Karin Falkemo med stigbygeln.

Karin Falkemo vinnare av SKAPA-priset på Gotland

Publicerat:

27 sep. 2023, 07:00

Nyhet

Grundarna bakom stigbygeln Ryde har inte bara skapat en innovation, utan en revolution som kommer att förändra den kvinnodominerade hästvärlden. Nu tilldelas vd:n Karin Falkemo SKAPA-priset för deras uppfinning.

Det har gått snart tio år sedan Sanna-Marie Pettersson berättade för stallkompisen Karin Falkemo om sin vision av en ny sorts stigbygel, vars utveckling i stort sett stått still i årtusenden.
 
Snart kan de, efter många långa, slitsamma timmar lansera den färdiga produkten, som lovordas av svenska proffsryttare.

– Vi har tagit fram en stigbygel som optimerar ryttarens prestation och säkerhet i sadeln utifrån kroppens fysiologiska behov, förklarar Karin Falkemo.

Genom att se till att ryttaren får full kontakt med hela framfoten i stigbygeln uppnås optimal balans. För att få det kan ryttaren ställa in stigbygeln i tre olika lägen: Pronation- och supinationsvinkeln, trampvinkeln och stigläderinfästningen.

– Det tre faktorerna ger en stark passiv säkerhet. Skulle ryttaren ändå falla av har stigbygeln en aktiv säkerhet som gör att ryttaren kan ramla åt vilket håll som helst och foten kommer att glida ur. Det är otroligt viktigt inom ridsporten, säger Karin Falkemo.

Teorin för vår stigbygel har funnits länge, men det vi skapat har överträffat våra förväntningar.

Karin Falkemo
Karin Falkemo, vd Ryde, vinner SKAPA-priset på Gotland 2023.
Karin Falkemo, vd Ryde, vinner SKAPA-priset på Gotland 2023. Foto: Malin Stenström

Det är nu hon, i sin roll som vd, som tilldelas SKAPA-priset på Gotland. Aldrig tidigare har juryn fått in så många ansökningar, men bland dem fanns Karin Falkemo som en klart lysande stjärna.

– Jag blir så klart otroligt glad! Att vinna SKAPA-priset betyder mycket, det är ett erkännande. Det har varit många, långa timmar och mycket tvivel på produkten och oss själva innan vi nått hit. Så klart suktar vi mest efter bekräftelsen i stallet från ryttarna, men att också få den på det här sättet betyder mycket i självförtroende och möjlighet att blicka framåt, säger Karin Falkemo.

Med sin revolutionerande design har vinnaren tagit fram en produkt, vars utveckling mer eller mindre stått still i årtusenden. Med höga ambitioner och efter år av forskning kan grundarna snart lansera en produkt som kommer att förändra den kvinnodominerande hästvärlden och göra den mer hållbar och säker. Grundarna har sökt världspatent på sin innovation, som har stora kommersiella möjligheter med en global marknad framför sina fötter. Vinnaren av årets Skapa-pris på Gotland 2023 är Karin Falkemo med stigbygeln Ryde, som optimerar ryttarens prestation och säkerhet i sadeln.

Juryns motivering

Stigbygeln, Ryde Adjustable, har designskydd i EU samt USA och har fått positiv respons i ansökningen om världspatent. Med kapital säkrat och produktionskedjan på plats kan de äntligen lansera sin stigbygel under Stockholm horse show i höst, den 30 november.

Ingenting hade varit möjligt utan medgrundarna, det är Karin Falkemo noga med att poängtera. Sanna-Marie Pettersson, som kläckte idén och som står för den gedigna kompetensen inom hästsporten. Patrik Lindberg, en mycket viktig nyckelspelare som gjort hela design- och konstruktionsarbetet. Samt Jennifer Norén, sommargotlänning, som såg stor potential i stigbygeln när de andra grundarna behövde en nytändning.

– Teorin för vår stigbygel har funnits länge, men det vi skapat har överträffat våra förväntningar. Så visst blev jag glad och överraskad när vi fick veta att jag vunnit SKAPA-priset, men de kändes också naturligt, säger Karin Falkemo.

Det har gått snart tio år sedan Sanna-Marie Pettersson, till höger, berättade för stallkompisen Karin Falkemo om sin vision av en ny sorts stigbygel. Foto: Malin Stenström

Även Almi Gotland har varit med under stigbygelns resa från embryo till färdig produkt.

– Almi gav oss möjligheten att ta ett lån i tidigt stadie, vilket gjorde att vi kunde komma vidare med prototypframtagning. Så Almi betydde otroligt mycket i den tidiga fasen, men även efter det genom att vara otroligt tillmötesgående och flexibla vad det gäller hjälp och stöd under processen i företagandet, säger Karin Falkemo.

Grundarna Jennifer Norén, Karin Falkemo, Sanna-Marie Pettersson och Patrik Lindberg. Foto: Pressbild

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris till minne av Alfred Nobel. Priset delades först ut på länsnivå där vinnaren fick 10 000 kronor. Därefter går länsvinnaren vidare till riksfinalen den 9 november, med chans att vinna 500 000 kronor.

Juryn på Gotland består av Henrik Munkhammar och Karin Linnér från Almi Gotland, Daniel Freeman från Science Park Gotland, entreprenören Patrik Rees och företagsledaren Meg Tivéus.