AI-genererad symbolbild för en guide om AI-förordningen: siluett av en domarklubba mot en soluppgång över stadssilhuett, som signalerar vägledning och framtidstro.

Din guide till AI-förordningen

Övrigt

I den här guiden hjälper vi dig som driver ett litet eller medelstort företag att enkelt förstå vad AI-förordningen innebär, vilken roll du har, vilka krav som gäller och hur du bäst förbereder dig för framtiden så du kan ligga steget före och bygga smartare, tryggare och mer hållbara AI-lösningar. 

Vad är AI-förordningen?

AI-förordningen (AI Act) syftar till att skapa en trygg och rättvis AI-utveckling i hela EU, med gemensamma regler för övervakning, efterlevnad och sanktioner – men är också tänkt som ett starkt stöd för innovation, särskilt för små och medelstora företag och startups.

Ha koll på dina AI-systems risknivå

Förordningen bygger på en så kallad riskpyramid: ju högre risk, desto striktare krav. Som företagare är det viktigt att förstå vilken risknivå dina AI-lösningar hamnar i, så att du kan följa reglerna på rätt sätt och samtidigt använda AI på ett tryggt och innovativt sätt.

AI-förordningen delar in AI-system i fyra nivåer: oacceptabel risk, hög risk, begränsad risk och minimal risk. Din första uppgift är att förstå vilken nivå era AI-lösningar tillhör.

Undvik förbjudna AI-system

Vissa AI-system, som till exempel social scoring (insamling och analys av information om en persons eller ett företags beteende, relationer och aktiviteter för att sätta ett betyg eller en poäng) eller känsloigenkänning (teknologi som används för att analysera ansiktsuttryck, röstläge eller kroppsspråk för att tolka deras känslotillstånd) på arbetsplatser, är helt förbjudna inom EU.

Säkerställ att du inte använder tekniker som kan anses kränka individers rättigheter.

Illustration skapad med hjälp av AI.

AI-genererad illustration av AI-förordningens risknivåer: röd symbol för "förbjudet" med ett horisontellt streck i cirkel och texten "FÖRBJUDET" under.

Högrisk kräver hög beredskap

Om du använder högrisk-AI, som till exempel AI för rekrytering eller ansiktsigenkänningsteknik, behöver du följa omfattande krav på datakvalitet, transparens, säkerhet och dokumentation.

Illustration skapad med hjälp av AI.

AI-genererad illustration av AI-förordningens risknivåer: gul varningstriangel med svart utropstecken som visar "hög risk", med texten "HÖG RISK" under.

Begränsad risk – informera användarna

För AI-lösningar med begränsad risk, som till exempel chatbotar eller AI-genererat innehåll, måste du vara tydlig med att det är AI som används. Transparens är nyckeln för att bygga förtroende.

Illustration skapad med hjälp av AI.

AI-genererad illustration av AI-förordningens risknivåer: orange åttakantad ramkant med ett informationssymbol (”i”) i mitten och texten "BEGRÄNSAD RISK" under.

Minimal risk – tänk på frivilliga riktlinjer

Även om AI-system med minimal risk inte omfattas av tvingande krav enligt AI-förordningen, rekommenderas det att följa frivilliga uppförandekoder och tänka på andra lagar, som dataskyddsförordningen (GDPR).

Illustration skapad med hjälp av AI.

AI-genererad illustration av AI-förordningens risknivåer: grön cirkel med mörkgrön check-symbol som visar "minimal risk", med texten "MINIMAL RISK" under.

Vilken roll har du?

AI-förordningen är inte något som bara rör stora teknikbolag – den gäller många fler företag än du kanske tror. Oavsett om du utvecklar, säljer, importerar eller bara använder AI-lösningar kan du omfattas av regelverket.

I förordningen har man identifierat sex olika roller – vem är du?

  1. Leverantör: 
    Utvecklar, beställer eller lanserar ett AI-system på marknaden – under eget namn eller varumärke.
  2. Tillhandahållare:
    Använder och kontrollerar ett AI-system inom sin egen verksamhet, till exempel i kundtjänst eller interna processer.
  3. Importör:
    Tar in ett AI-system från ett land utanför EU och gör det tillgängligt för försäljning eller användning inom EU.
  4. Distributör:
    Säljer eller distribuerar ett AI-system vidare inom EU utan att vara dess utvecklare eller importör.
  5. Produkttillverkare:
    Bygger produkter som innehåller AI-system som en säkerhetskomponent, till exempel hissar med AI-baserad säkerhet.
  6. Ombud:
    Fungerar som kontaktpunkt i EU för företag utanför EU som vill sälja AI-system här, och ansvarar för att reglerna följs.

AI-förordningen handlar ytterst om att skydda de personer som påverkas av AI-system, som till exempel användare och konsumenter som berörs av automatiserade beslut.

Genom att leva upp till AI-förordningen kan du visa att ditt företag tar ansvar, och du kan bygga förtroende hos kunder och partners och på så vis skapa en konkurrensfördel när en hållbar och säker AI blir allt viktigare.

Vilka krav ställs på dig som företagare i AI-förordningen? 

AI-förordningen ställer olika krav beroende på vilken typ av AI-system du använder, vilken roll du har och vilken risknivå systemet hamnar i. Det kan låta krångligt, men med rätt koll kan du både möta regelverket och samtidigt stärka företagets innovation och förtroende.

Identifiera era roller och ansvar

För att veta vilka skyldigheter som gäller måste du först ta reda på: vilken AI-systemtyp du har, vilken risknivå den tillhör och vilken roll du har. Det är grunden för att möta kraven rätt från början.

Utbilda personal

Från och med 2 februari 2025 måste företag som utvecklar eller använder AI-system säkerställa att personalen har rätt AI-kunskap. Så har du inte redan påbörjat arbetet är det är en god idé att planera för en utbildning anpassad efter medarbetarnas roll och erfarenhet.

Förstå vad som gäller för din AI-modell

Om du använder AI-modeller för allmänna ändamål (som till exempel språkmodeller eller bildgenerering) måste du hålla teknisk dokumentation uppdaterad, följa upphovsrätten och vara beredd att dela information om träningsdata.

Var tydlig mot dina användare/kunder

För AI-system som chatbotar eller AI-genererade bilder gäller tydliga krav på transparens. Användarna ska direkt förstå att de interagerar med AI och du måste alltid ha en tydlig märkning vid till exempel deepfakes – det vill säga bilder, videor eller ljudinspelningar som har skapats eller manipulerats med hjälp av AI för att efterlikna verkligheten.

Större krav om du arbetar med högrisk-AI

Om du arbetar med högrisk-AI, som rekryteringssystem eller säkerhetslösningar, behöver du bland annat hantera datakvalitet, dokumentation, registrering i EU-databaser och CE-märkning, samt samarbeta med myndigheter.

Vilka sanktioner riskerar man om man inte följer AI-förordningen?

För dig som driver ett litet eller medelstort företag kan AI-förordningen innebära både en utmaning och en möjlighet. Sanktionerna vid regelbrott kan vara kännbara – med böter på upp till 7 % av den globala årsomsättningen – men det finns möjlighet till mildare sanktionsnivåer och anpassade krav, just för att underlätta innovation och hållbar tillväxt hos mindre aktörer.

Kort sagt: Bryter du mot AI-förordningen kan det bli både dyrt och skadligt för ditt företags rykte – men följer du reglerna kan du i stället använda dem som en kvalitetsstämpel och konkurrensfördel.

Illustration skapad med hjälp av AI.

AI-genererad illustration av möjliga sanktioner inom AI-förordningen: gul varningstriangel med svart utropstecken och en domarklubba, ovanför texten "SANKTIONER".

Från ord till handling – vad är ditt nästa steg?

Genom att tidigt kartlägga era AI-system, säkerställa regelefterlevnad och integrera juridiken i utvecklingsarbetet kan ni inte bara undvika risker, utan också använda efterlevnaden som en styrka. Att visa att ni arbetar ansvarsfullt med AI kan bli en viktig konkurrensfördel på en marknad där förtroende och transparens blir allt viktigare.

Checklista hur du kommer i gång med AI-förordningen redan idag

  • Inventera era AI-system
    Vilka AI-system använder ni och vad är deras risknivåer?
  • Dokumentera riskbedömningar
    Finns det rutiner för att dokumentera riskanalyser vid förändringar och nya system?
  • Säkerställ AI-kompetens
    Har rätt personer fått rätt utbildning utifrån deras roll och ansvar kopplat till AI?
  • Utse tydliga ansvariga
    Vem ansvarar för att AI-systemen följer reglerna och dokumenterar det?
  • Omvärldsbevaka och delta i nätverk
    Följ nyheter från EU-kommissionen och delta i relevanta seminarier och webbinarier.
  • Implementera en uppdateringsstrategi
    Har ni en plan för att hålla er kontinuerligt uppdaterade om förändringar inom AI-regelverket?