Observera! Några av Almis dotterbolag har fusionerats. Det innebär att de byter namn och organisationsnummer. För mer information, se sidan leverantörsinformation.
Affärsutveckling

Få in cirkularitet i hela företaget – för starkare konkurrenskraft

Företag måste ställa om till mer resurseffektiva cirkulära affärsmodeller och affärsstrategier – för att bolagen ska framtidssäkra sin konkurrenskraft och långsiktiga tillväxt. 

Men hur kan det gå till? Almis rådgivare ger råd längs vägen.

Fler och fler företagare får grepp om vad en cirkulär affärsmodell innebär. Men att gå från kunskap till att faktiskt få in cirkularitet i sin affärsmodell och verksamhet i praktiken kan skapa huvudbry.

"Det viktigaste är att börja någonstans. Det finns en rad olika cirkulära strategier och affärsmodeller att utforska. Du behöver inte göra allt på en gång. Men börja exempelvis med att se över din produktion, företagets svinn eller tänk nytt kring din leverantörskedja."

Therese Larsson, rådgivare hos Almi

Therese Larsson, rådgivare hos Almi

Börja med nuläget

Företag bör tänka på cirkularitet tidigt, redan i designstadiet av en produkt, för att se hur man kan eliminera avfall, minimera resursanvändning, designa för lång livslängd, återanvändning, reparation och i sista hand återvinning. 

Här ser Ann Silfverhielm, också rådgivare hos Almi, att man behöver förstå sina resurser och kartlägga dem:

"Om jag drev företag just nu skulle jag kartlägga företagets resursanvändning och riskexponering, och dra nytta av alla resurser som går till spillo. Jag skulle vända en linjär ineffektivitet till en cirkulär affärsmöjlighet, något som finns i alla branscher.

 Ann Silfverhielm, rådgivare hos Almi.

Ann Silfverhielm, rådgivare hos Almi.

Se cirkularitet som en affärsmöjlighet

Cirkulära affärsmodeller kan skapa stort affärsvärde genom minskade materialkostnader och spill, lönsamhet, tillväxt, minskad miljöpåverkan, kontroll över leverantörskedjan och regulatoriska risker. 

– Det säger ju sig självt att man kan tjäna mer pengar och få fler kunder genom att sälja samma sak flera gånger. Börja med dina lägst hängande frukter för att komma igång och se resultat. Våga testa, experimentera, tänka nytt, kombinera olika cirkulära strategier och samarbeta längs vägen. Sätt en cirkulär vision, mål och KPI:er med en tydlig koppling till din affär och tillväxtstrategi, men framförallt – sätt igång, säger Ann och fortsätter:

– För att lyckas i praktiken så kan vi inte hantera cirkularitet som ett isolerat projekt utan som en affärsmöjlighet och en integrerad del av affären och verksamheten. Fokusera på att hitta kundvärdet, affären och lönsamheten med cirkularitet så kommer ofta hållbarhetsnyttan på köpet. Cirkularitet handlar om entreprenörskap, att lösa behov och problem med nytänkande och värdeskapande lösningar, med resurseffektivitet som en affärsmöjlighet som kan framtidssäkra både konkurrenskraft och långsiktig tillväxt.

Cirkularitet – möjlighet för alla företag 

Men hur är det – kan alla företag jobba cirkulärt? Eller är det bara tillverkande bolag och branscher som kan anamma det?

– I huvudsak handlar cirkularitet om resurseffektivitet, värdebevarande och ta tillvara på resurser över tid, det vill säga eliminera avfall och utsläpp, minimera resursanvändningen, cirkulera produkter och material så länge som möjligt för att i sista hand återvinna. Vi måste lära oss att ”do more with less” – alltså göra mer med mindre. Att ta kontroll över användningsfasen och tänka mycket mer på värde över tid och att använda resurser så länge och mycket eller ofta som möjligt, säger Ann Silfverhielm.

Ann menar att ekonomi traditionellt handlat om att hushålla eller effektivisera kring pengar och arbetstid. Men framöver handlar det också om att hushålla och effektivisera vår resursanvändning – naturresurser, material och produkter. 

– De som även blir bäst på att jobba resurseffektivt blir vinnarna och framtidens bolag. Såklart har cirkularitet störst påverkan på företag med stor resursanvändning, såsom tillverkande bolag eller företag som säljer fysiska produkter, men det finns definitivt möjligheter även för andra, inte minst när det kommer till cirkulära ekosystemtjänster. Företag inom exempelvis e-handel, logistik, försäkring, betalning, datainformation, AI, tech och säkerhet är viktiga möjliggörare för den cirkulära ekonomin. 

Många företag sitter i samma båt när det kommer till resursutmaningen, inte minst när resurser inte blir billigare och dessutom mer svårtillgängliga och knappa. Ett företags avfall kan vara ett annat företags resurs – var nyfiken och utforska samarbeten.

Ann Silfverhielm, rådgivare hos Almi

Prioriterade materialströmmar

Therese Larsson nämner också en del prioriterade material för tillverkande företag som har extra stor potential med cirkularitet. 

– Jobbar ditt företag med prioriterade materialströmmar – som till exempel plast, textil, förnybara och biobaserade råvaror, inom byggbranschen eller med innovationskritiska metaller och mineraler – finns det stora volymer av produkter med kortare livslängd och låg återvinningsgrad. Här finns stora utmaningar, men också möjligheter i att tänka cirkulärt så att produkterna kan leva längre, tas isär och göras om till nya, säger hon.

Ann Silfverhielm ser att ett framgångsrecept för företag är att samarbeta med både kund och andra bolag kring cirkularitet. 

– Cirkulär ekonomi är en lagsport som kräver modigt och långsiktigt ledarskap. Inspireras av andra framgångsrika cirkulära företag och exempel som redan finns. Våga också inspireras av andra branscher. Många företag sitter i samma båt när det kommer till resursutmaningen, inte minst när resurser inte blir billigare och dessutom mer svårtillgängliga och knappa. Ett företags avfall kan vara ett annat företags resurs – var nyfiken och utforska samarbeten.

Cirkulära frågor att ställa sig som företagare

  • Kan du stärka din lönsamhet genom att använda mindre resurser, längre och effektivare?
  • Kan du förlänga resursernas livslängd och nyttjandegrad?
  • Kan du tjäna mer pengar och få bättre marginal genom att sälja samma produkt flera gånger?
  • Kan du möta nya kundbehov och få nya kunder genom resurssmarta cirkulära affärsmodeller?  
  • Hur mycket av era använda produkter kommer tillbaka från kund?
  • Vilka resurser går till spillo i ditt företag? Hur kan du ta tillvara på dem?
  • Vad behöver din verksamhet för att bli mer cirkulär? Vad skulle krävas?​
AI-genererad illustration av en färgglad cirkeldiagram med fem sammanhängande pilar i gult, orange, brunt, blått och grönt som pekar medurs. Bilden visualiserar en cirkulär affärsmodell där resurser cirkulerar genom steg som design, produktion, konsumtion, återvinning och återanvändning.

Vilka ytterligare vinster finns med cirkularitet?

– Det är en strategisk möjlighet att fortsätta bygga konkurrenskraft och samtidigt minska sin miljöpåverkan. Det kan innebära direkta kostnadsbesparingar om man till exempel kan minska sitt spill i produktionen, men också nya vägar till lönsamhet, säger Therese Larsson och fortsätter:

– Vår ekonomi idag är uppbyggd på linjära flöden – vi tillverkar något av våra begränsade resurser, använder produkterna och sedan kastar dem. Vi har en utmaning med resurser, att de är ändliga, men också möjligheter – att skapa produkter som håller över tid. 

Ann Silfverhielm nämner också att företag behöver arbeta cirkulärt för att möta kundkrav och fler regleringar som kommer liksom stärka sin konkurrenskraft och långsiktiga tillväxt.

– Cirkularitet är en fantastisk affärsmöjlighet som kan främja tillväxt, lönsamhet och hållbarhet samt stärka företagets motståndskraft.

Det kan finnas en osäkerhet kring lönsamhetsfrågan – hur mycket är en kund egentligen beredd att betala för en cirkulär produkt? Våga kom igång och undersök marknaden. Utforska vad som är företagsekonomiskt genomförbart och vad kunderna är intresserade av.

Therese Larsson, rådgivare hos Almi

Vilket är det största hindret för att komma igång eller ställa om?

– Det finns lite olika hinder. Vissa företag har inte kunskap om cirkulära strategier och hur de kan gynna deras affärer. Det kan också vara svårt att ta sig tid att tänka strategiskt kring de här frågorna. Men här finns stöd och hjälp från olika aktörer såsom hos oss på Almi, säger Therese och fortsätter: 

– Det kan också finnas en osäkerhet hos företag kring lönsamhetsfrågan – hur mycket är en kund egentligen beredd att betala för en cirkulär produkt? Här kan man testa sig fram. Våga kom igång och undersök marknaden. Utforska vad som är företagsekonomiskt genomförbart och vad kunderna är intresserade av. 

Hur kan Almi hjälpa företag med cirkularitet?

– Almi kan hjälpa med ett strategiskt perspektiv kring den cirkulära potentialen. Vi kan i vår affärsutveckling gemensamt titta på affärsmodellen, utmaningar och möjligheter. Även se över en rad olika cirkulära principer såsom restflöden – hur rester kan bli till nya produkter eller säljas vidare till en annan verksamhet. Och istället för att sälja produkter kanske de kan hyras ut. Behöver du extern finansiering för att genomföra en cirkulär och hållbar omställning kan Almi också vara en möjlig aktör. Vi har bland annat vårt gröna lån när du ska göra en grön investering, säger Therese Larsson och får medhåll av Ann Silfverhielm:

– Det gröna lånet är en fantastisk möjlighet med förmånliga villkor, för att möjliggöra den gröna omställningen. Kombinera gärna Almis rådgivning inom affärsutveckling och finansiering för att ta del av vår breda kompetens och tjänster för att stärka din affär och möjligheter.