Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Ahlins gör mångmiljonsatsning i ny fabrik med energieffektiv teknik

Företaget Ahlins i Habo satsar stort. De gör en rejäl investering i en ny fabrik med en ny energieffektiv produktionslina.
– Våra större kunder efterfrågar mer och mer en cirkulär produktion. Satsningen innebär att vi får större kapacitet, ett gott samvete och konkurrensfördelar, säger vd Petter Isaksson.

Företaget har funnits som sedan 1940-talet och har sedan 60-talet haft fokus på det som de gör idag – de utför en ytbehandlingstjänst av aluminium för fler än 400 kunder inom alla möjliga branscher.

Det som deras kunder har gemensamt är att de tillverkar och hanterar detaljer som behöver ytbehandling av aluminium, exempelvis detaljer till förpackningsmaskiner, inredningar, möbelbeslag, brandsläckare, handikapputrustning och fordonskomponenter. Ytbehandlas inte detaljerna rostar de lättare.


– Vår ytbehandling ger ett skyddande skikt och förlänger livet på detaljerna avsevärt, förklarar Petter Isaksson, vd i familjeföretaget där han jobbat heltid sedan 1989.

 

Under åren har de löpande gjort satsningar, som när de för 15 år sedan började med hårdanodisering. Samma typ av process, men ännu hårdare för att undvika slitage.


De har också automatiserat sin process genom att nyligen ha köpt in en avancerad robot och fått hjälp genom Tillväxtverkets Robotlyftet.


– Vi sticker ut i den här branschen, eftersom vi har kommit väldigt långt fram vad gäller automatisering, säger Petter.


Nu gör Ahlins alltså en enorm satsning i en ny industri som beräknas kosta runt 90 miljoner kronor. Det blir dels en ny fabrik om 5 000 kvadratmeter som går att expandera, dels en helt ny teknik.


– Teknik både vad gäller process- och materialhantering i fabriken, men även ny teknik vad gäller reningsverk och energiåtervinning som kommer att bli något alldeles extra när det blir som vi tänkt, säger Petter.

Samarbetet med Almi gör hela idén mycket lättare att driva. Det har underlättat väldigt i att fatta rätt beslut och har gått fortare med hjälp av Almis stöd helt klart. Vi får en push att komma vidare.
Petter Isaksson, Ahlins

Målet med investeringen är att komma i ett bättre läge kapacitetsmässigt.


– Idag befinner vi oss i en gammal industrifastighet där vi varit sedan företaget startade och det ligger inte helt optimalt. Den nya fabriken ligger i ett dedikerat industriområde med bättre logistik och förutsättningar för expansion. Där finns en långsiktig framtid och vi kan skapa en attraktiv arbetsplats med framtidstro.


Montage av de nya maskinerna startar i dagarna och en bit in på 2023 är planen att nya fabriken är igång. När den är i full drift kan de bland annat ta vara på all överskottsenergi och värme i processen och får dessutom konkurrensfördelar med en mer effektiv produktion där kostnader på sikt kommer att sjunka.


– När våra större kunder mer och mer efterfrågar en cirkulär produktion och tittar på sina avtryck mot miljö och omgivning är det ett jättestarkt argument att välja oss som leverantör. Vi märker redan av ett stort intresse och nyfikenhet på vad vi håller på med, säger Petter.

När Ahlins fattade beslut om den nya fabriken tittade de också närmare på vad de kunde göra när det gäller energieffektivisering.


– Här har vi haft stor hjälp av Almi att hitta rätt samarbetspartners. Vi har exempelvis arbetat med RISE i ett projekt där vi funnit det avancerade styrsystem som ska hålla koll åt oss.


Ahlins har fått utvecklingsmedel i två omgångar från Almi – först för en förstudie, kartläggning och dimensionering av den nya anläggningen. Sedan fokus på styrningen av produktionsprocessen och att få ut de resultat och energieffektivisering som företaget planerat för.


– Samarbetet med Almi gör hela idén mycket lättare att driva. Det har underlättat väldigt i att fatta rätt beslut och har gått fortare med hjälp av Almis stöd helt klart. Vi får en push att komma vidare.


Ni vill bli världens bästa ytbehandlare av aluminium. Hur nära är ni?
– Ur vissa synvinklar är vi redan rätt långt fram i och med den här satsningen – jag vet ingen annan som har gjort detsamma, säger Petter Isaksson.

Har du en stund över för att prata om ditt företags situation?

Har du ett registrerat bolag?

BEHOV 
När företaget Ahlins fattade beslut om sin stora satsning och investering i en ny fabrik tittade de också närmare på vad de kunde göra när det gäller energieffektivisering. 
  
LÖSNING 
Här fick de hjälp av Almi att hitta rätt samarbetspartners, bland annat i RISE. Ahlins har även fått utvecklingsmedel i två omgångar från Almi. 
 
RESULTAT 
“Samarbetet med Almi gör hela idén mycket lättare att driva. Det har underlättat väldigt i att fatta rätt beslut och har gått fortare med hjälp av Almis stöd helt klart. Vi får en push att komma vidare”, säger Petter Isaksson, vd för och delägare av Ahlins.

Fakta: Ahlins i Habo AB

Grundades: 1948.
Grundare: Petter Isakssons farbror var en av tre grundare och Petters pappa kom in i bolaget i början av 80-talet. Idag äger Petter bolaget tillsammans med sin syster.
Säte: Habo i Jönköpings län. 
Är: Ett av Sveriges mest högteknologiska företag inom ytbehandling av aluminium. Kunder: Finns inom en mängd olika segment och branscher såsom bil- och flygindustrin, medicinteknologi och datorutrustning.
Anställda: Ett 40-tal.
Omsättning: Nära 43 miljoner miljoner kronor 2021 med 4,3 miljoner i resultat.
Läs mer här: ahlins.com