Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Bastard Burgers vd om största lärdomen

Simon Wanler och medgrundarna av Bastard Burgers var blygsamma när de skissade på sitt nya koncept. De hoppades ha tre restauranger i Norrbotten inom fem år. Nu har de runt 75 restauranger, 800 anställda, omsätter cirka 650 miljoner kronor och finns i fyra länder.

Simon Wanler, medgrundare av Bastard Burgers
“Det är väldigt intensivt när du är i det. Du får ta ett steg tillbaka ibland och titta på det utifrån – och det är häftigt. Det känns som att det är en betydligt längre period än sex år”, säger Simon Wanler, medgrundare av Bastard Burgers, om deras tillväxtresa.

När Simon Wanler, Kristofer Forss och Rickard Enbom skissade på konceptet för en ny hamburgerrestaurang i Luleå under 2016 låg deras fokus på saker de verkligen älskade: riktigt bra hamburgare och kulturen runt omkring.


– Vi hade inga som helst ambitioner att göra en större tillväxtresa dag ett. Vi brukar ta fram vår första modesta affärsplan när vi har konferenser, säger Simon Wanler.


Han är kanske mest stolt över att deras värderingar från start fortfarande genomsyrar hela verksamheten: 1. Göra stans bästa burgare. 2. Vara en riktigt bra arbetsplats. 3. Vara stolt över att bära varumärket.


– Det är en vägvisare för oss fortfarande. Exempelvis när vi fattar beslut i produktförändringar: Gör vi det här med produktens bästa i fokus? Om vi går in i partnerskap frågor vi oss: Bidrar det här till varumärkets bästa?


Och vad gäller arbetsplatsen skedde en stor förändring inom bolaget när de var fem-sex restauranger in i sin resa. Då kom Wilhelm Vintilescu (tidigare vd för O’Learys och med bakgrund på Pinchos) in i styrelsen – med värderingar och tydliga krav för att vara med.

Veggie burger
Veggie burger

– Han sa bland annat: “Ni måste satsa på jämställdheten – det är för mycket snubbar, öl och tatueringar idag.”


Då var de omkring 95 procent män i företaget, nu är det ungefär 50-50.


– Vi mäter det löpande och eventuella löneskillnader. Nu är tydligen tjejerna bättre betalda än killarna i ledningen, säger Simon.


Ett annat krav från Wilhelm var en betydligt bättre satsning på den veganska och vegetariska menyn.


– Det la grunden till att vi idag i princip har hela vår meny speglad. Allt från burgare till shakes finns även som veganska.


De fokuserar på sitt hållbarhetsarbete med klimatkompensation och arbetar mycket för social hållbarhet med ledarskaps- och karriärsutbildningar men har också valt att satsa på barn, ungdomar, föreningsliv, damidrott och BRIS som organisation.

Under 2019 kom det norska riskkapitalbolaget Equip in som huvudägare när de köpte cirka 60 procent av bolaget.


– Jag har ganska exakt samma roll som jag hade innan. Men vi som bolag har ett helt annat stöd – det blir ett lyft i styrelsen och trygghet när det blåser. De kom in veckorna innan covid och det är klart att det hade varit väldigt lätt för oss att agera i panik när det hände. Nu hade vi istället en enorm trygghet från en partner som varit med om finansiella kriser förr. De vet hur man ska agera och sitta lugnt i båten. Vi har ett högt förtroende för dem och de har inte gjort några förändringar i organisationen. De har fungerat som de lovade och som vi hoppades på. Vi får mentorskap, bollplank och det är väldigt utvecklande!

 

På senare tid har Simon varit med och startat flera nya restauranger och koncept i Luleå: Karl-August, Aiko, Gusto och Gusto deli. I satsningen med Karl-August har de samarbetat med Almi och fått finansiering.

Fakta: Två viktiga milstolpar för Simon

1. Första etablering i Stockholm

– Vi tänkte: “Ska vi in här bland alla kända ställen?” Det var enormt spännande.

2. Första restaurangen utanför Sverige

– Att ta konceptet över landsgränsen var också speciellt. Första blev i Norge och nu har vi fina verksamheter i fyra länder som har lyckats från första etablering.

– Hela finansieringsmodellen är egentligen densamma som vi haft med Bastard, där vi går in med eget kapital, Almi finansierar i detta fall och banken. Det är ett upplägg som varit väldigt bra för oss och har gjort att vi vågat och verkligen kunnat göra de här satsningarna. Ett tryggt och bra sätt att finansiera en verksamhet som vi vet fungerar. Nu ska restaurangerna sätta sig i Luleå och vi tror att konceptet kan fungera i många andra städer.


Med de nya restaurangerna har Simon framför allt jobbat initialt och kreativt kring konceptutveckling förutom styrelsearbete.


– För den operativa och dagliga verksamheten har vi ett otroligt bra team. Jag är ju också en trogen gäst på alla restauranger även om jag fortfarande käkar väldigt mycket på Bastard.

Expansionsmässigt är Norden Bastard Burgers stora fokus just nu.


– Nu är världen som den är, lite stökig och vi är lite mer försiktiga i vår svenska expansion. Vi ställer om från tillväxt till lönsamhet. Vi har precis öppnat i Finland och vår andra i Norge. Framför allt i de två länderna vill vi verkligen bevisa konceptet för att kunna börja en större utrullning 2024. Parallellt tittar vi på nästa stora marknad: Vad kan bli vårt nästa Sverige?


Förändrade köpbeteenden sedan pandemin påverkar också planerna.


– Folk vill ha saker digitalt, bekvämt och många är bilburna. Vi tittar på hur vi anpassar oss efter det. Vi har innovativa satsningar kommande år som jag inte kan gå in på, men tycker är skitspännande och bara vill få igång, säger Simon.

Jag vill bli kontaktad av en rådgivare

Har du ett registrerat bolag?

BEHOV

Bastard Burgers medgrundare Simon Wanler har varit med och startat flera nya restauranger och koncept i Luleå: Karl-August, Aiko, Gusto och Gusto deli. Här har de behövt medfinansiärer.

 

LÖSNING

I satsningen med Karl-August har de samarbetat med Almi och fått finansiering.

 

RESULTAT
“Hela finansieringsmodellen är egentligen densamma som vi haft med Bastard, där vi går in med eget kapital, Almi finansierar i detta fall och banken. Det är ett upplägg som varit väldigt bra för oss och har gjort att vi vågat och verkligen kunnat göra de här satsningarna. Ett tryggt och bra sätt att finansiera en verksamhet som vi vet fungerar. Nu ska restaurangerna sätta sig i Luleå och vi tror att konceptet kan fungera i många andra städer”, säger Simon Wanler.

Fakta: Bastard Burgers

Grundades: 2016 i Luleå
Anställda: Runt 800 personer
Antal restauranger: Cirka 75 i fyra länder
Omsättning: Landar på cirka 650 miljoner kronor för 2022
Vunnit: Retailer of the year – Fast Food 2020, 2021 och 2022, Årets Varumärke 2018 och Årets Nyetablering 2018 i Luleå Business Awards bland annat
Läs mer på: bastardburgers.com/