Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

21-årige Frank flydde från kriget – driver nu två företag

Frank Dallal Hedström kom som ensamkommande flyktingbarn från Syrien för snart sex år sedan.
Idag driver han två företag och har elva anställda.
– Det avgörande var att lära mig språket – och att nätverka, säger han.

Han kommer från en företagarfamilj – Franks pappa är företagare inom byggbranschen i Syrien och Frank själv drev ett företag i hemlandet där han köpte och sålde husdjur, innan han fick fly från kriget.


– Jag har både goda och onda minnen från Syrien. De sista åren var det bara hemskt. Men det var också tufft att bara lämna allt, berättar han.


Franks familj bor kvar i hemstaden Aleppo och de försöker ha så mycket kontakt som det går. Men Frank har också fullt upp. Han driver två bolag i Luleå – Yalla Yalla Integration och Dallal Bygg.

Vi backar bakåt till den 20 oktober 2015. Det var då Frank anlände till Sverige.


– Jag var chockad och förvånad. Det var så mycket nytt i ett främmande land och jag kände mig ensam, säger han.


Frank förstod snart att han verkligen behövde lära sig svenska.


– Ju mer jag lärde mig desto fler vänner fick jag och kontaktnätet växte.


Just nätverkandet säger han var avgörande för att lära sig svenska så snabbt som han har gjort. Idag pratar han flytande.

 

– Jag hade också en person som blev som min far – Jan-Olof Hedström. Vi har umgåtts mycket och han har lärt mig en massa om kulturen här och om politik. Han har både varit landsråd och landshövding och har mycket kunskaper och är klok. Han har stöttat och hjälpt mig.

Vägen in till svenskt företagande gick genom Ung Företagsamhet.


– Det betydde mycket. Först hade jag ingen aning om hur det var att driva företag i Sverige. Jag trodde att det behövdes mycket kapital och att det var svårt, men det behövs inte så mycket pengar och det var ganska lätt att starta upp. Du måste bara veta hur. Nu har jag fått prova på att driva eget och ser att det finns otroligt många möjligheter och en stor efterfrågan på det jag gör.

I Franks ena bolag Yalla Yalla Integration arbetar de med integrationsfrågor – bland annat genom att matcha arbetssökande med utländsk bakgrund med olika arbetsplatser.


– Vi erbjuder konsulttjänster för företag, jag föreläser och har också ett åtta veckors mentorsprogram med de åtta viktigaste stegen enligt mig. Sista steget är att träffa näringslivet i Norrbotten. Exempelvis LKAB som jättegärna vill ha mångfald och behöver arbetskraft.


I Yalla Yalla Integration har de också tagit fram en handbok för nyanlända med viktiga uppgifter.

Franks andra företag Dallal Bygg AB är ett bygg- och städbolag där de anställda representerar sex olika etniciteter.


– Vi växer enormt och gör allt inom renovering, rivning och bygg från grunden. Dessutom städ.


Här har de alltså betongarbetare, platssättare, målare, snickare och VVS:are anställda, men också städare.

Vilka hinder ser du att många av dina anställda som är nyanlända möter i samhället?
– Det behövs fler engagerade. Det är mycket snack om att folk ska hjälpa nyanlända, men ingen som riktigt tar tag i problemet och gör mer än att bara prata. Jag träffar betongarbetare som jobbat som det hela livet. Jag sätter personen i arbete, för då lär man sig också språket. De behöver få språket, kontakter och att känna sig behövda. En del som jag anställer har varit arbetslösa och suttit hemma i tre år.

Det kommer att ske kulturkrockar, utmaningar och problem. Men då löser jag det, förklarar och tar ansvar. Jag visar att detta både är hållbart och lönsamt för alla.
Frank Dallal Hedström

Frank har fått finansiering i form av mikrolån från Almi om 200 000 kronor, som nystartad. Hans rådgivare Martin Bröms hos Almi hjälpte också till att sätta affärsplanen.


– Nu har jag ändå fått en privat investerare som gått in som delägare, berättar Frank. Det gör mycket – jag har kunnat flytta till en stor lokal, köpt in två extra bilar och vi kan ta in större uppdrag. Dessutom har vi ett annat lugn att kunna betala ut löner.

Vilka tips ger du andra företagare som vill bidra till bättre mångfald och inkludering?
– Våga satsa! Du måste satsa och kan inte förvänta dig att tjäna pengar direkt. Ta också ansvar och tänk på att personen som du tar in måste trivas. Vill du ha mer mångfald måste du följa upp hur det går. Jag följer upp de här personerna under minst ett halvår. Det kommer att ske kulturkrockar, utmaningar och problem. Men då löser jag det, förklarar och tar ansvar. Jag visar att detta både är hållbart och lönsamt för alla, säger Frank.

Jag vill bli kontaktad av en rådgivare

Har du ett registrerat bolag?