
Utvecklingscheck bidrar till Eurovisie Internationals långsiktiga strategi
Lån, Affärsutveckling
Eurovisie International
-
Behov
Kompetens för att ta fram en strategi för internationalisering.
-
Lösning
Almi gick bland annat in med affärsutveckling utvecklingscheck inom internationalisering.
-
Resultat
Ökad försäljning på den tyska marknaden, lagt grunden för framtida hållbarhetsarbete och insikter till den långsiktiga strategin.
2015 fick Magnus Lennartsson möjligheten att tillsammans med sin vän Jerome Morillere köpa företaget Eurovisie International där han hade jobbat de senaste tre åren. Att han skulle hamna i optikbranschen var inget han hade planerat men att han ville jobba med internationella affärer var desto mer givet. Med en redan etablerad position på den franska och holländska marknaden har han nu börjat se effekterna av satsningen på den tyska marknaden som möjliggjordes tack vare en utvecklingscheck från Almi.
Eurovisie International erbjuder högkvalitativa bågar till självständiga optiker som prioriterar service och nära kundrelationer. Idag har de sitt huvudkontor i Alvesta, där Magnus är uppvuxen, dit återflytten efter 20 år i Frankrike gick år 2018 och där distributionen nu sker. Företaget har vuxit sedan dess och i dagsläget är de sex anställda i Alvesta. Just nu letar de efter en lokalt etablerad säljare i Tyskland som kan bearbeta den tyska marknaden ytterligare då man ser en stor tillväxtpotential. Men arbetet med att slå igenom i Tyskland påbörjades redan för några år sedan då de ansökte om Almis utvecklingscheck.
”Vi har ansökt om och blivit beviljade flera utvecklingscheckar och den första checken användes för att starta satsningen på den tyska marknaden. Vi projektanställde en tysktalande person som under en period kunde vara mer närvarande och ta fram en strategi för hur vi skulle bearbeta den tyska marknaden”, säger Magnus.
Arbetet genomfördes för några år sedan och Magnus berättar att de nu kan se att de säljer mer tack vare den här insatsen. Det ledde även till att de senare anställde en person som även hon hade tyskt ursprung och en god förståelse för hur de ska jobba vidare framåt.
Senare har Magnus ansökt om och blivit beviljad ytterligare två utvecklingscheckar. Den andra fokuserade på hur de kunde ompositionera deras originalmärke You’s Amsterdam som de upplevde hade för stor konkurrens inom dåvarande segment. Det ledde fram till att de fick en ny designinriktning, designade om, kunde höja prisnivån och titta på nya kundgrupper som var mer lönsamma.
Den sista insatsen som de fått en check för håller precis på att avslutas och där har fokus legat på hållbarhetsarbetet.
”Vi förstod att vi måste jobba med hållbarhetsarbete men inte med vad. Nu är vi igång och har valt att jobba vidare med konsulterna även nu efter att pengarna från checken är slut”, säger Magnus.
Analysen som den senaste checken användes till fokuserade på att ta reda på vad de ska och vad de inte ska göra och kommunicera inom hållbarhetsområdet.
”Vi går in med våra värderingar i detta, vill inte kommunicera något som inte är på riktigt, så konsultens uppdrag var att ta reda på vad vi gör idag som faktiskt är hållbart. Nu har vi fått förslag på vad vi skulle kunna lyfta fram men vi har inte nappat på allt – det måste kännas rätt. Vi hade aldrig gjort det här nu om vi inte hade kunnat få den hjälpen. En av punkterna är att ta hem produktionen vilket numera ligger med i den framtida strategin. Så alla utvecklingscheckarnas resultat har bakats in i den långsiktiga strategin”, säger Magnus.
Utöver utvecklingscheckarna vill Magnus även lyfta att han har haft stor nytta av Almis tillväxtprogram som han gick för något år sedan.
”Jag tycker man ska gå det parallellt med att man gör en satsning via exempelvis en utvecklingscheck. Hade jag inte gjort det hade jag inte förstått hur jag skulle applicera det. Man får till exempel träffa andra bolag och hjälpa till att lösa deras problem och inser då även vad man själv behöver göra”, säger Magnus.

Vad blir nästa steg för er?
När han blickar framåt kring vad han vill uppnå med företaget berättar han att han vill att de blir en referens på marknaden men att det är viktigt att de behåller den familjära känslan. Han ser det mycket som en livsstil att driva bolaget och är passionerad i det han gör och det måste också vara roligt på vägen.
Här är Magnus bästa tips till dig som vill ansöka om en utvecklingscheck:
- Definiera tydligt vad du vill få ut av insatsen
- Utvecklingschecken är ingen quick fix utan satsningen måste vara långsiktig och realistisk
- Tänk på kassaflödet i och med att man måste ligga ute med pengar för checken
- För små bolag är väl definierade och konkreta projekt det bästa att satsa på
Om du likt Magnus driver företag i Kronobergs län och vill göra en ny satsning som ökar företagets konkurrenskraft och skapar nya värden i företaget kan du kan du ansöka om en Utvecklingscheck.