Observera! Några av Almis dotterbolag har fusionerats. Det innebär att de byter namn och organisationsnummer. För mer information, se sidan leverantörsinformation.

Kommunikatör? Så gör du skillnad

Kommunikation är en kraft. Och som kommunikatör har du en unik möjlighet att påverka vilken riktning samhället rör sig i – varje dag, genom varje ord, bild och berättelse du förmedlar.

När världen ställer om till ett mer hållbart samhälle behövs det röster som förstår både ansvar och potential. Här har du som kommunikatör en särskilt viktig roll. Du kan göra verklig skillnad – genom att hjälpa dina kunder att kommunicera ärligt, relevant och medvetet.

Men vad innebär det i praktiken? Här är tre hållbara mål för dig som kommunikatör.

1. Verka för god marknadsföring och ansvarsfull information

Som kommunikatör bär du ett ansvar för hur budskap tas emot – och vad de leder till. Det handlar inte bara om att sälja, utan också om att skapa förståelse, bygga förtroende och inspirera till rätt val.

  • Se till att kommunikationen håller etiskt. 
    Undvik överdrifter, greenwashing eller vilseledande budskap – även i de små detaljerna.
  • Hjälp dina kunder att utbilda sina målgrupper. 
    Det kan vara enkla saker som att lyfta fram hur man använder en produkt på ett hållbart sätt, eller visa vilka värderingar företaget står för i konkreta handlingar.

Du kan också bidra till att öka konsumenters medvetenhet – till exempel genom att lyfta cirkulära lösningar, erbjuda hållbara alternativ eller prata mer om kvalitet än kvantitet.

2. Engagera dig i samhället och i samtiden

Kommunikation sker aldrig i ett vakuum. Den påverkas av – och påverkar – det samhälle vi lever i.

Därför blir det också en del av ditt hållbarhetsarbete att förstå vilka frågor som är viktiga lokalt och globalt, vilka röster som hörs – och vilka som saknas.

  • Bygg relationer med lokala aktörer, föreningar och initiativ. 
    Det ger insikter och stärker både det sociala sammanhanget och din egen trovärdighet.
  • Främja kultur och utbildning. 
    Du sitter ofta på kanaler, plattformar och idéer som kan ge fler människor tillgång till kunskap och inspiration – använd dem!

Du kan till exempel lyfta röster från marginaliserade grupper, sätta ljuset på en samhällsfråga eller hjälpa unga att förstå världen genom tydlig, tillgänglig kommunikation.

3. Motverka korruption genom tydliga ramar

Det kanske inte är det första du tänker på som kommunikatör – men även du kan bidra till att motverka korruption i affärssammanhang.

  • Fundera över hur era utskick, event eller gåvor kan uppfattas. 
    Är syftet att bjuda in till samtal och samverkan – eller kan det tolkas som att ni förväntar er något tillbaka?
  • Tydliggör syfte och värderingar. 
    Prata öppet om vad ni står för, internt såväl som externt.

Genom att ha ett etiskt förhållningssätt i all kommunikation – även de små gesterna – visar du att hållbarhet är mer än bara ord.

Nästa steg

Att jobba med hållbar kommunikation är inte att vara perfekt – utan att vara medveten. Med varje mejl, inlägg, bild eller presentation har du chansen att bygga något större än varumärkeskännedom: du kan bygga förtroende, engagemang och förändring.

Vill du få hjälp att utforska hur du som kommunikatör kan bli en starkare del av hållbarhetsarbetet?

I Almis hållbarhetsdialog får du verktyg att prata hållbart, agera transparent och stärka både ditt och dina kunders arbete – inifrån och ut.

Berätta för oss vad ditt företag behöver hjälp med!

Hör av dig till oss redan idag, så kontaktar vi dig inom kort. Första mötet är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till något. Almi hjälper ditt företag med finansiering och rådgivning.

Jag är intresserad av
Jag är främst intresserad av rådgivning inom
Har du ett registrerat bolag?
Ange företagets omsättning

Gäller ärendet hur du praktiskt gör för att starta ett bolag?
 

Vi rekommenderar att du kontaktar Nyföretagarcentrum i din kommun eller går in på verksamt.se där mer information om detta finns. 

 

Almi lånar inte ut till privatpersoner.

 

Har du andra frågor hjälper vi dig gärna!

 

Gäller ärendet hur du praktiskt gör för att starta ett bolag?
 

Vi rekommenderar att du kontaktar Nyföretagarcentrum i din kommun eller går in på verksamt.se där mer information om detta finns. 

 

Almi lånar inte ut till privatpersoner.

 

Har du andra frågor hjälper vi dig gärna!