Yasan Khalil gör tummen upp mot kameran.

Integrationsprojektet med matvagnarna gick som tåget

Publicerat:

28 sep. 2023, 12:54

Nyhet

Våren 2023 blev Almi Gotland kontaktade av multientreprenören Pigge Werkelin. Han ville skapa en matvagnsmarknad där utlandsfödda familjer på Gotland stod för maten och han stod för risken. För att det skulle bli möjligt behövde han Almis hjälp.

Det var under en resa till Thailand som den gotländske entreprenören Pigge Werkelin kom på att han ville skapa ett matvagnstorg på Gotland.

– Vi ska få till en av Sveriges bästa matmarknader i en prisklass som passar alla plånböcker på Gotland i sommar, berättade han om målbilden inför öppningen.

För att få till ett varierat utbud bestämde sig Pigge Werkelin för att satsa på internationell mat, tillagad av utlandsfödda gotlänningar.

– När människor får göra det de är bra på kommer drivkrafter per automatik. I detta fall behövde vi koppla ihop kapital och resurser med unik kunskap och vilja att etablera sig i ett nytt samhälle, säger Pigge.

Hungriga matgäster under Almedalsveckans första dag.

Idén var född, nu behövde han bara några som kunde genomföra den. Då kom först systern Eva Werkelin och kollegan Mattias Andersson in i bilden.

Därefter kontaktade de Almi Gotland, eftersom de insåg att familjerna var i stort behov av hjälp när de skulle starta sina företag.

– Almi har gjort ett jättejobb och skolat in alla efter svenska regler. Här har man verkligen varit ett föredöme och jobbat blixtsnabbt samtidigt som man coachat varje familj där de behövt extra stöd, säger Pigge.

För att göra matmarknaden möjlig köpte Pigge och hans kollegor in sju matvagnar som de utrustade och ordnade allt praktiskt med.

– Familjerna, som vi kallar våra samarbetspartners, står för spetskompetens, arbetstid och råvaror – och vi för resten.

Almi har verkligen varit varit ett föredöme och jobbat blixtsnabbt samtidigt som man coachat varje familj där de behövt extra stöd.

Pigge Werkelin

Planen var att matmarknaden skulle sjösättas i juli, men när arrangörerna bakom Almedalsveckan fick nys om satsningen frågade de om vagnarna inte kunde fylla politikerveckans restaurangtorg. Det visade sig bli en succé, enligt vännerna Yasan Khalil, 16, och Adnan Hamwi, 17 (första bilden) som drev en vagn med grekisk mat. De var överväldigade av framgångarna.

– Försäljningen går på topp, tio gånger bättre än vi räknat med. Vi har fått ändra menyn lite för att kunna sälja mer och snabbare och det har gått jättebra, sade Yasan efter premiären.

– Det är verkligen kul. Speciellt när man jobbar åt sig själv, då ger man allt man har. Så jag rekommenderar verkligen andra att testa, fortsatte han.

Båda vännerna har som mål att i framtiden öppna egna restauranger.

– Jag vill öppna en kedja, jag vill inte vara anställd. Mitt mål är att nå frihet, säger Yasan.

Hjälpen från Almi Gotland var avgörande för att de skulle kunna göra det här, konstaterade vännerna.

– De har hjälpt oss jättemycket, verkligen. Jag är så tacksam. Vi har kunnat öppna tack vare hjälpen från Almi.

Wasabi sushi & poké öppnade tidigt två vagnar.

En som tjuvstartade och öppnade sin första vagn innan sommaren dragit igång var 22-årige Anas Al Saleh, som då öppnade en matvagn vid Stora Coop i Visby. Nu huserar hans japanska koncept Wasabi sushi & poké i två matvagnar.

– Jag kontaktade Almi för att jag ville starta ett cateringföretag men Anna (Skoggren, rådgivare) tipsade mig om att jag kunde öppna en matvagn. Den här idén är jättebra, sade han vid premiären.

Nyheten om framgångarna med matmarknaden på Gotland har spritt sig och Pigge Werkelin berättar han har blivit kontaktad av personer i andra städer för att se om de eventuellt kan starta upp något likande hos dem.

– Detta har blivit en sanslös succé, konstartar han.