Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
21 november 2022

Årets Nybyggare 2022 utsedda

Och vinnarna är...

Den 21 november avgjordes den nationella Sverige-finalen av Årets Nybyggare där årets främsta företagare med utländsk bakgrund utmärktes för deras enastående prestationer.

Kung Carl XVI Gustaf har sedan 2000 varit beskyddare av priset Årets Nybyggare. Priset delas ut i tre kategorier; Årets nystart, Årets pionjär och Årets unga pionjär. De företagare som tagit emot utmärkelsen har förutom att driva framgångsrika verksamheter också gjort en fantastisk personlig resa och genom hårt arbete, kreativitet och uthållighet överkommit alla utmaningar som nya i Sverige.

Med Priset hedras vår tids nybyggare och visar på den företagsamhet och entreprenöriella kraft som finns bland de som kommit till Sverige och startat samt utvecklat framgångsrika företag. En kraft som Sverige så väl behöver. En kraft som i större utsträckning borde ses som samhällets stöttepelare.

 

- Almi har varit huvudsamarbetspartner till priset under många år och i år är det extra glädjande att alla tre är kunder till oss som dessutom fått både lån och affärsrådgivning. Det är stort! Ännu en gång visas det prov på att arbetet med våra fokusgrupper lönar sig. Grattis till vinnarna och grattis till Almi Stockholm Sörmland och Almi Väst, säger Maroun Aoun, ansvarig fokusgrupper.

Årets pionjär - Ali Ghoce, Gordon Services

Motivering:


"Ali Ghoce kom med sin familj till Valdermarsvik 1986. En tvåårig IT-utbildning förde honom in i tech-världen. Trots begränsade förkunskaper om den konservativa logistikbranschen har Ali på ett mycket strategiskt vis positionerat sitt företag. Genom smarta innovativa tekniska lösningar är Gordon Services idag branschledande i sin nisch, och verksamt i flera länder. Ali arbetar med hållbara transporter som minimerar både koldioxidutsläpp och matsvinn."

 

Om företaget:
Gordon Delivery grundades 2015 och är specialiserat på digitaliserade flöden av kylda ”last mile-leveranser”. Med en egenutvecklad tech-plattform hjälper Gordon Delivery stora dagligvarukedjor och matkassebolag med effektiva logistiklösningar längs hela logistikkedjan, inklusive hemleveranser.
Omsättning 2021: 334 mkr
Antal anställda: 37 st
Verksamhet i Sverige, Danmark, Norge och Finland

Årets unga pionjär - Zaid Saeed, Scalinq AB

Motivering:
"När Zaid var nio år lämnade han och hans familj sitt krigshärjade hem och tog sig till Sverige. Att komma hit och direkt börja i 6:e klass hade sina utmaningar. Trots det har Zaid idag två utbildningar som grund för sina storslagna och innovativa planer. Tillsammans med ett några av de främsta forskarna inom området skalbara kvantdatorer har Zaid idag ett patent som Scalinq bygger sin verksamhet på. Trots att företaget startades i år har det redan identifierats som ett av världens främsta i sin nisch."

 

Om företaget

SCALINQ utvecklar hårdvara som möjliggör skalbara kvantdatorer – extremt kraftfulla beräkningsmaskiner som nyttjar kvantfysikens lagar för att lagra information. Scalinq har en lösning baserad på högdensitetskopplingar för kvantprocessorer som gör det möjligt att utveckla kvanchip med hundratals kvantbitar. Företaget drivs av 7 och har en omsättning på över 1 Mkr.

Årets nystart - Alaa Alshawa och Rim Alexandra Halfya, Combify AB

Motivering:
"Från en flyktingförläggning i Dalarna och efter ett samtal en nyårsafton fattade Alaa och Rim Alexandra beslutet att starta ett företag i en extremt konservativ bransch - två år efter ankomsten till Sverige. Deras idé var att aggregera data om stadsutvecklingsplaner från tusentals källor och samla det i enhetlig dataplattform. Idag är företaget den centrala aktören för information inom fastighetsutveckling. Utan tidigare erfarenhet av entreprenörskap har paret startat och utvecklat ett företag i framkant, och planer finns på att exportera konceptet."

 

Om företaget:
Combify är ett proptech-företag som förser fastighetsutvecklare, fastighetsägare, arkitekter och byggnadsingenjörer med marknadens mest pålitliga byggdata. Combify tillgängliggör de data som behövs som underlag i bygg – och fastighetsutvecklingsprojekt på ett enkelt sätt. Det sparar tid och gör det möjligt för kunderna att fatta datadrivna och mer välgrundade beslut.
Omsättning 2020.07: 4,6 Mkr
Antal anställda enligt senaste ÅR: 2 st (därefter har 16 nya medarbetare tillkommit)
Verksamhet: Sverige

Om priserna

Årets Nystart 

Priset delas ut till en företagare nyligen startat et företag med begränsade resurser. Företagaren ska ha tillvaratagit sina tidigare erfarenheter i sitt gamla hemland och förverkligat dem i Sverige.

Årets Pionjär

Utmärkelse delas ut till en företagare som kan påvisa kontinuerlig tillväxt och har flera anställda. Företaget ska fortsättningsvis kunna visa på tillväxt. Företagaren ska påvisa att hen tagit företag till en ny nivå inom sin bransch. Företaget ska ha varit verksamt i över fem år och löpande påvisa att resurser avsatts för fortsatt expansion och vidareutveckling.

Året Unga Pionjär

Utmärkelsen delas ut till en yngre entreprenör och har minst en förälder med utländsk bakgrund. Företagets affärsidé ska visa på tillväxtmöjligheter och hålla en hög innovationsgrad.

 

Läs mer om priserna och om Stiftelsen IFS