Gustav Stenbeck om hållbarhet och affärer

Publicerat:

26 okt. 2022, 04:45

Nyhet

INTERVJU

Gustav Stenbeck är miljöaktivisten som blev riskkapitalist och börs-VD. I drygt 15 år har han jobbat med kombinationen hållbarhet och affärer och idag är han en av Sveriges mest eftertraktade talare. Under Framtidsdagar 2022 hjälpte Gustav till att reda ut hur du tar ditt hållbarhetsarbete från administration och måsten, till värdeskapande och innovation. Vi tog tillfället i akt och ställde några frågor.

Vad är det med just hållbarhet och affärer som intresserar dig?

Mitt intresse startade på Greenpeace för cirka 23 år sedan, sedan fastnade det nog tror jag. Vi ser att näringslivet har svårt att ställa om, och i alla paradigmskiften när du ska göra stora förändringar tenderar stora bolag att vara dåliga på att göra den omställningen. Då är det en gyllene tid att driva småbolag.

Har du ett start-up bolag som har bra möjligheter att vända upp och ner på världsordningen så tror jag att det är svårt att hitta en period i historien som har varit bättre än vad den är just nu. Hållbarhet är ett jättespännande verktyg i verktygslådan för att bygga bra bolag som har förutsättningar att skala!

Vad är viktigt för företag att tänka på när man jobbar med hållbarhet?

Att det inte blir rätt alla gånger. Just rädslan över att mötas av negativ respons ifall man säger för mycket, det är fel väg att gå. Man måste våga testa och utmana sig själv. Det blir fel ibland och man kommer få någon smäll, men den smällen är mindre än om du inte är aktiv alls inom området.

Det blir inte rätt alla gånger, men man måste våga testa och utmana sig själv.

Gustav Stenbeck

Ett vanligt misstag som många gör?

Det vanligaste misstaget är bolag som säger ”vart ska jag börja?”, jag tycker att det är helt fel tänk. Att börja brukar betyda ”jag står still, jag gör ingenting idag”. Inget bolag står still och gör ingenting.

Jag tror att de flesta gör saker som kanske inte är så verksamhetsanpassat, så då brukar jag istället säga ”hur ska vi komma vidare?”. Det brukar oftast handla om hur man anpassar hållbarhet till att bli specifikt för sitt bolag, inte något som alla gör - som att byta koppar i cafeterian eller donera 10% av vinsten till SOS Barnbyar. Det är att börja. Att fortsätta är att se till att det du gör är unikt inom hållbarhet.

Ditt bästa hållbarhetstips?

Att vara medveten om intentionsglappet, diffen mellan vad vi säger att vi gör och vad vi i slutändan faktiskt agerar på. Hållbarhet bygger på två stycken riktigt grundläggande egenskaper; att göra och att kunna prata. Har du bara den ena av dessa två så kommer du landa fel. Många tror att det är viktigare att göra än att prata, men de går snarare hand i hand. Att se till att göra samtidigt som man förstår varför man gör saker och varför man ska bli bäst på det, då skapar man engagemang internt. När vi har det engagemanget blir det lättare att snacka.

Hur ser du på framtiden?

Det är ljust! Och det är så kul, det är jättespännande! Jag får den frågan ibland ”kommer vi alla dö?”, och det tror jag inte. Tittar vi på mänskligheten som helhet så har vi löst utmaningarna som vi har ställt oss inför. Varje gång. Vi har aldrig fallit ner på golvet.

Jag minns på 80-talet då man pratade om ozonhål, och när det kom upp på nyheterna så höll jag för öronen och tänkte att "världen kommer ta slut nu", men genom politisk handlingskraft och teknisk innovation gjorde vi förändring. Vi löste problemet. Nu är det problemet vi står inför nu lite mer komplext, men vi löser problem, det är det vi gör som människor. Det gör att framtiden är ljus.

 

Stort tack Gustav för din medverkan under Framtidsdagar 2022!