
OS-vinnare investerar i gotländsk stigbygel
Affärsutveckling, Lån
Ryde Equestrain
-
Behov
Ryde Equestrain behövde hjälp med finansiering för att kunna ta fram en prototyp av sin innovation i form av en stigbygel.
-
Lösning
Almi beviljade dem lån och de fick även finansiell hjälp i form av verifieringsmedel.
-
Resultat
Finansieringen från Almi var avgörande för att de skulle komma i gång och sedan lanseringen har OS-ryttaren Peder Fredricson gått in som delägare.
Grundarna bakom stigbygeln Ryde har inte bara skapat en innovation, utan en revolution som kommer att förändra den kvinnodominerade hästvärlden. Hösten 2023 tilldelades vd:n Karin Falkemo SKAPA-priset på Gotland för uppfinningen och OS-ryttaren Peder Fredricson gick in som delägare i det gotländska bolaget.
Det har gått snart tio år sedan Sanna-Marie Pettersson berättade för stallkompisen Karin Falkemo om sin vision av en ny sorts stigbygel, vars utveckling i stort sett stått still i årtusenden.
Under hösten kunde de, efter många långa, slitsamma timmar lansera den färdiga produkten, som lovordas av svenska proffsryttare.
– Vi har tagit fram en stigbygel som optimerar ryttarens prestation och säkerhet i sadeln utifrån kroppens fysiologiska behov, förklarar Karin Falkemo.
Genom att se till att ryttaren får full kontakt med hela framfoten i stigbygeln uppnås optimal balans. För att få det kan ryttaren ställa in stigbygeln i tre olika lägen: Pronation- och supinationsvinkeln, trampvinkeln och stigläderinfästningen.
– Det tre faktorerna ger en stark passiv säkerhet. Skulle ryttaren ändå falla av har stigbygeln en aktiv säkerhet som gör att ryttaren kan ramla åt vilket håll som helst och foten kommer att glida ur. Det är otroligt viktigt inom ridsporten, säger Karin Falkemo.
En som är mäkta imponerad av den gotländska innovationen är OS-medaljören och tvåfaldiga Jerringprisvinnaren Peder Fredricson. Under hösten 2023 meddelade han via det nyetablerade bolaget Bhoof att de går in som delägare i Ryde Equestrian.
– Bhoof är en möjlighet att göra mina insikter kring ridning, hästarna och utrustningen tillgängliga för andra som har ambitioner att bli bättre. Det hela grundar sig i min egen strävan att alltid utvecklas, där jag konstant justerar och utvecklar utrustningen och mitt eget arbetssätt med hästarna för att nå bättre resultat, sade Peder Fredricson i ett pressmeddelande i samband med nyheten.

Stigbygeln Ryde Adjustable har designskydd i EU samt USA och har fått positiv respons i ansökningen om världspatent. Med kapital säkrat och produktionskedjan på plats kunde de äntligen lansera sin stigbygel under Sweden International Horse Show i november.
Under hösten utsågs även Karin Falkemo till länsvinnare av SKAPA-priset på Gotland.
– Teorin för vår stigbygel har funnits länge, men det vi skapat har överträffat våra förväntningar. Så visst blev jag glad och överraskad när vi fick veta att jag vunnit SKAPA-priset, men de kändes också naturligt, säger hon.
Almi betydde otroligt mycket i den tidiga fasen, men även efter det genom att vara otroligt tillmötesgående och flexibla vad det gäller rådgivning i företagandet.
Karin Falkemo, vd Ryde Equestrian


Almi har varit med under stigbygelns resa från embryo till färdig produkt.
– Almi gav oss möjligheten att ta ett lån i tidigt stadie, vilket gjorde att vi kunde komma vidare med framtagningen av en prototyp. Så Almi betydde otroligt mycket i den tidiga fasen, men även efter det genom att vara otroligt tillmötesgående och flexibla vad det gäller rådgivning i företagandet, säger Karin Falkemo.
Ingenting hade varit möjligt utan medgrundarna, det är Karin Falkemo noga med att poängtera. Sanna-Marie Pettersson, som kläckte idén och som står för den gedigna kompetensen inom hästsporten. Patrik Lindberg, en mycket viktig nyckelspelare som gjort hela design- och konstruktionsarbetet. Samt Jennifer Norén, sommargotlänning, som såg stor potential i stigbygeln när de andra grundarna behövde en nytändning.