Hållbarhet i restaurang, mat och livsmedel
– med smak för framtiden
Mat påverkar oss varje dag – och branschen har stor möjlighet att bidra till en mer hållbar värld. Med rätt råvaror, smart resursanvändning och tydlig kommunikation kan du göra skillnad för både kund, klimat och affär.
Här får du inspiration, konkreta tips och exempel på hur hållbarhetsarbetet kan bli en naturlig del av affären – utan att det blir krångligt.
Fokusområden i branschen
Hållbarhetsområdena bygger på internationella riktlinjer kring vilka sakfrågor inom hållbarhet som ett företag då bör beakta. De är direkt kopplade till de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030 samt till ISO 26000 – världens största standard för hållbart företagande.
Tre viktiga områden att fokusera på:
Att verka för en hållbar värdekedja
Välj leverantörer med ansvar, satsa på spårbarhet och arbeta för goda villkor längs hela kedjan.
![]() |
Primärt globlat mål
Mål 8
|
Vad
Genom att välja ansvarsfulla leverantörer och säkerställa goda villkor i kedjan stärker du både kvalitet och hållbarhet. |
Hur
Åtgärdslista för att verka för en hållbar värdekedja
|
Att verka för säkra produkter och tjänster
Livsmedelssäkerhet, hygien och ansvar i kundmötet är grundläggande.
![]() |
Primärt globalt mål
Mål 3
|
Vad
Genom att prioritera livsmedelssäkerhet, hygien och ansvarsfulla kundmöten bidrar du till tryggare måltider och bättre folkhälsa. |
Hur
Åtgärdslista för säkra produkter och tjänster
|
Att verka för cirkulära lösningar och hållbart resursanvändande
Minska svinn, arbeta med återvinning och satsa på resurseffektiva lösningar.
![]() |
Primärt globalt mål
Mål 12
|
Vad
Genom att minska svinn, återvinna och tänka resurssmart bidrar du till ett mer hållbart matsystem.
|
Hur
Åtgärdslista för att verka för cirkulära lösningar och hållbart resurs-användande |
Fler hållbarhetsområden att utforska
- Hållbar konsumtion
- Medvetandegöra kunder och konsumenter
- God hälsa i samhället
- Jämlikhet och mångfald
- Sunda arbetsvillkor och trygga anställningar
- Natur- och miljöhänsyn
- Bidrag till utbildning, kultur och det lokala samhället
Fem steg för att utvecklas
Med Almis hållbarhetsdialog får du hjälp att identifiera nuläge och ta nästa steg. Vi utgår från fem utvecklingsnivåer – var är du idag?
- Har ni pratat om hållbarhet i ledning eller styrelse?
- Ser ni det som en viktig fråga – och har börjat agera?
- Har ni koll på vilka hållbarhetsfrågor som är viktigast för er?
- Har ni med hållbarhet i affärsplanen och följer upp arbetet?
- Är hållbarhet en del av affärsmodellen – eller en lösning på en hållbarhetsutmaning?
Vill du ta nästa steg?
Boka ett möte med oss – så pratar vi om hur du kan utveckla hållbarheten i ditt företag, utifrån just din verklighet.