Observera! Några av Almis dotterbolag har fusionerats. Det innebär att de byter namn och organisationsnummer. För mer information, se sidan leverantörsinformation.

Så svarar du på kritik och svåra frågor

Förr eller senare händer det – någon ifrågasätter ditt hållbarhetsarbete. En kund, samarbetspartner eller medarbetare säger: "Ni är inte hållbara!" Och du står där med pulsen uppe och undrar hur du ska svara.

Att bemöta svåra frågor eller kritik kan kännas jobbigt, men det är också en chans att stärka din trovärdighet och utveckla verksamheten. Här får du konkreta tips på hur du gör.

1. Möt kritiken med ödmjukhet

Det första steget är att inte gå i försvar direkt.

Kritik kan kännas orättvis – men oftast finns där något att ta fasta på. Kanske en formulering i kommunikationen som skavde. Kanske en rutin som inte riktigt håller. Eller bara ett missförstånd.

 Visa att du är villig att lyssna. Då öppnar du upp för en dialog – och visar att hållbarhetsarbetet faktiskt är viktigt på riktigt.

2. Svara – alltid

Att ignorera kritiken, lägga locket på eller bli tyst är aldrig en bra idé. Det skapar bara mer misstro.

Svara alltid. Tacka för synpunkten, förklara hur ni jobbar och var ni befinner er i er hållbarhetsresa. Det behöver inte vara ett perfekt svar – men det ska vara ärligt.

Om du inte har ett bra svar direkt – säg det. Och återkom när du tagit reda på mer.

3. Var transparent – även när ni inte är klara

Du behöver inte vara i mål för att få prata om hållbarhetsarbete. Faktum är att kunder och intressenter ofta uppskattar öppenhet mer än perfektion.

Berätta vad ni gör – men också vad ni vill göra mer av. Det bygger förtroende. Du kan också bjuda in till feedback: “Vi är på väg, men har mycket kvar. Vad tycker du att vi ska prioritera?”

4. Undvik både greenwashing och greenhushing

De flesta har hört talas om greenwashing – att företag överdriver hur hållbara de är. Det ska självklart undvikas. Men det motsatta är också ett problem: greenhushing – när företag väljer att inte säga något alls, för att undvika kritik.

Det är lätt hänt. Men tystnad skapar osäkerhet. Det är mycket bättre att prata om sitt hållbarhetsarbete, även om det är påbörjat – än att vara helt tyst. Då visar du att du tar ansvar och vågar stå för din utveckling.

5. Gör det till en vana

Det viktigaste är att inte se kritik som ett hot – utan som ett tillfälle att vässa er strategi, förtydliga ert arbete och kanske till och med skapa nya relationer.

Fundera gärna på:

  • Hur fångar ni upp frågor från kunder och medarbetare?
  • Vem svarar – och hur?
  • Har ni rutiner för att ta med insikter tillbaka till verksamheten?

Att svara på svåra frågor kräver ibland mod – men mest av allt kräver det lyhördhet och vilja att utvecklas.

Nästa steg

Ett hållbart företag är inte det som aldrig får kritik – utan det som lyssnar, lär sig och blir bättre.

Vill du få stöd att utveckla ditt hållbarhetsarbete?

Vill du känna dig trygg i hur ni pratar om det – även när frågorna är tuffa? 

Almis hållbarhetsdialog ger dig verktygen att hantera både styrkor och utmaningar, och bygger en kommunikation som håller hela vägen.

Berätta för oss vad ditt företag behöver hjälp med!

Hör av dig till oss redan idag, så kontaktar vi dig inom kort. Första mötet är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till något. Almi hjälper ditt företag med finansiering och rådgivning.

Jag är intresserad av
Jag är främst intresserad av rådgivning inom
Har du ett registrerat bolag?
Ange företagets omsättning

Gäller ärendet hur du praktiskt gör för att starta ett bolag?
 

Vi rekommenderar att du kontaktar Nyföretagarcentrum i din kommun eller går in på verksamt.se där mer information om detta finns. 

 

Almi lånar inte ut till privatpersoner.

 

Har du andra frågor hjälper vi dig gärna!

 

Gäller ärendet hur du praktiskt gör för att starta ett bolag?
 

Vi rekommenderar att du kontaktar Nyföretagarcentrum i din kommun eller går in på verksamt.se där mer information om detta finns. 

 

Almi lånar inte ut till privatpersoner.

 

Har du andra frågor hjälper vi dig gärna!