Råd från Almi-experter!

Darja Smisovsky, jurist och rådgivare på Almi svarar på frågor kring aktiebolag och vilka möjligheter, och utmaningar, som finns med bolagsformen.

Publicerat:

29 nov. 2023, 03:31

Nyhet

 

Vad är viktigt att tänka på innan man starta aktiebolag?

– Sök råd eftersom regelverket kring ett AB är större och "krångligare" än det som man vanligtvis kan "googla på nätet". Almi erbjuder kostnadsfritt seminariet på tema AB Kunskap och även kostnadsfri personlig rådgivning. Ta reda på fakta, ta ställning och välj den företagsform som passar bäst för din affärsidé och dig. Vi reder ut begreppen, förklarar och vägleder.

Vad är fördelarna med att driva sitt företag som aktiebolag, jämfört med andra bolagsformer?

– De senaste åren har vi sett en tydlig trend, att fler personer väljer att bedriva sin näringsverksamhet i en aktiebolagsform. Orsaken är nog ändringarna i Aktiebolagslagen om nedsättning av aktiekapital samt delvis avskaffande av revisorsplikt (2010 och 2011) och den debatt som följde därefter i media. Vi Almi-rådgivare får ofta frågan om lämplig företagsform och utgår primärt från riskbedömningen. I en enskild firma har ägaren personligt ansvar för verksamhetens skulder och åtaganden, det vill säga är skyldig att med privata medel betala den enskilda firmans skulder, vilket kan ha förödande konsekvenser.

– Så aktiebolags rekommenderas för att minimera riskerna, ägaren har inte primärt personligt ansvar, och riskerar då att endast att förlora sitt insatta kapital om företaget går omkull. Det finns naturligtvis även andra skillnader, för- och nackdelar med ett AB. Till fördelana med AB hör till exempel möjlighet till lågbeskattad utdelning, bättre skatteregler vid försäljning, fler möjligheter till löneförmåner, men även "image" det vill säga fördelen som "bokstäverna AB" i firmanamnet medför.

Nackdelar?

– Nackdelen är kravet på inbetalt aktiekapital på lägst 50 000 kr, något högre sociala avgifter än i enskild firma. Bolaget får heller inte låna ut pengar till ägarna och har dessutom något dyrare administration och bokföring. Slutsatsen? Välj AB-form om du tar stora risker i företaget, har stora vinster sedan du tagit ut lön och har har anställda.

Finns det några vanliga missuppfattningar kring aktiebolag?

– Ibland tror man att aktiekapitalet (lägst 50 000 kr) är "låst" på ett bankkonto och inte får röras! Så är det förstås inte utan det insatta kapitalet används fritt i verksamheten. Däremot finns det många regler som är avsedda att skydda bolagets egna kapital och de reglerna är viktiga att förstå och lära sig. Okunskap kan straffa sig! Så avsätt gärna lite tid till samtal med oss och bli proffs på AB.

Hur kan Almi hjälpa aktiebolag?

– ALMI hjälper ägarna till aktiebolag precis lika mycket som alla andra företagare det vill säga. vi erbjuder både riskvillig finansiering, rådgivning, kurser och seminarier samt deltagande i tillväxt- och mentorprogram.