Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

De odlar hållbart – omsätter sex miljoner

Att odla hållbart är viktigt för Gällenäs Grönsaker. De värmer upp med förnybar flis, odlar i kokosjord som återanvänds på potatisåkrar och besprutar inte utan använder nyttodjur som skadedjursbekämpare. Hur det går? Sex miljoner i omsättning efter två år.

Gällenäs Grönsaker är vackert beläget på Gälle Udde i Vänern, omgiven av vatten från tre håll. Här växte Anette Schie upp på Gällenäs Gård där hennes pappa driver en potatisodling tillsammans med sin bror.

Efter examen flyttade Anette till till Holland och jobbade under några år, Anette på ett krukväxtföretag och hennes man och blivande företagspartner Peter med grönsaksfröer. 2011 gick flytten tillbaka till Sverige när Anette fick ett jobb som potatisrådgivare på Hushållningssällskapet i Skara. Och Peter, han spenderade sin första vinter i Sverige som pappaledig.

 

- Och så en dag sa han att han behövde ett växthus. Att han annars inte skulle stå ut med den långa svenska vintern, han var tvungen att få odla lite haha!

 

Det 300 kvadratmeter ”lilla växthuset” som Anette kallar det blev på ett sätt startskottet för företaget. Odlandet av tomater var i och för sig bara ett hobbyprojekt, men paret Schie sålde skörden under somrarna och märkte av en efterfrågan som var större än de kunde möta.

 

- Vi hade två problem under de 3-4 åren med lilla växthuset. Dels vår tidsbrist eftersom vi båda jobbade heltid med annat och dels att butikerna som köpte av oss sålde slut direkt. Så till slut insåg vi att antingen får vi fortsätta ha det på hobbynivå eller så får vi satsa!

”Att odla hållbart är viktigt för oss. Därför värmer vi med förnybar flis, odlar i kokosjord som återanvänds på potatisåkrar och besprutar inte utan använder nyttodjur som skadedjursbekämpare.”
Anette Schie

 

Var det ett självklart beslut att satsa?

- Ja för vi tycker det är så roligt! Sen är det ju en livsstil och hela familjen involveras, så både jag och Peter – som är uppväxt i Holland i en familj som odlar tomater – visste vad vi gav oss in på när vi startade. Vi visste att vi skulle få jobba en massa men att det är ett fritt och roligt jobb.

 

Sagt och gjort, 2014 avslutade Anette sin anställning och ägnade sig istället åt att planera deras uppstart. De skrev en affärsplan, tittade på hur det hela skulle finansieras och tog kontakt med en holländsk växthuskonsult.

 

- Alla växthus kommer från Holland så vi kunde spara pengar på att köpa växthus direkt därifrån istället för via mellanhänder i Sverige. En konsult i Holland tog fram offerter från fem företag och så valde vi ett som är anpassat för vårt klimat och erbjöd en bra kvalitet i förhållande till pris.

 

Tidigt gick de också med i Mellansvenska Odlarna, en odlarförening som förmedlar kontakt mellan odlare och grossister och kan hjälpa till med försäljning och marknadsföring.

 

- Det var fantastiskt bra för då kunde vi prata med säljarna där som har mångårig erfarenhet av försäljning till butiker och få deras tankar kring vår marknad och möjligheter. Deras input stärkte oss och bidrog också till att våra kalkyler blev säkrare.

”Peter och jag har inga dyra vanor, det är inte viktigt för oss. Under åren har vi därför kunnat spara mycket pengar som vi satsade i uppstarten.”
Anette Schie

 

Hur finansierade ni själva bygget?

- Via lån från Almi och banken och så gick vi själva in med mycket sparpengar. Vi satsade i stort sett allt som vi hade men om inte Almi hade gått med hade vi inte kunnat bygga så stort som vi nu kunde, vilket hade försämrat kalkylerna. Så deras bidrag var jätteviktigt!

 

2016 satte bygget igång av det 5184 kvadratmeter stora växthuset – som en fotbollsplan ungefär – av Venlo-modell med många små taknockar för att maximera ljusinsläppet. Anette berättar att det är nödvändigt för att få en bra grönsaksskörd.

Bild på Anette
Anette Schie har startat Gällenäs Grönsaker som odlar ekologiska grönsaker.
”Det är bra att ha säljavtal med flera grossister för när någon har grönsaker kvar är det någon annan som har brist och vill köpa. Då hamnar vi inte själva med överkapacitet så ofta.”
Anette Schie

 

Hur bestämde ni er för vad ni skulle odla?

- Vi satte ett tydligt mål från start att allt vi odlar ska smaka godare än det som säljs i butikerna vanligen. Så de vanliga sorterna – produktionskanoner som vi kallar dem – gick bort för de smakar så lite. Istället valde vi ut sorter som Peter fattat tycke för under åren i Holland samt sorter som vi gillade när vi besökte olika fröföretag.

 

2017 gick första odlingsåret av stapeln och kunderna blev fyra västsvenska grossister som sedan sålde vidare grönsakerna till butiker i närområdet. Under säsong skördas gurka varje dag och övriga grönsaker två gånger i veckan, av Anette, Peter, deras två heltidsanställda samt ett femtontal säsongsarbetande ungdomar och nyanlända.

 

Vad har varit utmanande sedan uppstarten?

- Första året var en stor grej att bli arbetsledare för vissa dagar uppemot 15 personer, det var helt nytt för både mig och Peter. Att lära upp folk och fördela uppgifter. I år har den stora grejen varit fjärilslarver i växthuset. De är glupska och kan äta mycket bara på en natt, så då har fokus varit att leta efter dem och att hitta nyttodjur som kan äta upp larverna.

 

Med lite perspektiv nu, hur gick ert uppstartsår?

- Alla vet att första året med ett nytt växthus kommer man aldrig upp i toppskörd, det är för mycket nytt som gör att man aldrig lyckas. Så vi var ändå väldigt nöjda med hur det gick och våra prognoser nu för 2018 ser mycket bra ut, inte minst tack vare det fantastiskt fina vädret som varit.

 

Våren och försommaren har varit hektisk och Anette berättar att de vissa veckor jobbat närmare 100 timmar var för att hinna med att skörda.

 

- Vissa veckor var skörden dubbelt så stor som förväntat och då hade vi behövt vara 10 man mer. Men det var vi inte och då är jag väldigt glad att släkt och vänner ställer upp!

Jag vill bli kontaktad av en rådgivare

Har du ett registrerat bolag?

Om Gällenäs Grönsaker

Startade: 2016.

Gör: Odlar obesprutad och Svensk Sigill-märkt tomat, gurka, aubergine, spetspaprika och chili.

Var: På Gälle Udde norr om Trollhättan.

Kunder: Grossister som i sin tur säljer grönsakerna vidare till matbutiker och restauranger runt om i Västsverige.

Grundare och ägare: Anette och Peter Schie.

Antal medarbetare: 4 fastanställda och ett 10-tal säsongsarbetare.

Omsättning: 5,9 miljoner under 2017 och prognosticerar att komma över 6 miljoner under 2018.

Om Anette Schie

Ålder: 38 år.

Bor: I villa på Gälle Udde utanför Brålanda.

Familj: ”Min man Peter, våra två barn, samt en stor familj, släkt och våra anställda som är som en härlig extrafamilj.”

Utbildning: Hortonom från Sveriges Lantbruksuniversitet.

Yrkesbakgrund: ”I Holland jobbade jag på ett företag som säljer krukväxter till grossister i Sverige. Sen 2011 började jag jobba som potatisrådgivare i Sverige och hjälpte potatisodlare att få så bra skörd som möjligt och gjorde det fram tills vi började planera för vår uppstart.”

Bästa egenskap: ”Både min och Peters bästa egenskap är nog att vi är superenvisa. Vi ger oss aldrig. Och att vi är arbetsnarkomaner, eller snarare förstår och brinner för odling som livsstil.”

Sämsta egenskap: ”Ja, det är nog envisheten då haha!”

Tidslinjen

2014 Anette avslutar sitt jobb som potatisrådgivare och börjar på heltid planera för uppstarten av Gällenäs Grönsaker och bygget av växthuset. Hon och Peter skriver affärsplan, tar in offerter på växthus, pratar med potentiella kunder och planerar finansiering. Anette jobbar samtidigt på familjeägda gården.

2016 Bygget av växthuset sätter igång.

2017 Första odlingsåret går av stapeln. De anställer 2 helårsanställda, ett par deltidsanställda och ett 10-tal sommarjobbare under högsäsongen och har fyra grossister som köper det mesta av skörden. Omsättningen landar på 5,9 miljoner.

2018 Dags för år två. Anette och Peters förhoppningar är att fjolårets lärdomar och rutiner kommer leda till en bättre skörd och större lönsamhet.

Anettes tips till andra som vill starta jordbruksföretag

”Det blir alltid mycket mer jobb än man tror och för att trivas som odlare tror jag att man behöver vara en person där egentid inte är väldigt viktigt. Det är en livsstil och man måste kunna ha arbetskapaciteten att lägga allt på jobbet. Är fritiden viktig ska man hålla odling på hobbynivå. Där är alla människor olika och det gäller att känna sig själv.”

”Sen om man bestämmer sig för att starta så ska man ha gjort en ordentlig undersökning i förväg och gärna ha samlat in erfarenheter från tidigare jobb så man vet vad man ger sig in på. Man behöver ha kunskap och erfarenhet om odling för att lyckas.”