ingen framtid.

5. Skapa något bättre

– Ta inte fram en produkt, tjänst eller affärsmodell som är sämre än den ni har bara för att ta fram en cirkulär eller mer hållbar. Den måste vara minst lika bra och gärna bättre. Mät kundnöjdhet hela tiden.

6. Mät hållbarhetsarbetet

– Att samla data är väldigt viktigt. Det kan vara procent av återbrukat, mängden besparat avfall, reducerad koldioxid och så vidare.

7. Kommunicera på rätt sätt

– Cirkulär ekonomi och hållbarhet är uttjatat, därför viktigt att inte slänga sig med begrepp utan att beskriva vad ni faktiskt gör. Undvik greenwashing och underbygg det ni kommunicerar, säger Matilda Jarbin.

 

Ta första steget att framtidsrusta ditt företag - kontakta oss för ett första möte!

Matilda Jarbin är utbildad hållbarhetsstrateg och har de senaste sju åren arbetat som Hållbarhetschef på GIAB. Hon är expert på cirkulär ekonomi och hållbarhet kopplat till lönsamhet och affärer.
Matilda Jarbin, hållbarhetschef på GIAB, tror att alla företag kan bli cirkulära, men att det är en utopi att hela samhället ska bli det.
Alla bolag kan jobba med cirkulär ekonomi på något sätt, men det finns alltid företag som har det svårare och det tar längre tid för vissa branscher.

fran-ord-till-handling-390.jpg

Titta på Matilda

Matilda Jarbin är med i Almis serie “Från ord till handling”, en serie korta program från Almi där vi pratar om hållbarhet, eller rättare sagt pratar om hur man går från att bara prata, till att faktiskt göra saker.

 

Se avsnittet som handlar om hur du tjänar pengar på hållbarhet här

Även som podd!

Har du inte tid att titta på vårt webinar eller föredrar att lyssna så finns avsnittet även som podd.

 

Lyssna på avsnittet här:
Apple Podcast
Spotify
Acast

Vill du och ditt företag: 

  • kickstarta ert hållbarhetsarbete
  • identifiera nya affärsmöjligheter
  • identifiera hållbarhetsrisker
  • få koppling till relevanta hållbarhetsmål inom ramarna för Agenda 2030
  • få underlag för information, marknadsföring och varumärkesbyggande insatser med koppling till hållbarhet
  • få ett kunskapslyft i hållbarhetsfrågan och få möjlighet att involvera medarbetare och/eller nyckelpersoner
  • få underlag för en initial hållbarhetsstrategi för bolaget
  • få finansiering till din gröna satsning

Vill du komma igång? Genom Framtidsgeneratorn utvecklar du ditt företags hållbarhetsarbete och rustar för framtiden. 

 

Mer om hur du kan framtidsrusta din verksamhet