Batteribolag prisat i Årets Unga Idé

Publicerat:

31 maj 2024, 12:05

Nyhet

Tvåhundrafemtio investerare, företagsfrämjare och entreprenörer samlades på Auktionsverket i Göteborg för finalen av Årets Unga Idé 2024. Tio unga entreprenörer fick pitcha sina affärsidéer för en jury bestående av investerare och företagsledare.

- Jag är verkligen glad att det finns en sådan här vilja hos unga människor att skapa innovationer och förverkliga affärsidéer som gör omgivningen bättre för väldigt många, berättade Fabian Bengtsson, juryns ordförande och initiativtagare till stipendiet från Bengt Bengtsson SIBA-stiftelse där vinnaren får 250 000 kronor.

- Juryprocessen var intensiv, svår och samtidigt oerhört inspirerande när man fick ta del av alla fantastiska pitcher, berättar Företagarnas vd Benjamin Dousa som även deltog i juryarbetet.

Trots knivskarp konkurrens kunde juryn till slut enas om en värdig vinnare.

Vinnarmotiveringen lyder: 

”När en gigantisk industri görs om i grunden har dessa entreprenörer hittat en hållbar och innovativ lucka med en affärsidé som har potential att utvecklas till en grön, cirkulär och återvinningsbar guldgruva, därför tilldelas de priset Årets Unga Idé 2024 till Paula Runsten och Felix Kruse. Grattis till Rebaba!”

- Det är en enorm validering av vår affärsidé som ger oss en möjlighet att snabbare få ut vår produkt på marknaden. Dessutom har vi råd att betala vår första batterileverans, berättar bolagets vd och medgrundare Paula Runsten.

Bakr Jahhan, Angry Camel, vann priset Årets mest hållbara affärsidé

Almi delade ut sitt pris till ”Årets mest hållbara affärsidé”. 

Motiveringen löd: 

"Priset tilldelas ett bolag som har skapat en teknik som kan revolutionera sin industri och dessutom på ett perfekt sätt ersätter skadliga ingredienser med ett bättre substitut. Congratulations to Bakr Jahhan and Angry Camel!"

I priset ingår ett års coaching och en hållbarhetsanpassad analys av företaget.

Årets Unga Idé arrangeras av Företagarna med Bengt Bengstssons SIBA Stiftelse, Patent och registreringsverket, Almi och Business Sweden som partners.

Källa: Företagarna.

Du hittar hela listan här. 

Foto: © Pao Duell.

I juryn deltog Fredrik Carlsson, Sönerna Carlsson Family Office AB, Pontus Lund från Wellstreet, Malin Frithiofsson från Daya, Kristina Kockum från Business Sweden, Isabel Nilson från Spintop Ventures, Benjamin Dousa, Fabian Bengtsson och Linda Elfving från Almi Invest väst.