
De räknar hem sina hållbara investeringar
Hedlunds Smidesverkstad har funnits sedan 1950-talet och gör just nu stora hållbara satsningar i verksamheten efter att ha deltagit i projektet Hållbar omställning.
– Det har varit väl investerade pengar. Vi ser exempelvis att den kompressor som vi köpt in betalas tillbaka på ett år, säger Robert Hedlund, vd och ägare.
Hedlunds Smidesverkstad grundades av Roberts farfar Sven och har gått vidare i generationer och drivs sedan 2015 av Robert, som tog över ägandet för tre år sedan. De genomför svarvning, fräsning, plåtbearbetning och har ett brett tekniskt kunnande där de tillverkar efter kundens önskemål och ritningar. Många kunder har hängt med länge – Gunnebo Lifting till exempel, har varit kunder i 40-50 år och står för 35-40 procent av Hedlunds omsättning.
– Det rullar bara på och vi har gott om jobb, peppar peppar, säger Robert.
Effektivisering med Energikontoret och Almi
När Almi var i kontakt med företaget häromåret kom de ganska snabbt in på hållbarhet och projektet Hållbar omställning som Almi driver med Energikontoret.
– Det lät väldigt intressant för oss, med energieffektivisering i fokus, säger Robert.
Jesper Sundling och en kollega från Energikontoret kom ut till företaget och gjorde en större undersökning vad bolaget skulle kunna åstadkomma för förändringar.
Det var jättebra. Jag fick en väldigt bra genomförd rapport om vad vi kunde förbättra och vad det kan innebära för oss. Vi har haft ganska höga energikostnader. Elförbrukning och uppvärmning har kostat.
Robert Hedlund, Hedlunds Smidesverkstad
– Våra lokaler är från 1970, det har inte blivit så mycket återinvesterat i lokalerna sedan dess. Vi får lov att ta lite i taget då jag relativt nyligen tagit över företaget och inte skapat oss den buffert som behövs för dessa investeringar.
De hade exempelvis en kompressor från 1996, som fungerade bra i företagets ögon, säger Robert och fortsätter:
– Så kommer Jesper hit och dömer ut den, att den är en energislukare deluxe. Jaha, det hade man ju inte tänkt på, mest att den kostade så mycket pengar, säger Robert.
Det genomfördes en mätning av kompressorn för att se hur lång tid det skulle ta att räkna hem en investering av en ny som kostar 90 000 kronor.
– Vi fick fram att vi skulle kunna räkna hem den på två år. Men då fick vi också veta från Jesper att det finns stöd att söka för investeringar av denna typ. Även här fick vi jättebra hjälp med att skriva ihop en ansökan och blev beviljade stöd om halva beloppet. Så nu betalas den på ett år. Det är väl investerade pengar.
Robert ser stort värde med den rådgivning som företaget fått i projektet:
– Det har lett till att vi fortsatt den här omställningen. Vi ska byta ut oljepannan till bergvärme samt byta våra gamla lysrör till LED, vilket också fanns med som förslag i presentationen och även här har vi fått stöd beviljat. Totalt kommer satsningarna kosta ungefär 750 000 kronor där företaget får stöd med hälften.
– Superbra såklart och det gör att vi verkligen kan genomföra de här åtgärderna.
Fredrik von Ahn, en av medarbetarna på Hedlunds Smidesverkstad
Det här är ett intressant case där vi räknat på hur gröna investeringar kan ge resultat och där Hedlunds Smidesverkstad verkligen har tagit det hela vägen. Det blir ofta så här bra när man utifrån varje företags behov kan ge företagen vad de vill ha och behöver.
Jesper Sundling, projektledare på Energikontoret
Fler områden kan effektivseras
Nästa steg skulle kunna vara att undersöka möjligheten att installera solceller.
– Efter projektet har vi blivit mycket mer medvetna. Självklart har höga energipriser också hjälpt till – vi har blivit tvungna att vara medvetna. Men vi ser också att det finns mycket mer att jobba vidare med.
Robert ser att deras stora utmaning just nu är materialkostnader, energikostnader, att priserna på verktyg till deras svarvar och fräsar har gått upp med 20 procent på ett par år, något som kostade mycket redan tidigare. Här har de fått undersöka andra leverantörer och konkurrensutsätta dem som de haft länge.
– En utmaning i framtiden är att få tag på duktig personal. Vi har letat efter en svetsare väldigt länge, men när vi inte hittade någon fick en av våra operatörer, som vill börja svetsa, utbildas till det.
Var är ni om fem år?
– Jag hoppas att vi är något större, ökat vår omsättning och kanske har sex-sju anställda. Våra ambitioner är inte att bli störst eller ha de senaste maskinerna, utan jag tycker att det är ganska skönt att vi är relativt små och att det mesta är betalt. Jag gillar det här familjära i företaget. När vi går hem för dagen har vi inte så mycket som kostar pengar. Även om jag är egen vill jag leva ett liv efter jobbet också och inte stressas av det, säger Robert.
“Vi har mycket maskiner och skulle vi ha jobb i alla hade vi nog kunnat sysselsätta 14-15 personer”, berättar Robert Hedlund, som lockades av ett fysiskt jobb i familjeföretaget. Innan han tog över företaget var han bland annat produktionstekniker och produktionschef inom andra bolag. Då var det väldigt mycket stillasittande på kontoret.
För oss är det viktigt att tillsammans med Energikontoret leda företagen rätt i den djungel som finns bland lösningar och stöd. Att både vi på Almi och Energikontoret är neutrala i vårt affärsstöd och kommer från icke-vinstdrivande organisationer skapar förtroende hos företagen.
Maria Edén, rådgivare hos Almi
Skrivet av: Maja-Stina Skarstedt
FAKTA
Sven Hedlunds Smidesverkstad - Hedlunds Smidesverkstad.
Säte:
Virsbo i Surahammars kommun.
Grundades:
På 1950-talet av Sven Hedlund.
Ägare:
Robert Hedlund sedan 2020. Han tog över Hedlunds Smidesverkstad från sins farfar Sven som startade företaget på 1950-talet.
Erbjuder:
Svarvning, fräsning, plåtbearbetning och ett brett tekniskt kunnande.
Kunder:
Bland kunderna är Gunnebo Lifting störst, där Hedlunds bland annat bearbetar deras större smidesgods, krokar, detaljer vid säkerhetslyft och tillbehör. För Uponor sker tillverkning av deras egna produkter som säljs av dem samt tillverkning av exempelvis maskiner och svetsade konstruktioner. För Scania utför de mycket svetsade konstruktioner till Scanias gjuteri i Södertälje.
Anställda:
Fyra personer.
Omsättning:
Cirka sex miljoner kronor.
Om projektet Hållbar omställning
Hållbar omställning i ÖMS 2021-2023 är ett affärsutvecklingsprojekt för små och medelstora företag i Östra Mellansverige. Projektets fokus är att stödja företagens digitala och gröna omställning genom behovsanpassad affärsrådgivning. Detta för att öka företagens förmåga till omstart och innovation utifrån de konsekvenser som pandemin medfört.
Hållbar omställning ÖMS är ett samverkansprojekt mellan Almi Företagspartner AB:s fyra regionala dotterbolag och Energikontoren i Östra Mellansverige. Projektet finansieras av den Europeiska regionala utvecklingsfonden, regionerna i Östra Mellansverige och Almi.