
7 anledningar att inte starta din AI-resa (och varför du ändå måste)
AI, AI, AI, överallt, hela tiden… Vi har ett krig inpå knuten, havstemperaturer som stiger och ett tufft ekonomiskt läge att hantera – så kommer AI och tar över världen? Som företagare blir det allt svårare att navigera när utmaningarna avlöser varandra. Men misströsta inte, Almis rådgivare, Kalle Magnusson, hjälper dig att omfamna osäkerheten och den oundvikliga AI-resan.
Det hade varit så skönt att bara kunna återgå till det normala. Skruva lite lagom på våra kunderbjudanden – finjustera, finlira. Men om det är något vi kan vara säkra på framöver, så är det att osäkerheten är här för att stanna. Och din förmåga att hantera denna, kommer få stor inverkan på din verksamhets uthållighet, motståndskraft och lönsamhet framöver.
Det är lätt att stoppa huvudet i sanden och hoppas att saker ska bli som vanligt igen. Make mitt värdeerbjudande great again, typ. Osäkerheten blir förlamande. Men den kan också resultera i nya möjligheter och handlingskraft. I efterhand är det just detta som jag minns starkast från pandemin – alla de kreativa, innovativa idéerna som kom fram. På bara några veckor (dagar!) fanns nya erbjudanden, kanaler och processer på plats. Verksamheter digitaliserade, anpassade, utforskade och gjorde affärer – trots att ingenting var sig likt.
Våren 2023 är det dags igen, att inta innovationsläge. Att hitta drivet och uppfinningsrikedomen för att bemästra de nya förutsättningarna. Den här gången är det inte ett virus som förändrar allt från en dag till en annan, utan en gigantisk teknikomställning som smyger sig på. Och snart slår till ordentligt, först gradvis, sedan plötsligt. Vi kan kalla den för din AI-resa.
Agera idag, få ett försprång inför morgondagen
Jag möter få företagare som inte tror att AI kommer att skaka om deras bransch – men nästan inga agerar. Argumenten för att avvakta är många och den mänskliga huvudet-i-sanden-taktiken är tydlig. Det här gäller inte mig, inte nu. Kanske är det så, kanske inte – just tajmingen är det som är svårast att förutse när det gäller teknikförändringar. Men min känsla är att det kan gå väldigt fort nu, tekniken rymmer den potentialen. Om vi inte agerar idag, blir vi omsprungna imorgon. Eller mer positivt: agerar vi idag, har vi ett försprång inför morgondagen.
Är du förberedd på vad AI kan betyda för din bransch och vad dina konkurrenter skulle kunna göra med tekniken? Om vi för ett ögonblick lägger alla dystopiska science fiction-scener åt sidan så innebär AI framförallt nya konkurrensfördelar. Effektivare arbetsmetoder, fler automatiserade processer, ökad träffsäkerhet i prognoser, minskade kostnader, och så vidare.
Det här är inget nytt för svenska konkurrensutsatta företag, men med AI ställs det på sin spets. Med rätt implementering finns potentiellt enorma effektiviseringsvinster att hämta. Inte 5 eller 15 procent effektivare produktion, snabbare leveranser eller lägre kostnader — nu är det istället tal om 5 eller 15 gånger effektivare, snabbare eller billigare. Två tredjedelar av alla arbetsuppgifter kommer att påverkas, förutser en Goldman Sachs-rapport .
Med AI kan ditt bolag få superkrafter
Klarspråk: De företag som snabbt lyckas implementera effektiva AI-lösningar kommer att konkurrera ut de som inte lyckas. Här ligger den största risken – och möjligheten – för svenska företag. Det kommer vara svårt (läs omöjligt) att behålla kunder när konkurrenter presenterar erbjudanden stöttade av den nya tekniken – oavsett vilken historisk relation du haft med kunden eller vilken storlek du har på balansräkningen.
Med det perspektivet flyttas också ansvaret. Plötsligt är det inte bara tal om en magisk/dystopisk framtidsteknik, istället snackar vi traditionell affärslogik och framtida konkurrensfördelar. Det blir alltså företagsledningen som måste agera, gärna proaktivt, så att bolagets erbjudanden håller sig konkurrenskraftiga.
Men, varför avvaktar företagen? Anledningarna är många och här bemöter jag några av de vanligaste argumenten som jag stöter på i min roll som rådgivare. Min förhoppning är att osäkerheten byts ut till nyfikenhet, mod och handling. Gärna med liknande energi och beslutsamhet som under de första månaderna av pandemin.
Argument 1: “Vi är inte så tekniska”
Tänk såhär istället: AI påverkar konkurrens, försäljning, produktivitet, ekonomi, juridik, kreativitet, kundrelation, med mera. Har du en ledande position i ett företag så ligger troligtvis många av de här frågorna på ditt bord. Och oavsett hur teknikspetsig du eller din verksamhet är idag, så måste du sätta dig in i hur arbetsuppgifter och värdeerbjudanden kommer att förändras.
Konkret: AI kommer att påverka i stort sett alla branscher. Även de mer ”otekniska”. Exempelvis genom automatiserade bokningar, snabbare och säkrare bedömningar & beräkningar, ökad servicenivå, säkrare kvalitet och personaliserade kundupplevelser. Listan kan göras lång.
Take away: AI är ingen fråga om teknik, det blir en del av grundaffären och är därför en fråga för ledningen. AI är strategi.
Argument 2: “Vi är för små”
Tänk såhär istället: Genom att vara liten är beslutsleden kortare. Se AI som en superkraft som ger er möjligheter att konkurrera på nya nivåer. Det betyder att du som ledare snabbare kan förankra nya planer i organisationen och få med hela verksamheten på omställningen.
Konkret: Det är ingen nackdel för små företag i tillämpningen av AI. Hellre liten och snabb, än stor och trög.
Take away: Att vara liten eller solo är ingen ursäkt att avvakta. Vänd det till en fördel! Med rätt användning av AI kommer den lilla firman kunna konkurrera med betydligt större konkurrenter – långt innan de hunnit anpassa sig.
Argument 3: “AI är för dyrt”
Tänk såhär istället: För bara några år sedan behövde bolag lägga miljoner (miljarder) på att utveckla AI som var anpassade för just deras verksamheter. Idag är tekniken tillgänglig för alla - privatpersoner, frilansare, småbolag men också för stora internationella koncerner. Utvecklingen går extremt fort och priserna är marginella i förhållande till vinsterna.
Konkret: Effektivitetsvinsterna är enorma. Uppgifter som tidigare tog dagar, kan nu göras på några minuter. Många AI-verktyg är dessutom gratis (eller nästintill).
Take away: AI-tekniken är mogen och tillgänglig för alla – och du kan starta din resa för några få dollar i månaden.
Argument 4: ”Vi är inte redo än”
Tänk så här istället: Säg det bolag, bransch eller företagsledning som är redo för en framtid där 2/3 av alla arbetsuppgifter kommer att påverkas eller automatiseras. Det är varken ovanligt eller konstigt att känna sig överrumplad av utvecklingen, det kan de flesta av oss skriva under på. Det avgörande är vad DU gör framåt.
Konkret: Ingen är särskilt redo för detta – inte ens bolag som utvecklar grundtekniken (hej Google).
Take away: Att bli redo handlar om att börja utforska, utbilda och testa. Börja gärna smått, men börja. Ledningen sätter takten.
Argument 5: “AI får IT-partnern ta hand om”
Tänk så här istället: IT-avdelningen eller IT-partnern kommer tyvärr inte att lösa det åt dig. De kan stötta och hjälpa dig med tekniken, men alla delar i verksamheten måste med – och det kommer förmodligen att påverka processer i hela organisationen. Ledningen måste ta täten.
Konkret: Tänk på AI som ett affärsredskap eller ett designmaterial, inte en IT-lösning. Användargränssnitten förbättras i snabb takt och tillgängligheten ökar med den - också för alla utan teknisk spets.
Take away: Förlita dig inte på ”IT”. Du som ledare behöver lägga en plan för hur ni ska använda och hantera AI för att framtidssäkra verksamheten.
Argument 6: “Riskerna är för stora”
Tänk såhär istället: Det är naturligt att riskerna med AI lyfts i både media och bland experter. Visst finns det en hel del risker kopplat till AI. Brist på transparens, säkerhet, etik, diskriminering, övervakning, ”ta över jobben”, ”ta över världen”… osv. Men högst upp hamnar nog ”Att att bli omsprungen av konkurrenterna”?
Konkret: Genom att vara medveten om vilka risker som är störst för just er verksamhet eller tillämpning finns också störst möjligheter att bygga skydd mot detta.
Takeaway: Kartlägg, identifiera och ta höjd för riskerna redan från start.
Argument 7: “Vi vet inte var vi ska börja”
Tänk såhär istället: Har du koll på vad som är görbart med dagens AI? Sätt dig in i möjligheter och begränsningar med AI-verktygen. Nu kommer bilden att klarna kring hur just din verksamhet kan dra nytta av allt. Det finns mängder med (gratis) utbildningar och poddar som hjälper dig på vägen.
Parallellt handlar det om att förstå vad och vilka moment i er verksamhet som är repetitivt och kostsamt idag. Här bör effekten vara som störst. Går det repetitiva att mäta eller sätta siffror på? Har ni någon data?
Konkret: Börja med att utforska och sätt dig in i de olika verktygen som finns tillgängliga. Att använda ChatGPT som ett bollplank kan vara en bra start. Titta sedan på interna processer och er egen data.
Takeaway: Börja utforska, läsa och lära. Börja smått. Och ta hjälp av din rådgivare på Almi.
Almi och AI. Almi är inga experter på AI men vi är experter på att guida företag i omställning. Oavsett om det handlar om en förflyttning mot hållbarhet, digitalisering, ett nytt ränteläge eller datadrivna innovationer. Just nu formar vi ett program för svenska småföretag att praktiskt tillämpa AI-tjänster och AI-teknik i sina verksamheter. När och exakt hur detta kommer att se ut, får vi återkomma om. Förslag, idéer och feedback mailar du till: kalle.magnusson@almi.se
Vill du och ditt företag:
- kickstarta ert hållbarhetsarbete
- identifiera nya affärsmöjligheter
- identifiera hållbarhetsrisker
- få koppling till relevanta hållbarhetsmål inom ramarna för Agenda 2030
- få underlag för information, marknadsföring och varumärkesbyggande insatser med koppling till hållbarhet
- få ett kunskapslyft i hållbarhetsfrågor och få möjlighet att involvera medarbetare och/eller nyckelpersoner
- få underlag för en initial hållbarhetsstrategi för bolaget
- få finansiering till din gröna satsning
Vill du komma igång? Genom Framtidsgeneratorn utvecklar du ditt företags hållbarhetsarbete och rustar för framtiden.
Vill du veta mer om hur du kan framtidsrusta din verksamhet – spana in Almis Framtidsgenerator!