Finansiera företaget med lån från Almi

Våra lån är marknadskompletterande. Det betyder att vi inte konkurrerar med bankerna eller andra privata aktörer, utan ofta handlar det om ett samarbete mellan oss, dig och din bank.

Du kanske också är intresserad av?

Ibland är det lätt att tro att lån är lösningen på allt. Men företagande handlar om så mycket mer. Här får du tips och inspiration från andra företagare, matnyttiga mallar.

Mallar och guider
Användbara mallar för att utveckla ditt företag
Ekonomi och lönsamhet
När du vill få koll på företagets ekonomi och lönsamhet
Inspiration
Inspireras av andra företagare

Vanliga frågor och svar om lån

Kan alla ansöka om lån från Almi?

Våra lån vänder sig till företag med upp till 250 anställda i alla branscher. Utgångspunkten är att du inte kan finansiera allt du behöver på annat håll, till exempel genom banken, utan behöver ytterligare en finansiär. 

För att kompensera för den högre risken och för att inte konkurrera med bankerna tar Almi ut en ränta som ligger över genomsnittlig bankränta.
Våra lån kan även beviljas till företag som drivs av utländsk medborgare som är skriven i Sverige och som:

  • har uppehållstillstånd eller
  • är EU/EES-medborgare och har uppehållsrätt eller
    • är nordisk medborgare

Vi ger inte lån till privatpersoner eller ideella föreningar.

Almi har flera olika lån som skulle kunna vara något för mig, måste jag skicka in en ansökan till alla?

Nej, du behöver bara skicka in en ansökan. Tillsammans med en rådgivare från Almi kommer ni gå igenom ditt företags behov. Utifrån det individuella behovet kan flera olika låneprodukter bli aktuella. 

Hur lång tid tar det att få ett beslut?

Din ansökan behandlas av ditt regionala Almi-bolag. Handläggningstiden är vanligtvis cirka 3-4 veckor om ansökan är komplett från början. 

Vad har ni för ränta på era lån?

En rådgivare från Almi kommer att göra en individuell kreditprövning. Den innefattar bland annat en genomgång av nuvarande säkerheter för dig som redan har lån hos Almi, och vilka säkerheter som är aktuella för dig som blir ny lånekund hos Almi. I normala fall handlar det om att ta ut företagsinteckningar och ägarborgen.

Almi arbetar för en ansvarsfull och sund kreditgivning. Det innebär att Almi i sin rådgivning tar ansvar för att säkerställa att krediten matchar ditt behov och återbetalningsförmåga. Almi är ett statligt bolag utan egna vinstintressen med fokus på de små och medelstora företagen.

Du hittar fler frågor och svar här