Årets Nybyggare 2023 utsedda

Publicerat:

22 nov. 2023, 11:39

Nyhet

Den 21 november avgjordes den nationella Sverige-finalen av Årets Nybyggare där årets främsta företagare med utländsk bakgrund utmärktes för deras enastående prestationer.

Ceremonin ägde rum på Slottet i Stockholm, och Kung Carl XVI Gustaf har sedan 2000 varit beskyddare av priset Årets Nybyggare.

Priset delas ut i tre kategorier;

  • Årets nystart
  • Årets pionjär
  • Årets unga pionjär.

De företagare som tagit emot utmärkelsen har förutom att driva framgångsrika verksamheter också gjort en fantastisk personlig resa och genom hårt arbete, kreativitet och uthållighet överkommit alla utmaningar som nya i Sverige.

Med Priset hedras vår tids nybyggare och visar på den företagsamhet och entreprenöriella kraft som finns bland de som kommit till Sverige och startat samt utvecklat framgångsrika företag. En kraft som Sverige så väl behöver. En kraft som i större utsträckning borde ses som samhällets stöttepelare.

Nicky Nadem, AtriumsRx AB - Årets Pionjär.

Nicky Nadem, AtriumsRx AB - Årets Pionjär.
 

Årets pionjär - Nicky Nadem, AtriumsRx AB

Om Nicky:
Nicky är född i Iran 1985 och kom till Sverige år 2000. Hon är biomedicinsk analytiker med inriktning Klinisk Fysiologi på Karolinska Institutet och bor i Stockholm.

Om företaget:
AtriumsRx AB verkar inom den svenska hälso- och sjukvårdssektorn för att förbättra tillgängligheten av nödvändig medicinsk vård. Företaget har specialiserat sig på att förvärva livsviktiga läkemedel som tidigare saknades på den svenska marknaden.

Grundat: 2016
Omsättning 2022: 190,6 mkr
Antal anställda: 7 st
Webb: atrimusrx.com 

Zeina Mourtada, Zeinas Kitchen AB - Årets Nystart.

Zeina Mourtada, Zeinas Kitchen AB - Årets Nystart.

Årets nystart - Zeina Mourtada, Zeinas Kitchen AB

Om Zeina:
Zeina är född i Sierra Leone 1982 och kom till Sverige 1987. Hon har gymnasieutbildning och bor i Sollentuna.

Om företaget: 
Zeinas Kitchen AB är ett konsumentvarumärke inom dagligvaruhandel som erbjuder ett brett utbud av produkterkategorier med tydlig koppling till mat från Mellanöstern. Syftet är att föra en bit av Mellanösterns smaker och kulinariska traditioner närmare den svenska konsumenten.

Grundat: 2019
Omsättning 2022: 5,5 mkr
Antal anställda: 2
Webb: zeinas.se 

Ramtin Massoumzadeh, Quandify AB - Årets Unga Pionjär.

Ramtin Massoumzadeh, Quandify AB - Årets Unga Pionjär.
 

Årets unga pionjär - Ramtin Massoumzadeh, Quandify AB


Om Ramtin:
Ramtin är född 1994 i Sverige med persiskt påbrå. Han är civilingenjör med inriktning farkostteknik på KTH med Maskinkonstruktion som masterinriktning och han bor i Stockholm.

Om företaget:
Quandify AB har tagit fram en innovativ hårdvara som är utformad för att övervaka vattenanvändning i realtid. Företaget hjälper på så sätt sina kunder att effektivisera sin vattenanvändning, spara pengar och bidra till en mer hållbar framtid.

Grundat: 2017
Omsättning 2022: 2,6 mkr
Antal anställda: 23
Webb: quandify.com 

Om priserna


Årets Nystart

Priset delas ut till en företagare nyligen startat et företag med begränsade resurser. Företagaren ska ha tillvaratagit sina tidigare erfarenheter i sitt gamla hemland och förverkligat dem i Sverige.

Årets Pionjär

Utmärkelse delas ut till en företagare som kan påvisa kontinuerlig tillväxt och har flera anställda. Företaget ska fortsättningsvis kunna visa på tillväxt. Företagaren ska påvisa att hen tagit företag till en ny nivå inom sin bransch. Företaget ska ha varit verksamt i över fem år och löpande påvisa att resurser avsatts för fortsatt expansion och vidareutveckling.

Året Unga Pionjär

Utmärkelsen delas ut till en yngre entreprenör och har minst en förälder med utländsk bakgrund. Företagets affärsidé ska visa på tillväxtmöjligheter och hålla en hög innovationsgrad.

Läs mer om Årets Nybyggare här