Gaia Biomaterials - jord

Almi Invest investerar i Gaia Biomaterials komposterbara plastersättning

Pressmeddelande

Publicerat:

03 apr. 2024, 05:30

Pressmeddelande

Gaia Biomaterials i Helsingborg, som utvecklar och tillverkar en komposterbar plastersättning baserad på krita, har slutfört en nyemission på 50 miljoner kronor. Företrädesemissionen stöds av den svenska riskkapitalfonden Almi Invest GreenTech samt privata investerare. Pengarna ska användas till fortsatt internationell expansion och lansering av ytterligare världsunika produkter. Gaia Biomaterials utvecklar och tillverkar ett helt egen plastliknande material med väldigt goda egenskaper som är både klimatsmart och inte bidrar till mikroplaster i naturen.

- Vi har en revolutionerande och egenutvecklad teknologi, vi har produktionskapaciteten och vi har gjort våra marknadstester. Nu är det dags att utöka vår marknadsnärvaro. Vi kommer att använda kapitalet till att utöka vårt globala nätverk av kommersiella agenter. Parallellt kommer vi under året lansera åtminstone en ytterligare banbrytande produkt, säger Peter Stenström, VD.

- Gaia Biomaterials produkt har en enorm potential då den är både klimatvänlig och kommer att minska avfall och mikroplaster. Kombinationen betydande kommersiell potential och miljönytta är vår sweetspot, säger Jörgen Bodin, Investeringsansvarig på Almi Invest GreenTech. Fokus är att skala verksamheten, men blickar man längre fram pågår produktutveckling inom bland annat biologiskt nedbrytbara fiskenät som helt kan revolutionera branschen.

- Det finns väldigt få gränser. Vårt material kan användas i olika produktionstekniker, inklusive filmblåsning, flaskblåsning, termoformning, injektion och extrudering, utan några förändringar i maskinparken. Detta gör det enkelt för varumärkesägare att drastiskt minska sina CO2-utsläpp och minska avfallsbergsproblemet, avslutar Stenström.

Gaia Biomaterials är unikt eftersom företagets hemkomposterbara material, Biodolomer, är baserat på kalksten, ett av de vanligaste mineralerna på jorden. Biodolomer kan ersätta fossil plast i allt från dryckesbägare till matkassar. Den är helt komposterbar med ett minimalt koldioxidavtryck och resulterar inte i någon mikroplast under komposteringsprocessen.

För ytterligare information kontakta
Jörgen Bodin, Investment Manager Almi Invest GreenTech, tel +46 72-205 26 79, mail jorgen.bodin@almiinvest.se

Peter Stenström, vd Gaia Biomaterials tel +46 708 85 34 37, mail peter.stenstrom@gaiabiomaterials.com

www.gaiabiomaterials.com