Frågor och svar

Vi hjälper dig att hitta svaren

Befintligt lån hos Almi

Här hittar du de allra vanligaste frågorna som rör lån hos Almi.

Hur beställer jag engagemangsspecifikation?

För att beställa en engagemangsspecifikation använder du vår e-tjänst genom att klicka här. Där får du mer information om hur det går till samt vilka uppgifter du ska ange. Engagemangsspecifikation skickas med post och kostar 250kr.

Hur hittar jag kopior på mina låneavier?

Du som är firmatecknare kan se uppgifter om företagets lån och ladda ner avier på Mina Sidor. Du loggar enkelt och säkert in med BankID. Du hittar dina avier efter att du loggat in genom att gå in på Mina Sidor> Mina Lån> Visa lån. 

Har du anslutit ditt företag till Kivra hittar du även dina låneavier i din Kivra-inkorg. 

Jag kan inte betala min låneavi, hur gör jag?

Om problem uppstår att betala enligt nuvarande betalplan ger Almi dig möjlighet att ansöka om uppskov och delamortering på dina lån i tre eller sex månader. Det är viktigt att du är medveten om att uppskov och delamortering kan påverka den totala löptiden.

Du loggar in i e-tjänsten med BankID och väljer sedan de lån du önskar få uppskov på.

Till e-tjänsten

Kostar det något att lösa ett lån?

Lösenavgift tas bara ut i de fall förtidslösen sker inom 12 månader från utbetalningsdagen. Avgiften uppgår till 1 procent av utestående kapitalskuld. På Mikrolån, Grönt lån, Innovationslån och de lån där detta avtalats bort utgår ingen avgift för förtidslösen.

Hur gör jag för att lösa ett lån?

En behörig firmatecknare med tillgång till Bank-ID kontaktar Låneadministration via telefon för lösenuppgifter.

När inbetalning är gjord kan Almi komma att kontakta dig för att ställa några frågor angående medels ursprung i enlighet med Lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 3 kap 13§.

Låneadministration nås på 063-453 03 00 helgfria vardagar 9.30-12 och 13–16.

Hur ändrar jag adress?

För att ändra till ny adress som är registrerad hos Bolagsverket/Skatteverket, kontakta Låneadministration på info.lanadm@almi.se.

För att ändra adress till annan än den som är registrerad hos Bolagsverket/Skatteverket måste en behörig firmatecknare med tillgång till Bank-ID ringa in till Låneadministration på 063-453 03 00. Öppet helgfria vardagar 9.30-12 och 13–16.

Kan jag få avier digitalt?

För dig som har anslutit ditt företag till Kivra och har ett lån hos Almi kommer dina låneavier att skickas till din Kivra-inkorg. Du kommer alltså inte att få dem skickade till företagets fysiska adress.

Instruktion om hur du ansluter ditt företag till Kivra hittar du här.

Är ditt företag inte anslutet till Kivra skickar vi låneavier till företagets registrerade postadress. Vi skickar inte ut avier via e-post.

Hur gör jag om jag vill göra en extraamortering?

Du betalar in beloppet för extraamortering till samma bankgironummer som står på din senast erhållna avi. Som meddelande anger du ditt lånenummer och "extraamortering". Lånenummer framgår av din låneavi.

När inbetalning är gjord kan Almi komma att kontakta dig för att ställa några frågor angående medels ursprung i enlighet med Lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 3 kap 13§.

Hur kan jag se hur stor den aktuella skulden är?

På Mina sidorLänken öppnas i nytt fönster får du detaljerad information om ditt lån, hur stor din skuld är samt aktuell räntesats. Du kan också se och ladda ner dina avier där du hittar information om:

  • Förfallodatum
  • Om avin dras per autogiro
  • Amorteringsbelopp
  • Räntebelopp
  • Övriga kostnader
  • Om avin är betald eller obetald

Du loggar enkelt och säkert in på Mina sidor med BankID.

Vem kan se uppgifter om ett företags lån på Mina Sidor?

Det är bara registrerade firmatecknare eller externa firmatecknare som kan se uppgifter om företagets lån på Mina Sidor. Portalen validerar din behörighet via Bolagsverkets register.

Var hittar jag kopior på mina lånehandlingar/villkor?

Låneadministration kan skicka kopior på lånehandlingar/villkor per post.

För att beställa kopior på lånehandlingar/villkor kontaktar en behörig firmatecknare med tillgång till BankID Låneadministration på 063-453 03 00. Öppet helgfria vardagar 9.30-12 och 13–16.

Var hittar jag en översikt över framtida betalningar på mitt lån?

Låneadministration kan skicka en förenklad beskrivning av betalplanen per post.

Behörig firmatecknare med tillgång till BankID kontaktar för beställning Låneadministration på 063-453 03 00. Öppet helgfria vardagar 9.30-12 och 13–16.

Hur ansöker jag om autogiro eller ändrar mitt befintliga autogiro?

Om du vill ansöka om autogiro eller ändra uppgifterna för ditt befintliga autogiro använder du vår e-tjänst genom att klicka här.

Där får du mer information om hur det går till samt vilka uppgifter du ska ange.

Jag har gjort en dubbelbetalning, vad händer nu?

Om du vill få en återbetalning av det belopp som blivit dubbelbetalt måste en behörig firmatecknare med tillgång till Bank-ID ringa Låneadministration på 063-453 03 00, helgfria vardagar 9.30-12 och 13–16.

Väljer du att inte kontakta Låneadministration kommer beloppet automatiskt att dras av på nästkommande avi.

Till vem vänder jag mig med frågor kring befintliga företagsinteckningar / pantbrev / överhypotek?

Låneadministration kan endast svara på frågor gällande Almis redan uttagna säkerheter.

Behörig firmatecknare med tillgång till BankID kontakta Låneadministration på 063-453 03 00. Öppet helgfria vardagar 9.30-12 och 13–16.

Kan jag ge behörighet till en annan person att se avier via Kivra, till exempel ekonomiansvarig?

För frågor kring hur Kivra fungerar, vänder du dig till Kivra: Hjälp - Kivra Företag

Vad ska ett kontobevis innehålla?

På ett kontobevis ska kontohavarens namn, organisationsnummer samt kontonummer framgå på samma sida. Kontakta din bank för beställning av kontobevis.

Hittar du inte svar på din fråga?

Kontaka Låneadministration på telefon 063-453 03 00. Vi har öppet helgfria vardagar mellan kl 9.30-12 och 13-16.