Höga staplar av mynt symboliserar finansiell tillväxt, mot en bakgrund av en stadssilhuett och stigande diagramlinjer. Bilden illustrerar investeringar och tillväxtpotential, med koppling till riskkapital från Almi Invest.

Riskkapital – vad är det?

Riskkapital

Snabbkurs i riskkapital

Investerare, riskkapitalister eller affärsänglar. Det här är människor och företag som kan tänka sig att satsa pengar i ditt företag – i utbyte mot en ägarandel av ditt bolag.

Här reder vi ut när det kan vara en bra idé och hur du ska tänka kring att ta in riskkapital och nya delägare.

När är egentligen riskkapital den bästa lösningen?

När du tar in riskkapital så bestämmer du dig samtidigt för att acceptera andra delägare i ditt företag. Dina delägare kan också komma att bytas ut. Investerarna vill ju få tillbaka sina pengar och göra en så kallad ”exit” – alltså sälja sin andel till nya investerare.

För att ge två extrema exempel: Ingvar Kamprad tog aldrig in ägarkapital i sitt IKEA medan företag som Facebook har tagit in kapital gång på gång. Många av grundarna till Facebook äger därför numera bara några få procent av företaget – men det är värdefulla procent.

Skillnaden på de två företagens finansieringsupplägg är att Facebook har kunnat växa mycket snabbare med riskkapital.

Vem ska du ta in som delägare?

Många tror att riskkapital bara handlar om att ta in just kapital, men det handlar om mycket mer än så. På köpet får du ju en eller flera nya delägare som kommer att ha makt att bestämma en hel del i ditt företag. Det behöver absolut inte vara negativt, tvärtom, men det är viktigt att tänka på.

Att få nya delägare genom riskkapital är alltså som vilket kompanjonskap som helst – du får nya partners att driva företaget med.

Det innebär att ditt eventuella val av investerare också måste ta hänsyn till mer än bara de ekonomiska faktorerna, såsom att:

  • Du bör leta efter delägare som du fungerar med på ett personligt plan – människor som du tycker om helt enkelt.
  • Du måste också överväga om dina tilltänkta investerare delar din vision för bolaget eller om du kan tänka dig att dela deras.
  • Framför allt bör du ta hänsyn till hur dina nya delägares kompetens och kontaktnät kan vara till nytta för din affär. Det kan visa sig vara minst lika viktigt som det nya kapitalet som du får in.

Men var hittar du investerare då?

Potentiella investerare kan finnas överallt, inte minst i ditt eget kontaktnät.

Men det finns också många andra forum, såsom exempelvis Connect Sverige . Där kan du få hjälp att paketera och kommersiali­sera din idé och sedan få kontakt med rätt inves­terare.

Befinner sig ditt bolag i ett tidigt skede kan det vara en god idé att kontakta oss då Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i tidiga startups.

Hos Svenska Riskkapitalföreningen, SVCA , hittar du uppgifter om olika investerare och nätverk av affärsänglar.

Det finns också en mängd startup-­hubbar som hjälper företag att knyta kontakter och där fokus ligger på tillväxt. Några av dessa hittar du bland länkarna hos SVCA .