Nordeas analytiker: "En rejäl inbromsning i svensk ekonomi"

Publicerat:

14 nov. 2022, 05:45

Nyhet

INTERVJU: Nordeas analytiker: "En rejäl inbromsning i svensk ekonomi"

Vad säger Gustav Helgesson, analytiker på Nordea, om det ekonomiska världsläget? Under Framtidsdagar 2022 delade Gustav med sig av Nordeas nuvarande prognoser. I denna intervju djupdyker vi i hans tankar kring Sveriges osäkra ekonomi, våra regioner och hur du som företagare bör tänka och agera.

Vad är de viktigaste medskicken utifrån senaste ”Economic outlook –  skruvarna dras åt”?

Hushållen pressas från alla håll. Ränteutgifterna stiger rekordsnabbt samtidigt som inflationen ligger kvar på envist höga nivåer. Centralbanker runt om i världen fortsätter att strama åt och Riksbanken följer efter. Det är därför klokt att ta höjd för att räntor fortsätter att stiga framöver.

Riksbankens räntehöjningar sker snabbare än vad vi bedömde i vår senaste Economic Outlook från september och konsekvenserna av åtstramningarna är större än vad vi tidigare räknade med. Vår uppdaterade prognos indikerar nu en rejäl inbromsning i svensk ekonomi nästa år. BNP väntas falla med 1,8% medan arbetsmarknaden försvagas successivt nästa år. Inhemsk efterfrågan utvecklas svagt, vilket bland annat beror på att bostadspriserna väntas falla med totalt 20 procent från toppen tidigare i år.

Ta höjd för stigande räntor, volatila elpriser samt svagare efterfrågan.

Gustav Helgesson, Nordea

Vad är Nordeas syn på Västmanland respektive Örebro län?

Utgångsläget är starkt. Sysselsättningen i Västmanland och Örebro län har ökat med 6,4% respektive 8,4%, vilket är betydligt högre än utvecklingen i riket. Samtidigt försämras utsikterna. Stämningen i näringslivet har skiftat från rekordoptimistiskt till svagare än normalt på kort tid. Den fortsatt mycket höga arbetskraftsbristen i tillverkningsindustrin väntas dämpas framöver i takt med att den globala konjunkturen mattas av. De svaga orderingången vittnar om att efterfrågan viker. Bostadspriserna faller i båda länen, där Västmanland utvecklas svagare än riket medan framförallt bostadsrätter i Örebro visar motståndskraft. Generellt kan man säga att vi räknar med att ekonomin i regionen Östra Mellansverige utvecklas i linje med riket.

Har du några tips till små och medelstora företag i våra regioner?

Konjunkturen bromsar in kraftigt i både Sverige och vår omvärld. Ta höjd för stigande räntor, volatila elpriser samt svagare efterfrågan. Utvecklingen på finansmarknaderna kommer att fortsätta präglas av osäkerhet och styras av penningpolitiska signaler från centralbankerna även nästa år. Kronan är och väntas förbli svag under 2023. Osäkerheten över konjunkturen nästa år är stor och det kan inte uteslutas att ekonomin utvecklas svagare än vi räknar med.  

 

Läs Nordeas konjukturuppdatering här:
Prognosöversyn: En kylslagen vinter (7 november 2022, 07:46)