Hållbara satsningar har gett effekt för Boda Borg Oxelösund

Affärsutveckling

Boda Borg Oxelösund

  1. Behov

    Boda Borg Oxelösund ville lära sig mer om hållbarhet och tog kontakt med Almi.

  2. Lösning

    Almi gick in med affärsutveckling i form av Hållbarhetsdialog och Hållbarhetsworkshop.

  3. Resultat

    Boda Borg Oxelösund investerade i LED-belysning i alla sina fastigheter, bytte elbolag och fick hjälp med att effektivisera användandet av sina maskiner. De har också fått nya fokusområden – vad gäller miljö och biologisk mångfald.

I år slår Boda Borg Oxelösund besöksrekord under den så kallade “klassresesäsongen”. Under sex veckor gästas de av 230 skolklasser. 

– Vi är stolta över att så många väljer att komma hit, säger ägaren Emil Viking.

Han och företaget har dessutom gjort hållbara satsningar med Almi.

Emil Viking driver äventyrshuset Boda Borg Oxelösund och beskriver det som ett unikt koncept. Det påminner om Fångarna på fortet, där besökarna möts av olika utmaningar i rummen – så kallade questars. 

Det är reality gaming, som att vara med i ett tv-spel. Och det lockar alla åldrar – Boda Borg Oxelösund har besökare mellan 6 och 95 år.

Konceptet låter internationellt, men startade faktiskt i Sverige 1995, i Torpshammar, i Ånge kommun. Det var också den anläggningen som Emil Viking först gästade – och fastnade för.

Inför intervjun med Emil skrev han att han inte har “många minuter över innan den 16 juni”. De har nämligen “klassresesäsong” fram till dess. 230 klasser gästar Boda Borg Oxelösund under sex veckor. “Därmed slår vi förra årets rekord”, berättar Emil. Förutom inomhusanläggningen har de ett camp utomhus där besökarna bor i stora tält och även kan ha utomhusaktiviteter.

Boda Borg finns över världen

När Emil senare flyttade tillbaka till sina hemtrakter började han jobba hos franchisetagaren i Oxelösund 2007. 2018 köpte han hela anläggningen av den tidigare ägaren.

– Det här är unikt i världen och som franchisetagare får vi bestämma våra questars, alltså utmaningar, mycket själva. Vi är ganska fria här i Sverige.

Konceptet finns på sju platser i landet, men även på Irland, i USA, Schweiz och under maj öppnas det första i Tyskland.

– Fyra personer härifrån har varit på plats för att hjälpa till i bygget där. Många i min personal stannar länge så vi har ett stort kunnande tillsammans, säger Emil.

För Emil Viking, ägare av Boda Borg Oxelösund, har hållbarhet blivit en viktig fråga. “Förutom vårt eget hållbarhetsarbete tittar vi numera alltid på om nya samarbetspartners har en hållbar profil”, berättar han.

Almis rådgivare om Boda Borg Oxelösund:

“Jag var på plats hos företaget och gjorde en hållbarhetsworkshop. Det var viktigt för Emil att alla var delaktiga så hela teamet var på plats. Han har medarbetare som jobbat där länge och flera är engagerade i hållbarhetsfrågor. De har definierat olika områden där de vill vara hållbara – såsom miljö, arbetsmiljö och personlig utveckling. Värdskapet mot gästerna står också alltid i centrum. Nu är nästa steg att kommunicera hållbarhetsmålen och här kommer Emil ha hjälp av vår strategigrupp där han också deltar. 

 

En utmaning för företaget är att växa och ha mer beläggning under veckodagar. De är stora hos privatpersoner och skolklasser, men kan nå ännu fler företag. Här är hållbarhetsperspektivet återigen viktigt – om de kan profilera sig där har de möjligheter att nå större bolag för konferenser och teamaktiviteter. 

 

Emils ledarskap är imponerande och det är viktigt att även han är hållbar som ledare. Det är han medveten om och har redan lyft blicken. Han tar in extern hjälp – som hos oss på Almi och även från andra nätverk.”


Eva Solberg, rådgivare hos Almi 

Eva Solberg, rådgivare hos Almi 

Blev nyfiken på Almis hållbarhetserbjudanden

När Emil deltog på en frukost om hållbarhetsarbete som kommunen anordnade fick han kontakt med Almi. Emil hörde om Almis Hållbarhetsdialog och Hållbarhetsworkshop och mejlade Almi en timme efter frukosten.

– Jag blev direkt sugen på att veta mer. Vi som företag behöver jobba med hållbarhet och när vi senare fick hjälp av Almi insåg vi att vi redan gör väldigt mycket. Men det var viktigt för oss att få det bekräftat. Det gör oss mer självsäkra.

De jobbade exempelvis redan med social hållbarhet – men hade inte benämnt det så. Med hjälp av Almi har de även hittat nya fokusområden. Mer mot klimat och biologisk mångfald.

– Vi förbrukar otroligt mycket el. Nu gjorde vi en investering om 40 000 kronor och bytte ut all belysning till LED. Det betalar tillbaka sig inom ett par år. 

Det första Boda Borg startade i Torpshammar, i Ånge kommun, redan 1995 och blev sedan ett franchisekoncept. Fram till 2008 var konceptet svenskägt, men har numera en amerikansk ägare.

Bytt ut färsen

Genom samarbetet med Almi fick Boda Borg Oxelösund också besök av det lokala energikontoret som gjorde en energianalys av fastigheterna.

– Det var till stor nytta och lärde oss hur vi kan använda våra maskiner mer effektivt, vilket både är lönsamt och hållbart.

Företaget har också bytt till ett mer hållbart elbolag.

– Det har absolut varit värt våra investeringar – både i tid och pengar, säger Emil.

Vilka hållbara utmaningar har ni framåt? 

– Det svåra för oss att servera mer miljövänliga matalternativ och ha färre transporter. Eftersom vi köper så stora volymer behöver vi använda grossister. Men nu har vi exempelvis börjat köpa färsen av vår lokala Ica-butik. Det är många mindre delar som krävs när det gäller hållbarhet och utmaningen är att göra hållbara val fullt ut. Vi försöker. 

Fakta: Äventyrshuset BBorg AB

Kuriosa: Boda Borg blev årets företagare i Oxelösund 2024

Grundades: 2005 i Oxelösund och köptes av Emil Viking 2018 som idag är ensam ägare

Säte: Oxelösund, men finns på tio ytterligare platser – sex till i Sverige, en på Irland, en i Boston, en i Zürich och den nyaste anläggningen öppnade i Tyskland i maj 2024 

Erbjuder: Questing – reality-gaming där du med ditt lag tar er an verklighetsinspirerade uppdrag och utmaningar, fysiska och mentala

Kunder: Allt från skolklasser till möhippor och svensexor, konferenser och familjer – besökarna är allt mellan 6 och 95 år

Anställda: 7 fast anställda och de är totalt 25 i personalen under högsäsong

Omsättning: Cirka 16 miljoner kronor 2023

Webb: bodaborg.se/locations/oxeloesund/

Följ Boda Borg Oxelösund på: Facebook, Instagram och Emil på LinkedIn