Irmeli Eriksson, affärsutvecklare Almi

6 tips – gör hållbart till lönsamt

Affärsutveckling

Svårt att dra paralleller mellan hållbarhet och lönsamhet?

Då är det dags för dig att möta Irmeli Eriksson, affärsutvecklare hos Almi. Här är hennes sex råd för att se hållbar utveckling som något ekonomiskt lönsamt.

 1. Hitta rätt områden för ditt företag
  – Se vilka hållbarhetsområden  som är relevanta för ditt företag. Fråga dig: Vad kan just mitt företag göra? Vad kan vi bidra med som har störst påverkan? Vad tycker våra kunder är viktigast? Ligger det i linje med vår verksamhet och affär? Se helt enkelt på nuläge.
 2. Se över kostnaderna
  – Titta på hur resurserna kan användas smartare i ditt företag. Vart tar pengarna vägen? Vad betalar du för? Hur kan du minimera exempelvis transportkostnader? Hur kan du få till en bättre energianvändning? Att granska kostnader är ett fantastiskt bra sätt att börja.
 3. Sitt inte i baksätet när det gäller företagsekonomi
  – Många anlitar en redovisningsbyrå, men se till att du förstår hur resultat- och balansräkning hänger ihop och påverkar kassaflödet. Små, små justeringar kan göra att du får en bra likviditet. Här kan Almi hjälpa till med att simulera din ekonomi  – om du ska göra en investering kan vi till exempel se när du kan räkna hem den.
 4. Se hållbarhet som en investering
  – Hållbar utveckling är ingen kostnad, investera i hållbarhet för att fortsatt vara relevant för dina kunder. Om du granskar din ekonomi och kanske upptäcker att det inte finns tillräckligt med kapital för en grön satsning finns Almis Grönt lån  i kombination med rådgivning. Med det kan du ha möjlighet att ta steget till omställning eller accelerera.
 5. Var ärlig och transparent
  – Marknadsför inte något som du inte har belägg för. Du vinner på att vara ärlig och transparent. Om du får kritik – se det som tips på hur du kan förändra din verksamhet.
 6. Kom igång – och fokusera!
  – Det viktiga är ändå att komma igång, ta små steg i början om det behövs. Tänk att det lilla också gör skillnad och bidrar alla så sker en förändring. Fokusera också på en sak i taget och om du själv inte vet vad du bör fokusera på – kontakta Almi . Vi är gärna ditt bollplank och hjälper dig att minimera risken för ekonomiska överraskningar, säger Irmeli Eriksson.

Titta på Irmeli

Irmeli Eriksson är med i Almis serie “Från ord till handling”, en serie korta program från Almi där vi pratar om hållbarhet, eller rättare sagt pratar om hur man går från att bara prata, till att faktiskt göra saker.

Se avsnittet som handlar om hur du tjänar pengar på hållbarhet

Även som podd! 

Har du inte tid att titta på vårt webinar eller föredrar att lyssna så finns avsnittet även som podd. 

Lyssna på avsnittet här:

Spotify