Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

“Almis hjälp har varit ovärderlig för oss”

Under 2022 bestämde sig Angelika Genberg och Ida Bergafors att köpa Stenstans Bageri i Sundsvall. Beslutet var inte lätt – ingen av dem hade drivit företag innan och många avrådde dem från att köpa.

– Så då gjorde vi det, säger Ida.

Ida Bergafors och Angelika Genberg hade bara känt varandra i några månader när de bestämde sig för att köpa ett företag tillsammans. Det var på deras tidigare arbetsplats, ett annat bageri, som de insåg att de jobbade otroligt bra tillsammans.

 

– Vi kompletterar varandra sjukt bra, säger Angelika och får medhåll av Ida:

 

– Vi tycker väldigt olika om saker, men bråkar aldrig. Vi är väl de enda som står ut med varandra, haha.

Angelika Genberg och Ida Bergafors hade bara känt varandra i några månader när de bestämde sig för att köpa ett företag tillsammans. “Vi kände verkligen att vi klickade med varandra. Vi är väldigt olika men har lika ambitioner, värderingar och drömmar”, säger Ida och får medhåll av Angelika: “Vi var båda anställda innan, men det är skillnad på att vara anställd och egen. Företaget påverkar också fler än oss, även våra familjer, men det har gått över förväntan.”

De fick höra att Stenstans Bageri var till salu och sa först lite skämtsamt att de skulle slå till, men slog ändå ifrån sig tanken på eget bageri. Fast – de ville ändå göra saker annorlunda i egen regi och efter att ha träffat de tidigare ägarna började Ida och Angelika undersöka vad som krävdes för att de skulle kunna köpa.


– Vi hann hamna i lågkonjunktur med krig i världen och extremt svajigt världsläge, berättar Ida.


– Ja, vi blev avrådda både en och två gånger. Folk sa att vi var knäppa som tänkte köpa företag, säger Angelika.


– Så då gjorde vi det, säger Ida.


Men innan dess hade de tagit reda på så mycket som möjligt om hur det fungerar med företag. Angelika mejlade bland annat till Almi och blev uppringd av rådgivaren Helena Nilsson.

– När hon ringde hade vi mer eller mindre blivit dumförklarade av en bankkontakt, så jag sa att vi tyvärr struntar i det här med företag. Att vi hade blivit avrådda att gå vidare. Men Helena ville ändå höra hur vi tänkte, berättar Angelika.


De träffade Helena, som förklarade hur ett företag är uppbyggt och hur det fungerar rent affärsmässigt med köp av företag.


– Hennes hjälp har varit ovärderlig för oss. Otroligt viktig. Det var rena grekiskan och så många termer som vi inte förstod först, men Helena tog sig tid att förklara utan att vi kände oss dumma. Hon har verkligen underlättat för oss, inte sagt vad vi borde göra utan bara förklarat, säger Ida och Angelika.


Det var efter att ha gjort en budget med Helena som de också förstod att de kunde få ihop det ekonomiskt till ett köp. Då var också en annan bank som de vände sig till positiva till lån.


– Då kände vi, “jamen, det här får bära eller brista”, att vi faktiskt kunde driva det här i land och att vi inte kunde vela längre, berättar de.


De genomförde köpet och tog över i september 2022.


Då kom nästa utmaning – att anställa.

Idas och Angelikas tips till andra som funderar på företag

 

“Prata med så många olika slags företagare som möjligt. Alla vi pratade med hade olika åsikter om saker, många kill-gissade bara, men det hade gått bra ändå. Det är bra att våga ta hjälp och det vi kände med Almi var att inga frågor är för dumma. Det är extremt många steg du behöver ha koll på som företagare och du blir bara klokare ju mer du frågar.”

– Många bagare är äldre och har gått i pension, men vi har lyckats hitta de bästa. Vi har annonserat, lagt ut krokar, intervjuat en massa och pratat med folk som känner folk. Nu känns teamet hur bra som helst.


De första månaderna som företagare beskriver de som intensiva.


– Och omvälvande. Vi har inte hunnit reflektera så mycket. Vi har jobbat extremt mycket, 12-16 timmar om dagen, sex dagar i veckan, säger Angelika.


– Ja, vi visste att vi skulle jobba mycket, men inte exakt hur mycket. Saker har bara avlöst varandra och även om vi inte hunnit reflektera så vet vi att det har gått väldigt bra i verksamheten, säger Ida.


Om de idag jobbar 200 procent är målet att komma ned till 100 procent.


– Där finns helt klart förbättringspotential. Vi gillar att jobba, men vill ju leva livet som en helhet också och inte bara driva företag, säger Angelika.


– Vi vill framåt och har inte brist på idéer. Bara brist på tid, konstaterar Ida.

Jag vill bli kontaktad av en rådgivare

Har du ett registrerat bolag?

BEHOV
Ida Bergafors och Angelika Genberg funderade på att köpa ett befintligt företag – Stenstans Bageri AB och mejlade till Almi för att få rådgivning.

LÖSNING
Almis har löpande gett rådgivning kring förvärvet och efter köpet.

RESULTAT
“Almis och Helenas hjälp har varit ovärderlig för oss. Otroligt viktig. Det var rena grekiskan och så många termer som vi inte förstod först, men Helena tog sig tid att förklara utan att vi kände oss dumma. Hon har verkligen underlättat för oss, inte sagt vad vi borde göra utan bara förklarat”, säger Ida och Angelika. Efter att ha gjort en budget och fått rådgivning bestämde sig de för att köpa Stenstans Bageri.

FAKTA: STENSTANS BAGERI AB

Grundades: 2009 av Kerstin och Christer Nilsen och togs över i september 2022 av Angelika Genberg och Ida Bergafors
Säte: Sundsvall
Är: Hantverksbageri, konditori och café
Anställda: Fyra på heltid, en deltid och timanställda
Kuriosa: Deras semla utsågs till stans bästa av Sundsvalls Tidning 2023
Läs mer här: @stenstansbageri på Instagram

Helena Nilsson, rådgivare Almi
Helena Nilsson, rådgivare Almi

Helena Nilsson är rådgivare hos Almi och fick kontakt med Ida och Angelika när de funderade på att köpa bageriet: ”De hade alla förutsättningar för att lyckas”


– Jag träffade dem vid ett flertal tillfällen innan de slog till. Vi pratade om finansiering, ekonomi i bolaget, hur det fungerar när du köper ett bolag – ja, allt möjligt egentligen, säger Helena och fortsätter:


– Det blev till slut affär efter sommaren. Inte med vår hjälp i finansieringen utan av en bank, men vi hjälpte till att titta på ekonomin och lönsamheten. Coachningen i förvärvet handlade väldigt mycket om att bidra med perspektiv och även att synliggöra olika vägar framåt. Självklart är det viktigt att bolla och känna sig trygg inför en så stor affär. Vi har fortsatt att jobba tillsammans och vi på Almi fungerar idag som ett bollplank.


Varför såg du att de hade alla förutsättningar att lyckas?
– De hade ett bra öga för vad som behövde göras och hur verksamheten skulle utvecklas. De har ett otroligt driv att skapa något eget, många idéer och ambitioner och dessutom var det ett fint bolag som de köpte.

 

Läs Helenas tips när du funderar på att förvärva ett företag