Regionala vinnarna 2023 tillsammans med landshövdingen

Blir du nästa vinnare av Sveriges största innovationspris?

Publicerat:

19 apr. 2024, 06:00

Nyhet

Nu är ansökan till SKAPA-priset 2024 öppen!

Priset är Sveriges största utvecklingspris för talanger inom innovation och syftar till att ge stöd till uppfinnare och innovatörer i hela landet att utveckla sina idéer.

 

SKAPA delar totalt ut över 1,5 miljon kronor till vinnare i sex olika priskategorier

  1. SKAPA-priset
  2. SKAPA-talang för unga innovatörer
  3. SKAPA- accelerationsstipendium för kvinnor till minne av Margareta Andersson 
  4. SKAPA-accelerationsstipendium till minne av Agne Johansson 
  5. SKAPA-kommunikationspris till minne av Harald Romanus 
  6. SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith

» Här hittar du information om alla priser.

 

Välkommen att söka själv eller nominera någon annan!

 

Regionala vinnare av SKAPA-priset och SKAPA-talang för unga innovatörer utses

Båda priserna premierar nyskapande och kreativitet inom utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter.

Första steget i urvalsprocessen för dessa två priser sker på regional nivå. En regional jury, bestående av representanter från Almi, Science Park Jönköpings län, Jönköping University, Länsstyrelsen och andra regionala aktörer, utser länsvinnarna som sen uppmärksammas vid en prisceremoni på Länsresidenset i höst. 

Vinnaren av SKAPA-priset i varje län får 10 000 kr och går sedan vidare till den nationella finalen där man tävlar mot innovatörer från hela landet. SKAPA-priset omfattar totalt 500 000 kr som kan delas på flera personer.

SKAPA-talang för unga innovatörer är ett pris för personer som är högst 30 år (födda mellan 1994 och 2004). Länsvinnaren går vidare till den nationella finalen och tävlar där mot innovatörer från hela landet. På den nationella finalen delas totalt 250 000 kr ut fördelade på flera vinnare.

De nationella vinnarna presenteras den 14 november 2024 på SKAPA Innovationsmingel i Stockholm.

 

» Sista ansökningsdag för SKAPA-priset och SKAPA-talang för unga innovatörer är den 31 maj.

 

Om Stiftelsen SKAPA

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Vinnare 2023

Aridum och Window Glass Recycling var de regionala vinnarna av SKAPA-priset 2023.

SKAPA-priset: Aridum har skapat ett smart system som förkortar torkningstiden av betong i grund och bjälklag. Med hjälp av den korta torkningstiden och en lägre halt cement i betongen kan koldioxidutsläppen i samband med torkningen halveras. Detta utan att kvalitén och styrkan i grunden kompromissas.

 

SKAPA-talang för unga innovatörer: WindowGlass Recyclings innovativa maskin gör det enkelt att separera glas och ram. Sedan kan man återvinna glas och ram var för sig, vilket möjliggör en cirkulär produktionskedja för fönsterglas.

 

Här kan du läsa mer om pristagarnas innovationer.