Stephanie Spindler Jonsson

MyPauze ville göra något för att folk skulle minska skärmtiden och vara mer IRL

Riskkapital

My Pauze

  1. Behov

    Stephanie Spindler Jonsson behövde kapital för att kunna expandera och nå ut med sina produkter på marknaden.

  2. Lösning

    Hon fick kontakt med Almi Invest som tillsammans med andra investerare gick in med riskkapital.

  3. Resultat

    Almi Invest var ett bra bollplank och behjälpliga med kontakter och nätverk. De sitter också med i styrelsen.

MyPauze: “Utan Almi Invest hade vi nog inte funnits”

Stephanie Spindler Jonsson har alltid velat driva företag, men det var först när hon insåg vilka problem vi människor har med skärmberoende som företaget MyPauze blev verklighet. Efter en investering av bland andra Almi Invest har hon fått ut sina produkter på marknaden och fortsatt produktutveckla.

– Jag fick också ett bra bollplank – Almi Invest har alltid varit behjälpliga med kontakter och nätverk. Värdefullt eftersom de jobbar med så många olika bolag i olika branscher.

Stephanie Spindler Jonsson

Stephanies fokus i företaget har skiftat från start till nu. Hennes första produkt var ett signalblockerande fodral för mobiler.

– Jag insåg vilka problem vi har med alla våra skärmar. Jag såg det på min arbetsplats, restauranger – ja, överallt, och jag ville göra något för att folk skulle minska skärmtiden och vara mer IRL, berättar hon.

Hon utvecklade därför det signalblockerande fodralet – för att minska skärmtid, digital stress och strålning och istället öka vår närvaro.

Hon tog också fram ett mobilhotell – en klassanpassad mobillösning för att elever ska kunna ha mobilfria lektioner. Stephanie visste att det redan fanns mobillådor, men inte som även blockerade signaler. 

– Det räcker med att en elev glömmer att stänga av ljudet eller vibrationer så är mobillådan inte optimal. Jag såg att min lösning var snäppet vassare. 

Stephanie lanserade sina första produkter under våren 2020, i samband med pandemin, och fick därför en väldigt tuff start. Hon trodde att konsumentmarknaden skulle bli hennes stora marknad, men det var tvärtom – i skolvärlden drog försäljningen igång allra mest. 

– Det fick mig att vidareutveckla fler produkter för skolor. Jag läste på om forskning om studiero och hur det ser ut i skolor idag. Jag insåg att många elever behöver hjälpmedel för att få det lugnare och kunna koncentrera sig och fokusera. 

Inom detta produktsegment har Stephanie nu vidareutvecklat fler produkter såsom hörselkåpor, bordsskärmar, stressbollar och tyngdfiltar att lägga på nackar. 

– Jag har anpassat mina produkter och lyssnat på marknaden. Nu känns det som att vi har hittat helt rätt nisch och försäljningskanaler.

MyPauze säljer till Sveriges och Nordens största skolåterförsäljare. Nu expanderar företaget även till den tyska marknaden där de i början av 2024 deltar på världens största fackmässa för leksaker – Spielwarenmesse International Toy Fair Nürnberg.

Stephanie fick kontakt med Almi Invest under 2021. Då behövde hon finansiering för att kunna expandera och få ut fler produkter på marknaden. Stephanie lyckades få riskkapital från Almi Invest och hittade även medfinansiärer, vilket är ett krav för att få kapital från Almi Invest.

 

Robert Wahlquist, Fund Manager Almi Invest

– MyPauze är ett tillväxtbolag inom skolsegmentet med en driven grundare och VD. Bolaget har mycket spännande saker på gång kommande år, bland annat ett helt nytt sortiment. Jag ser därför goda möjligheter för verksamheten att ta nästa steg och lyckas i branschen!

Robert Wahlquist, Fund Manager Almi Invest

– Jag är otroligt tacksam över att jag har med mig dem – annars hade företaget nog inte funnits idag. Är det något som jag har lärt mig om att driva bolag är att det kostar dubbelt så mycket som du tror, och att allt tar dubbelt så lång tid, säger Stephanie och fortsätter:

– Jag fick också ett bra bollplank – Almi Invest har alltid varit behjälpliga med kontakter och nätverk. Värdefullt eftersom de jobbar med så många olika bolag i olika branscher. De sitter också med i styrelsen vilket jag tycker är väldigt givande. 

Stephanie arbetar tätt tillsammans med sina engagerade medfinansiärer och har utöver dem även timanställda studenter som hjälper till med sociala medier och marknadsföring.

Även som ensam företagare ser hon stort stöd i Almi Invest.

– Jag kan ringa när som helst och fråga om råd. Det gör jag också, flera gånger i månaden, beroende på vad som händer i företaget.

Varför föredrog du riskkapital framför lån eller annan finansiering?

– Jag tror att om du har riskkapital i ditt bolag får du ett helt annat engagemang från partnern. Jag vill driva mitt bolag med partners som är engagerade i mitt bolag. Tar du ett lån blir det bara en påse pengar, säger Stephanie.

När hon 2021 var med i SVT:s Draknästet lyckades hon även få två drakar med sig – och 1,2 miljoner kronor.

– Jag fick en deal i tv, men det blev ingen affär efteråt. Det var en otrolig upplevelse och erfarenhet, men jag hade redan fått investering via Almi Invest och två andra finansiärer. Jag ville ha engagemang, kontaktnät och mjuka värden. Tid och ett hundraprocentigt engagemang kunde jag inte få hos drakarna. Det var ett jättetufft beslut att fatta då, men nu efteråt känns det rätt. 

Investerare brukar alltid prata om hur viktiga människorna är bakom en affärsidé – vad tror du att de såg hos dig?

– De såg min drivkraft och mitt engagemang. När min produkt inte flög hos konsumenterna var jag flexibel och ställde om snabbt. Du behöver kunna anpassa bolaget och produkterna efter hur marknaden reagerar. Annars lyfter det inte, säger Stephanie.

 

Fakta: MyPauze International AB

Grundades: 2020 av Stephanie Spindler Jonsson

Ägare: Stephanie Spindler Jonsson, Almi Invest, Margaret Invest AB, Haga International Toy Aktiebolag

Säte: Växjö

Gör: Studiefrämjande produkter för ökat fokus och välmående i skolan (skolor som hjälper elever med fokus, stresshantering och att vara mer närvarande)

Kunder: Nordens största återförsäljare av skolmaterial

Anställda: Stephanie med timanställda

Webb: mypauze.com/

Stephanie Spindler Jonsson