Epigenica ger oss snabbare data om hur gener påverkas av yttre faktorer

Riskkapital

Epigenica

  1. Behov

    Grundarna av Epigenica behövde kapital för att kunna rekrytera fler till sitt team, produktutveckla och bygga upp sitt eget labb.

  2. Lösning

    Almi Invest gick in med riskkapital.

  3. Resultat

    Innan sommaren 2024 lanserar Epigenica sin första produkt och växlar upp sin operativa kapacitet under året. De har även sitt nya labb på plats.

Snart lanserar företaget Epigenica sin första produkt. De verkar inom epigenetik – ett högaktuellt forskningsområde.

Almi Invest valde att investera i bolaget under hösten 2023. 

För gemene man kan epigenetik låta som grekiska – trots att det är ett otroligt spännande och aktuellt område. Epigenetik är kunskapen om hur gener påverkas av åldrande, miljö och livsstilsval, och hur dessa förändringar kan ärvas av våra barn. När generna utsätts för diverse externa faktorer kan de nämligen ”stängas av” eller ”sättas på”, utan att själva DNA-sekvensen förändras, vilket är anledningen till att våra celler har så olika funktioner trots deras identiska DNA-sekvens. 

Grundarna av Epigenica AB

Mohamad Takwa, medgrundare Epigenica

Mohamad Takwa

Simon Elsässer, medgrundare Epigenica

Simon Elsässer

Det säger forskningen

Forskningen inom epigenetik leder ständigt till nya insikter om hur våra gener och vår miljö samverkar för att reglera många biologiska processer. Till exempel har man upptäckt att flera former av cancer har sitt ursprung i avvikelser i epigenetiska processer. Detta betyder att ju mer vi lär oss om epigenetik desto bättre blir våra chanser att förutsäga och kanske till och med vända sjukdomsförlopp. Vi kan också få större förståelse för åldrande, nedärvda genetiska förändringar och andra genetiska funktioner. 

Idag har vi mycket kvar att lära oss och den teknologi som Epigenica nu lanserar kommer att förbättra forskares möjligheter till att utvidga både vår förståelse och användbar tillämpning av epigenetik.

Att söka finansiering som startup har varit en utmaning för många de senaste två åren. Lyckligtvis fick vi Almi Invest med oss vilket har hjälpt otroligt mycket.

Mohamad Takwa, medgrundare och vd för Epigenica

Spinoff från KI blev bolag

Företaget Epigenica är en spinoff som blev till efter nästan åtta års forskning vid Karolinska institutet.

– Min medgrundare Simon Elsässer blev kontaktad av ett större läkemedelsföretag som ville ha hjälp att ta fram en ny teknologi. De behövde ett sätt att snabbt och kostnadseffektivt få fram kvantitativ analysdata som var både mer heltäckande och i större skala, berättar Mohamad Takwa, medgrundare och vd för Epigenica.

Simon, som är professor vid KI, undersökte marknaden, men hittade inget som var tillräckligt bra. Han såg ett behov och startade företaget 2020 tillsammans med Mohamad, entreprenör med doktorsexamen i bioteknik. De hade då beviljats finansiering för att utveckla teknologin.

Sedan dess har de utvecklat toppmoderna epigenetiska screeningverktyg. Deras nya teknologi gör att kunderna kan få mer heltäckande information, mycket snabbare och till en bråkdel av vad de tidigare har betalat.

Fakta: Epigenetik

Epigenetik ses som nästa revolution inom hälsovård. Förståelse för epigenetiska mekanismer är avgörande för att främja bland annat cancerdiagnostik, biomarkörupptäckt, läkemedelsutveckling och precisionsmedicin.

Blev kontaktad av Almi Invest

Under 2023 lanserades beta-versionen av den första produkten och innan sommaren 2024 är det dags för skarp lansering.

Epigenicas första produkt, EpiFinder, gör det möjligt för forskare inom läkemedels- och bioteknikindustrin att spara mycket tid och pengar när de utvecklar eller forskar fram nya behandlingar. Det förbättrar också möjligheterna inom akademisk forskning och skulle bland annat kunna leda till ökad kunskap om hur vi människor fungerar.

– Det är väldigt spännande inför lanseringen och vi har mycket att göra just nu. Den epigenetiska marknaden är relativt ny, men växer fort. USA blir en stor marknad för oss, men vi ska även delta på ett stort event i Kina nu i vår, säger Mohamad.

Han blev kontaktad av Almi Invest under 2023.

– De hade hört talas om oss och blev nyfiken. Att söka finansiering som startup har varit en utmaning för många de senaste två åren. Lyckligtvis fick vi Almi Invest med oss vilket har hjälpt otroligt mycket. Vi har fått ett väldigt bra nätverk och kontakt med andra investerare, säger Mohamad.

Almi Invest om Epigenicas potential:

“Vi är imponerade av Epigenicas förmåga att kommersialisera sin innovation. De lanserar nu sin första produkt och har en hel portfölj som kommer att introduceras de närmaste åren. Deras lösningar inom epigenetik har potentialen att innebära ett stort genombrott inom läkemedelsforskning och i framtiden även diagnostik.”

Stina Wallmark, Investment Manager vid Almi Invest

Stina Wallmark, Investment Manager vid Almi Invest

Teamet växer rejält

Investeringen har bland annat gått till att rekrytera fler till teamet, utrusta ett eget labb samt vidareutveckling av produkten.

De har lagt mycket tid på att bygga ett team och hitta rätt kompetens. De har gått från tre till sju personer på kort tid och ska rekrytera ytterligare kompetens innan 2024 är slut.

– Vi utvecklar en ny teknologi inom ett redan innovativt och trendigt fält, så det har inte varit helt enkelt att hitta rätt kompetens. Men vi gör vårt bästa och har fått ihop ett otroligt bra team, säger Mohamad och ler.

Fakta: Epigenica AB

Grundades: 2020 av Simon Elsässer och Mohamad Takwa.

Ägare: Bolagets grundare, Almi Invest och Scale Up Life Science Invest bland andra.

Säte: Solna.

Gör: Skapar produkter som hjälper både forskare och yrkesverksamma inom industrin att utveckla nya produkter inom epigenetik. Bolaget har även en stor potential inom framtida diagnostik. Man planerar att utveckla produkter som bland annat kan möjliggöra tidig upptäckt av sjukdomar relaterade till epigenetik, som cancer, neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons eller ALS, samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Kunder: Exempelvis forskare inom läkemedels- och bioteknikindustrin, äldre- och livsstilsforskning samt akademi.

Anställda: Sju just nu, men ska stärka teamet ytterligare innan 2024 är slut.

Webb: epigenica.se