Matilda Jarbin

Kom igång med cirkulär ekonomi

Affärsutveckling

Hur kan du jobba bäst med cirkulär ekonomi? Matilda Jarbin är hållbarhetschef för GIAB Nordic AB, som har gått från 0 till 200 miljoner i omsättning på fem år med sin cirkulära affärsmodell. Här ger hon sju råd!

GIAB jobbar med cirkulär skaderegleringsprocess för försäkringsbranschen. Det innebär lite förenklat att du som kund måste skicka in din skadade produkt till GIAB för att få din ersättning från försäkringsbolaget.

GIAB:s affärsidé är att förlänga livet på produkten när de har fått in den. Och om det exempelvis gäller en mobiltelefon kan du som kund få en reparerad enhet istället för ersättning. Win-win-win-win – för GIAB, försäkringsbolaget, dig som kund och miljön.

Matilda Jarbin, som är hållbarhetschef på GIAB, ger här sju råd till dig som jobbar mer linjärt idag och vill komma igång cirkulärt:

 1. Identifiera nuläge
  – Se på era processer idag: Var står ni? Och vart vill ni ta er
 2. Ta in rätt kompetens
  – Ni kan behöva få in rätt kunskap i bolaget för att utveckla nya tekniker och system. Kanske forskare?
 3. Kom igång
  – Viktigast – att bara göra och inte sitta på kammaren och slipa på en tjänst eller produkt tills den är helt perfekt. Utveckla hela tiden – för det tar tid.
 4. Våga vara pionjär
  – Här har bolag olika förutsättningar. En liten startup bör våga förändra befintliga strukturer och processer. Är ni stort bolag med muskler – var öppen för förändring. Ska ni jobba långsiktigt måste ni jobba hållbart annars har företaget ingen framtid.
 5. Skapa något bättre
  – Ta inte fram en produkt, tjänst eller affärsmodell som är sämre än den ni har bara för att ta fram en cirkulär eller mer hållbar. Den måste vara minst lika bra och gärna bättre. Mät kundnöjdhet hela tiden.
 6. Mät hållbarhetsarbetet
  – Att samla data är väldigt viktigt. Det kan vara procent av återbrukat, mängden besparat avfall, reducerad koldioxid och så vidare.
 7. Kommunicera på rätt sätt
  – Cirkulär ekonomi och hållbarhet är uttjatat, därför viktigt att inte slänga sig med begrepp utan att beskriva vad ni faktiskt gör. Undvik greenwashing och underbygg det ni kommunicerar, säger Matilda Jarbin.

Titta på Matilda

Matilda Jarbin är med i Almis serie “Från ord till handling”, en serie korta program från Almi där vi pratar om hållbarhet, eller rättare sagt pratar om hur man går från att bara prata, till att faktiskt göra saker.

Se avsnittet som handlar om hur du tjänar pengar på hållbarhet

Även som podd! 

Har du inte tid att titta på vårt webinar eller föredrar att lyssna så finns avsnittet även som podd. 

Lyssna på avsnittet här:

Spotify