Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
Inspiration
8 november 2019

Svensk agtech-startup revolutionerar köttindustrin

Pia Källqvist, Henrik Österlund och Christer Wik är trion bakom en världsunik innovation inom köttproduktion. För tio år sedan fick de idén och inledde ett nära samarbete med en bonde på Gotland. Sju år senare hoppar Pia av sitt jobb för att ta VD-rodret. Men det är först i år som deras bolag Hencol i Grebbestad får rejäl fart. 

– När jag blev VD sa vi att nu plockar vi in pengar och kör! Men så lätt var det inte. Jag var ute i 1,5 år och sökte kapital. Träffade många investerare men utan resultat. Alla väntade på att någon annan skulle gå in först. Till slut ringde jag Britt-Marie Bergfalk på Almi och sa att nu orkar jag inte längre, det är bara moment 22, vi ger upp, berättar Pia Källqvist. 

Jag kan inte nog lovorda Britt-Marie och hennes kollegor på Almi Trollhättan. De har hjälpt oss otroligt mycket, framförallt trodde de på vår idé och förstod vad vi gjorde. De sa om och om igen att det här är helt rätt vilket gav oss kraft att fortsätta!
Pia Källqvist, vd Hencol

Almi gav kraft att fortsättta 

Britt-Marie Bergfalk som jobbar på Almi i Trollhättan hade då haft tät kontakt med Pia under flera år, och bland annat beviljat ett tillväxtlån på en miljon kronor. Hon talade klarspråk i telefonen.

 

– ”Nej nej nej, ge inte upp! Det är en så fantastisk affärsidé”, sa hon och bad mig vänta några dagar medan hon lovade att dra i sitt kontaktnät.

 

Britt-Maries insats ledde till att Pia fick kontakt med Patrik Bergman, entreprenör och finansman i Stockholm, som var med på noterna direkt. Patrik köpte in sig och tog på sig att kapitalisera bolaget genom sitt kontaktnät – och då vände allt.

 

– Tillsammans med Patrik och tillträdande VD Johan Karlberg har vi omarbetat vår affärsplan och flyttat fokus från att vara ett forsknings- och utvecklingsbolag till att bli kommersiella med fullt fokus på att få igång försäljningen.

 

Nu i höst har bolaget stängt sin första kapitalanskaffningsrunda där över 10 miljoner kronor togs in.

 

– Jag kan inte nog lovorda Britt-Marie och hennes kollegor på Almi Trollhättan. De har hjälpt oss otroligt mycket, framförallt trodde de på vår idé och förstod vad vi gjorde. De sa om och om igen att det här är helt rätt vilket gav oss kraft att fortsätta!


Idén bakom Hencol 

Resan med Hencol startade för över tio år sedan. Det var Pias man Henrik Österlund som från början kom på idén.

 

– Henrik är ingenjör och hade jobbat mycket med RFID-tekniken som IT-konsult. Tillsammans med sin kollega Christer Wik och köttbonden Leif Andersson började han utveckla vårt system.

 

Pia beskriver att Hencol gör för köttbonden vad mjölkroboten har gjort för mjölkbonden. I köttproduktion handlar allt om att fodra rätt och följa djurens hälsa och vikt.

 

– Vi har tagit fram ett system som digitaliserar en gammal bransch och förser köttbönder med beslutsunderlag så att de kan planera sin verksamhet optimalt. Helt obemannade vågar som placeras där djuren går eller till exempel dricker vatten ingår i abonnemanget. Dessa känner av och loggar – via RFID-taggen som djuren har i sina öron – varje djurs vikt i realtid.

 

På detta sätt slipper bönderna inte bara fösa och väga djuren för hand utan kan också få prognoser på hur djuren växer, vilka som inte växer som de borde och kanske ska avyttras tidigare, exakt när djuren ska gå till slakt, hur mycket foder som ska beställas, och när de ska köpa in nya djur för att slippa tomma boxar.

 

– En bonde med vårt system lägger i snitt 15 sekunder per djur och dag istället för runt 1,5 minut. Har man 500 djur är det ganska mycket tidsbesparing. Dessutom är det en säkerhetsaspekt då bonden slipper komma nära de stora djuren. Och det handlar också om djurhälsa, när ett djur inte växer som det ska är ju något fel och det fångar vårt system upp väldigt snabbt. Så det är mycket mer än bara en våg, det är ett helt system som hjälper bonden att producera mer kött på befintligt antal djur.

 

I dagsläget har företaget cirka 15 kunder i Sverige och fokus just nu är att bygga upp en stabil bas på den svenska marknaden, men samtidigt blickar Pia och hennes kollegor internationellt.

 

– Vi vet att det finns ett internationellt intresse för det vi gör. Härom året var vi på världens största husdjursmässa i Hannover i Tyskland och där fick vi ett enormt gehör för vår produkt.

Just nu har vi dialog med några aktörer i Columbia och USA men affärerna där får komma lite längre fram, säger Pia.

 

Personligen har hon precis klivit av VD-stolen och fokuserar istället på sin roll som operativ styrelseordförande. Ny VD är Johan Karlberg som kommer från tidigare VD-roller inom industrin.

 

– Nu får jag jobba lite på att inte lägga mig i haha! Men det känns väldigt bra med Johan och det är häftigt att det händer så mycket nu utan att jag eller Henrik är lika inblandade.

 

Pia, vad tror du är viktigast för att lyckas med en kapitalrunda?


– Bra fråga! Det beror lite på vilken kompetens man har själv i grunden. För oss var det att ha med sig någon som kan prata rätt språk. Det är ju lätt att man blir väldigt entusiastisk kring sitt eget företag men känslorna kan inte styra i dessa sammanhang. Det är lite som att lägga ett pussel som Patrik brukar säga, lugnt och organiserat, då blir det bäst!

Om Hencol

Erbjuder: Digitalt beslutsstödsystem för köttbönder genom automatiserade vägningar av djurens tillväxt


Var: Kontor i Grebbestad och Stockholm


Grundare: Pia Källqvist, Henrik Österlund och Christer Wik


Vilken är er nuvarande omsättning? ”2 Mkr i år. Imorgon kommer Johan med den nya budgeten så det blir spännande att se prognosen för nästa år!”


Hur många medarbetare är ni idag? ”Totalt sju. Tre på tekniksidan, en administratör och tre inom sälj.”

pia-kallqvist-hencol
Pia Källqvist, vd Hencol

Om Pia Källqvist

Ålder: 64 år


Bor: ”I Havstenssund. Min mamma är född och uppväxt här och vi har haft ett sommarställe med tomt här länge, men för sju år sen byggde vi ett nytt ställe och flyttade hit på heltid från Bromma.”


Familj: ”Min man Henrik och så har vi har fem barn tillsammans, men inga gemensamma.”


Utbildning: ”Jag är utbildad mellanstadielärare men jobbade bara som det i ett halvår innan jag började i resebranschen.”


Yrkesbakgrund: ”Försäljningschef på Fritidsresor i många år, sen VD för ett dotterbolag till Poolia bemanning, sen hade jag eget företag inom ledarutveckling, sen VD och grundare av Apoteksakademin, ett dotterbolag till Apoteket, och sen efter det var jag utbildningschef på Systembolaget i fem år innan det blev Hencol på heltid.” 


Bästa egenskap: ”Envishet och driv, och så att jag har ett stort socialt kontaktnät. Har jag bestämt mig för något så gör jag det.”


Sämsta egenskap: ”Det är nog envisheten det också, jag driver på väldigt hårt ibland. Men Christer och Henrik som jag jobbar med är analytiska ingenjörer så tillsammans blir vi en bra kombo ändå!”

 

Kopplar av (hur?): ”Genom att gå ut i naturen med hunden, och att träna.”

 

Hur får du inspiration?: ”Jag får jättemycket inspiration av alla kloka och kreativa människor runt omkring mig.”