Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Orcana växer vidare: “Målet är 17 anställda efter sommaren”

Monica Halldin har fått vad hon ville – kollegor. Idag har hennes bolag Orcana tio anställda och under året blir de sjutton.

Hemligheten till tillväxt? Delegera, strukturera och rekrytera noga.

– Vi rekryterar med hjärtat, säger Anna Winquist, som anställdes först i bolaget.

 

Monica Halldin är en av Almis hållbarhetsexperter. I början av 2022 berättade hon hur hon hade gått från en till sju anställda i bolaget på ett halvår. Efter sommaren var de tio med målet att bli femton innan årets slut.

 

Så blev det inte – de är fortfarande tio.

Monica Halldin
Som hållbarhetsexpert är det en självklarhet för Monica Halldin och företaget Orcana att göra en hållbarhetsredovisning, även om det egentligen inte krävs av dem. “Det är en viktig del i vårt arbete när vi jobbar med hållbart ledarskap och hållbar affärsutveckling. Vi får även en bra koll på våra underleverantörer och får oss att reflektera över vad vi gör och har gjort. Dessutom är hela vårt kontor möblerat med endast begagnat. Allt vårt porslin, polskt, köpte vi för 250 kronor. Och det har till och med guldkant”, säger Monica.

– Det har gått väldigt snabbt och vi är fortfarande under utveckling. Vi var tvungna att stanna upp, reflektera, andas och komma vidare. Nu blir vi sju till på kort tid – efter sommaren är målet att alla sjutton är på plats, säger Monica, som efter en kickoff med sig själv bestämde sig för att börja anställa och inte jobba själv i bolaget.

 

Anna Winquist var allra först in, under sommaren 2021 – då som timanställd.

 

– Vi klickade direkt. Då var vi alltså bara två och hade kontoret hemma hos Monica. Jösses, vad det har hänt saker sedan dess, säger Anna, nu från nya kontoret på Drottninggatan i Stockholm.

 

Första “riktiga” kontoret låg i Älvsjö, men nu har de alltså hamnat mitt i smeten.

 

Monica som körde kickoffer med sig själv innan hon började anställa hade såklart direkt en första kickoff med Anna.

 

– Det var en gedigen agenda. Monica bjöd också direkt in till sin resa med bolaget. Jag tilltalades av ledarskapet, hur Monica tänkte kring att bygga bolag och vikten av människor och medarbetare, säger Anna.

 

Sedan dess har mycket alltså hänt. Förutom att de har blivit så många fler har de hela tiden jobbat på att förtydliga sina erbjudanden till kunderna.

 

De hjälper olika organisationer till en bättre lönsamhet genom affärs- och ledarskapsutveckling, hållbarhetsomställning och kompetensutveckling bland annat.

Anna Winquist
Första anställda i Orcana var Anna Winquist. “Vi bondade väldigt bra. Vi har likheter men också många olikheter”, berättar Monica och får medhåll av Anna: “Det är en av styrkorna i bolaget – att vi är så olika.”

– Vi har inte stått still en sekund. Men ingen tar ledarpinnen och springer själv i det här företaget. Vi växeldrar och gör det på många olika sätt. Det är också kärnan i bolaget – att vi gör det tillsammans. Bygger organismen ihop. Jag älskar att få vara med och bidra till det, säger Anna.

 

Det här med att delegera har Monica verkligen fått göra – och träna på.

 

– Jag utvecklas i det också. Att vara anställd chef är en sak, men att ta sin baby och dela med sig av den är känslosamt. Men jag har fått prata med teamet om det, säger Monica.

 

– Du är modig du, säger Anna.

 

2022 ser de som det stora utvecklingsåret. De gick från 3 miljoner kronor i omsättning till 8,5 miljoner med lönsamhet. I början av året gjordes anställningarna om från visstidsanställningar till prov- och tillsvidareanställningar.

 

– Det är ett ganska stort steg. Vi har idag anställningsvillkor som många gånger är bättre än kollektivavtal. Ja, under förra året la vi grunden till tillväxtresan, säger Monica.

 

Om hon blickar framåt är det självklart utmanande tider med en skakig ekonomi och omvärld.

 

– Det finns fortfarande jobb, men de är kanske lite knivigare att nå och måste kanske nås på ett annat sätt. Jag är ödmjuk inför den värld vi lever i just nu, men vi tar fortsatt in affärer, säger hon.

 

Senast anställd i bolaget är Carina Vänskä, som fick nys om Orcana genom en annons.

Carina Vänskä
Carina Vänskä är senast anställd hos Orcana och gillar mixen av arbetsuppgifter inom bolaget. “När du har jobbat så länge som jag har är det kul att få använda sina olika kompetenser.”

– Jag blev jättenyfiken på bolaget, men studerade då till IT-projektledare och hade min praktik framför mig. Jag tog ändå kontakt med Monica som föreslog att jag skulle göra praktiken här. Det blev den bästa av världar skulle jag säga. Jag fick smyga in redan under hösten, säger Carina.

 

– Smög och smög, kommenterar Anna och trion skrattar.

 

Det märks att stämningen är god hos Orcana, många skratt och de är inte rädda för att hugga i där det behövs.

 

– Det kan ju låta väldigt ostrukturerat, att alla gör så mycket olika saker, men det handlar om vår typ av organisation. Vi jobbar agilt, är prestigefria och säger inte bara saker – vi gör faktiskt. Vi tänker väldigt mycket som inom lagidrott: “För den här matchen behöver vi ha den här målvakten, men i nästa motstånd behöver vi forma laget på ett annat sätt.” Därför håller vi inte på med en massa prestigeladdade titlar. Vi växeldrar, säger Monica.

 

– Det var just så som jag uppfattade det när jag såg annonsen. Jag kände att det var väldigt intressant med mixen. Kul att få bidra brett och inte behöva boxa in sig, säger Carina.

 

Den långsiktiga planen är fortfarande att vara ett 50-tal medarbetare om några år.

 

I närtid är det stort fokus på att lansera nya hemsidan, där målet är att vara “extremt mycket tydligare” med sina tjänster.

 

– Du ska förstå på fyra sekunder vad vi gör. Men det är en konst att paketera, säger Monica.

De har satsat på sina sociala medier och har numera anställt en person som jobbar med det.

 

– Hon är bosatt i Skåne så vi har inte setts i verkligheten ännu, bara digitalt, berättar kollegorna i Stockholm.

 

Så Monica, hur gör du för att hålla ihop medarbetare och företaget när det har vuxit i sådan raketfart?

– Det är ibland utmanande. Vi är starka individer och ledare i teamet som vill mycket, så självklart har det smällt till också. Då får man hantera det på ett vuxet sätt, prata direkt om det och återigen vara prestigefri. Alla kan göra fel.

Har du en stund över för att prata om ditt företags situation?

Har du ett registrerat bolag?

fran-ord-till-handling-390.jpg

Titta på Monica

Monica Halldin är med i Almis serie “Från ord till handling”, en serie korta program från Almi där vi pratar om hållbarhet, eller rättare sagt pratar om hur man går från att bara prata, till att faktiskt göra saker.

 

Se avsnittet som handlar om hur du är en attraktiv arbetsgivare här

 

Monicas samarbete med Almi

När Monica startade ett annat bolag för några år sedan kom hon i kontakt med Almis innovationsstöd och fick både coachning och finansiering från Almi.

 

Idag är Monica även expertkonsult för Almi inom hållbar utveckling.

 

– Jag har alltid upplevt Almi som något väldigt bra. De har en sådan stor palett inom stöd – vid nystart, omstart, tillväxt, hjälp med finansiering – och behövs verkligen. Ja, jag tror det finns många, många fler som skulle behöva Almis hjälp.

Fakta: Orcana

Ägare: Monica Halldin

Grundades: 2007 av Monica som enda anställda fram till 2021

Anställda: Gått från en till tio på drygt ett år

Gör: Erbjuder företag ledarskaps- och affärsutveckling, hållbarhetsomställning, förstärkning i team och kompetens bland annat

Säte: Stockholm

Kunder: Bland andra Region Stockholm, Vattenfall, Uppsala universitet, Kronofogden

Omsättning: Från 3 miljoner kronor 2021 till 8,5 miljoner och med lönsamhet under 2022

 

Webb: orcana.se

 

Följ Orcana i sociala medier

LinkedIn

Instagram

Facebook