Hållbar tillväxt 2.0

Ett avslutat projekt som drevs av Almi GävleDala och som medfinansierades av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Dalarna och Region Gävleborg.

Ett avslutat projekt med målsättning att skapa nya och utveckla befintliga metoder för flexibla insatser och processer för ökad tillväxt och ett bredare och mer jämställt näringsliv i Dalarna och Gävleborg.

Anna Rosengren VD Almi GävleDala
Anna Rosengren VD Almi GävleDala

Vilka fantastiska företag det finns i vår region!

I projektet Hållbar Tillväxt 2.0 har vi fått möta 1135 av dem. Projektet blev årsbarn med pandemin och det har påverkat företagen som vi arbetat med mycket. Under de tre år som projektet pågått har, förutom en global hälsokris med tillhörande restriktioner, även krig, inflation och stegrande energipriser ändrat förutsättningarna för många företag.

Trots det har utvecklingstakten i näringslivet varit hög. Företagen har ställt om och hittat nya vägar, tittat på möjligheter och utvärderat risker. I det arbetet har projektet spelat en stor roll, det har blivit tydligt när vi ser vad företagen säger i intervjuer och enkäter. De menar att projektets insatser har hjälpt dem att ta klokare och mer informerade beslut direkt. Projektet har lyckats attrahera många kvinnliga företagsledare, något som också varit ett mål. Fler kvinnor i ledande befattning innebär en större blandning i beslutsleden eftersom det ger fler infallsvinklar och därmed bättre affärer.

Anna Rosengren, VD Almi GävleDala

Fakta

Kort om projektet

Hållbar Tillväxt 2.0 baseras på lärdomar från flera projekt som Almi GävleDala drivit under senare år. Inom ramen för projektet har metoder och arbetssätt testats för att möta företagens behov av utveckling men också för att nå prioriterade målgrupper.

Under projektperioden 2020-2022 har det funnits ett stort behov av kunskap inom:

  • Ekonomi
  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Ägar- och styrelsefrågor
Workshop

Utmaningar

Utmaningar som projektet adresserar

Utmaningar som Hållbar Tillväxt 2.0 adresserar

  • Den förhållandevis svaga tillväxttakten i små och medelstora företag i Gävleborg och Dalarna.
  • Att kvinnor driver företag i betydligt mindre utsträckning än män och att utvecklingen mot ett mer jämställt företagande går mycket långsamt.
  • Att många företag som ägs och drivs av personer över 65 år riskerar att läggas ned.
  • Få företag har kunskap om hållbarhet kopplat till sin egen verksamhet och har svårt att gå från ord till handling.
Samtal

Våra lärdomar

Ekonomi

  • De rådgivningsinsatser inom ekonomi som erbjudits inom projektet bedöms ha stöttat många företag att överleva den kritiska perioden då pandemin slog till. Detta genom att få företagaren att förstå sambanden mellan balans- och  resultaträkning och hur deras beslut påverkar förmågan att  hantera sin verksamhet och framtida utveckling.
  • En effekt av de genomförda insatserna är att betydligt fler företag fått tillgång till rådgivning och kunskap om sitt företags ekonomi som gör dem bättre rustade för framtiden och bättre beställare av ekonomiska tjänster.

674 företag har fått ekonomisk rådgivning.

Ledarskap

  • Strategigrupper där man samlar flera företagsledare under en serie kunskapsträffar har varit ett effektivt sätt att kombinera expertkunskap med erfarenhetsutbyte och nätverkande.
  • Det har varit värdefullt att samla enbart kvinnor i vissa strategigrupper. Deltagarna har uppskattat att få höra hur andra kvinnor jobbar med likartade frågor, utmaningar och möjligheter.
  • Tack vare ett behovsstyrt upplägg har vi haft möjlighet att forma strategigrupper utifrån aktuella teman och innehåll som varit relevanta utifrån företagarens behov och vardag.
  • För att utveckla ett företag krävs trygga ledare och en trygghet i teamet. Att som företagsledare och entreprenör sätta sig själv i centrum och investera tid i sin egen utveckling ger ringar på vattnet för den övriga verksamheten.

183 företag har deltagit i strategigrupper.

Hållbarhet

  • Hållbarhetsfrågan är viktig för småföretagare men det krävs ökat stöd och kunskap. I projektets hållbarhetsanalyser har företagen fått möjlighet att analysera och bryta ner hållbarhetsfrågan kopplat till det egna företaget. Det har varit en framgångsfaktor.
  • Det är nödvändigt att belysa att hållbarhetsfrågan handlar om mer än bara miljö och klimat. För att rusta företagen för framtiden spelar även ekonomisk och social hållbarhet en betydande roll.
  • Hållbarhet ska vara begripligt och inspirerande. Dialogen mellan företagen i workshops har hjälpt flera att komma igång med sitt hållbarhetsarbete.

421 genomförda utvecklingsdialoger och hållbarhetsanalyser.

Ägar- och styrelsefrågor

  • Ett aktivt styrelsearbete ger företag möjlighet att lyfta sina frågor till en mer strategisk nivå.
  • Jämställda styrelser når högre lönsamhet. Olika bakgrunder och erfarenheter ger en bredare bild av kundernas behov liksom av marknaden i stort, det ger även fler och nya perspektiv på verksamheten som hjälper företaget att utvecklas framåt.
  • Att skifta ägandet går ofta enkelt och snabbt. Det är mer komplicerat med ledarskiftet och att säkerställa att företagets fortlevnad tryggas.
  • Under ett generationsskifte är det viktigt att det finns en gemensam syn inom familjen och en plan för framtiden.

158 företag har tagit del av ägarskiftesinsatser.

Almi Stories

Under perioden har vi haft möjlighet att synliggöra fantastiska företagare som gör skillnad på orten och för samhället i stort. Almi Stories belyser företagens tillväxtresan med de utmaningar, framgång och lärdom som andra företagare kan dra nytta av i sin satsning. Se filmerna nedan för att höra om företagen och deras samarbete tillsammans med Almi GävleDala.

Bjursås Skicenter och Camping
Tini Garments
Bergeå kem och vattentvätt
NOAQ
InBy Rental
Anpassarna Gunnérius
Forsa Handelsträdgård
Tebrito

Projekt Hållbar Tillväxt 2.0 som drevs av Almi GävleDala och medfinansierades av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Dalarna och Region Gävleborg.