Jämställdheten i styrelserummen går extremt trögt

Publicerat:

04 apr. 2024, 08:49

Nyhet

Årets styrelsekartläggning från Almi visar att det går extremt trögt i Blekinge gällande jämställdheten i företagsstyrelserna. Andel bolag som har kvinna som styrelseordförande är 11 %, endast 1 procentenhets ökning mot föregående år. Andelen företag med kvinna som VD ligger kvar på samma nivå (12%) som föregående år. 

 

- Vi ser här i Blekinge att vart sjunde företag är jämställt, det är fortfarande alldeles för lågt. Endast 12 procent av de regionala bolagen som ingår i kartläggningen har en kvinna som vd, vi har en lång bit kvar innan vi når mer jämställt i styrelserummen, säger David Lengström, vd på Almi Blekinge.

Utvecklingen i riket som helhet har stagnerat, i Blekinge har det på totalen ökat något men från låga nivåer där vi i vissa kategorier ligger långt ifrån riksgenomsnittet. 

- Forskning visar att lönsamhet och omsättningsökning är signifikant högre i företag som har jämställda styrelser, det innebär en enorm outnyttjad potential för merparten av Blekinges bolag. Det visar också på hur viktigt det är att vi på Almi fortsätter vårt aktiva arbete kring den här frågan. I en omvärld som präglas av oro och snabba förändringar behöver man tänka, och agera, än mer strategiskt och nytt. Genom att plocka in nya kompetenser i styrelserna, och därmed få in fler perspektiv, ökar företagen sina möjligheter att göra detta avslutar Lengström.