Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Mellifiq: ”Tillväxtresan kunde ta fart med Almi”

De har jobbat i 20 år med att utveckla hållbara teknologier och produkter för att rena luft och vatten. Nu har det verkligen lossnat för bolaget Mellifiq.

– Det viktigaste när du jobbar med nya och framtidens teknologier är att du inte ger upp. Du måste vara skicklig, hålla ut – och ha tajming, säger företagets vd Behrooz Gilanpour.

Bröderna Behrooz och Behrang Gilanpour klev in som ägare i bolaget 2008. Deras unika sätt att rena luft och vatten genom ozon är väldigt effektivt och genomförs med mycket små maskiner.


– Det har skapat möjligheter för “vardagsindustrin” och inte bara större industrier att använda utrustningen. En helt ny marknad har öppnat sig, som kan använda tekniken utan att kontaminera vår natur, säger Behrooz.


Idag heter de Mellifiq, men gick tidigare under namnet Ozonetech, som är ett av deras produktmärken idag.


När de tittar bakåt 20 år, då deras teknologi började utvecklas, fanns inte samma miljömedvetenhet som idag.


– Folk brydde sig inte. Det är de senaste fem-sex åren som man har en större medvetenhet kring att ha ett bra, effektivt och hållbart reningssteg. EU och myndigheter ställer också striktare utsläppskrav vilket ger oss medvind, säger Behrang.

Även om man har en bra produkt, så är det svårt att ta klivet om man inte får det finansiella stödet.
Behrang Gilanpour

“Långt och slitsamt arbete har lett till Mellifiqs framgångar”

Almis Stefan Guter har varit Mellifiqs rådgivare sedan 2016.

 

Läs vår intervju med Stefan om hur Almi kunnat stötta Mellifiq i deras resa

De har en fortsatt utmaning att få ut en teknik som inte är känd för alla.


– Vi får övertyga och utbilda den traditionella marknaden – att vi kan göra det bättre, för en mindre peng som också ger mindre utsläpp, säger Behrooz.


De har inte suttit still och rullat tummarna i väntan på rätt tajming, utan jobbat vidare med sin teknologi och produkter tillsammans med skickliga medarbetare som idag är runt 40 personer.


– Då har vi kunnat rulla ut när myndigheterna väl börjat ställa krav, säger Behrang.


De kom tidigt i kontakt med Almi och rådgivaren Stefan Guter.


– Samarbetet har fungerat väldigt bra. Vi fick stöttning mycket tidigt vilket gjorde att tillväxtresan kunde börja ta fart på riktigt. Vi var i behov av likviditet. Och även om man har en bra produkt, så är det svårt att ta klivet om man inte får det finansiella stödet, säger Behrang och får medhåll av Behrooz:


– Ja, där var Almi och bland andra Stefan väldigt agila och snabba att agera. Det krävs att någon vågar satsa på ny teknik.

Det krävs att någon vågar satsa på ny teknik.
Behrooz Gilanpour
Behrooz & Behrang Gilanpour
Behrooz & Behrang Gilanpour

I slutet av förra året blev Mellifiq Gasellvinnare för femte året i rad. De fick även hederspriserna Årets Framtidsgasell och Årets Impactgasell

 

– Väldigt kul att vinna två av tre hederspriser, som utsågs av olika jury. Det tredje priset, den kvinnliga kategorin, hade vi svårt att vinna, säger Behrooz Gilanpour och skrattar. Han driver bolaget tillsammans med sin bror Behrang Gilanpour.

Är du intresserad av att utveckla ditt företag? 

 

Här ansöker du om lån med hjälp av ditt BankID.