Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Så skapar Trine solenergi i Afrika

Efter några arbetsamma år inom teknikbranschen i USA landade Sam Manaberi i hemstaden Göteborg med en önskan om att kombinera sina intressen för solenergi och finans. Lösningen blev en plattform för solenergi-investeringar som lanserades 2015. Tre år senare har Sam hjälpt 150 000 personer att få ren energi  i länder där elektrifieringen är låg men soltimmarna är många – och samtidigt genererat avkastning för investerare.


 Sommaren 2014 när jag var pappaledig funderade jag på hur jag skulle kunna ägna mig åt solenergi och finans gjorde jag lite research, och insåg att en miljard människor på jorden saknar tillgång till el. Så hiskeligt många människor! Och samtidigt bor de i områden där solpaneler har möjlighet att producera så mycket mer el än de någonsin kan göra i Europa och Nordamerika där de flesta solceller finns idag.

Varför frågade sig Sam, och insåg snart att tekniken var det inget fel på. Panelerna är enkla att installera, batterierna håller länge och priserna sjunker.

 Jag förstod snart att det som förhindrar byggandet av solceller i många av dessa länder är en enorm kapitalbrist. Detta fick mig att komma på idén bakom Trine. Jag såg en stor möjlighet att lösa långsiktiga klimatproblem samtidigt som vi tar hand om människors liv och till råga på allt detta finns en riktigt bra affär.

Idag har Trine finansierat över 30 lån till solenergibolag i framförallt Afrika.

– När vi har samlat in kapital till ett lån, som ofta finansieras av både privatpersoner och professionella investerare, lånar vi ut pengarna till solenergibolag. De installerar solpanelerna och säljer elen som genereras till lokalbefolkningen. Därmed skapas affären som återbetalar både den lokala företagaren och våra investerare.

 

Vad blev dina första steg när du kommit på idén?

– Eftersom jag bott i USA i många år hade jag knappt något nätverk här i Sverige. Samtidigt insåg jag att jag behövde jobba med de bästa och letade efter något slags svensk version av Y Combinator (amerikanskt riskkapitalbolag) där jag skulle kunna hitta kompetens.

 

Via en kompis blev han tipsad om Chalmers Ventures i Göteborg som hade ett Bootcamp för nya affärsidéer. Sam skickade in en ansökan och kom på intervju, där han fick höra att idén var bra men att han behövde skaffa sig ett team.

– Så jag gick på en speed-dejting-kväll som de anordnade och hade turen att lära känna Andreas Lehner där som blev en av mina medgrundare. Sen i samma veva ringde jag också en bekant som jag inte träffat på 8 år men som jag visste hade gjort en massa coola grejer. Och så hade han en annan kompis som också hoppade på.

"Varje år dör miljoner människor i världen i luftföroreningar, och mer än hälften av dem orsakas av inomhusförbränning. Alltså människor som eldar inomhus för att hålla värmen och kunna laga mat. Deras hälsa kan förbättras radikalt om de vill ha tillgång till solel."
Sam Manaberi

Och så hade han fått ihop ett team och fick sedan en plats på bootcampet som pågick under slutet av 2014.

Vad lärde ni er under bootcampet?

 Att vi har en komplicerad affärsidé som kommer behöva externt kapital för att ens kunna valideras, vilket innebär att vi behöver att folk verkligen älskar oss. Så vi bestämde oss tidigt för att endast om vi vinner bootcampet så gör vi det, annars struntar vi i det. Sen vann vi faktiskt en av tävlingarna och då bestämde vi oss för att resa kapital och endast gå vidare med idén om vi fick in 5 miljoner kronor. Och även det lyckades vi med!

Vilka var det som investerade så tidigt?

 Under vår första runda reste vi kapital från grymma affärsänglar som till exempel Palle Stenberg som är VD på Nudie Jeans och Alexander Hars samt Chalmers Ventures som trott på oss sedan starten.

I början av 2015 fick de innovationsbidrag från Almi som de åkte till Kenya för och träffade olika solenergi-företagare för att lära känna framtida partners.

 Väl hemma igen sen satte vi igång och i slutet av året lanserade vi vårt första pilotprojekt på en extern crowdfunding-plattform. Vi slog rekord där, snabbast insamlade energiprojektet tror jag, vilket var fantastiskt kul. Och i samma veva började vi resa kapital för att satsa vidare.

Trine finansierat över 30 lån till solenergibolag i framförallt Afrika.
Trine finansierat över 30 lån till solenergibolag i framförallt Afrika.

I februari 2016 lanserade de sin egen plattform och började på riktigt bygga det som idag är Trine – en investeringsplattform för både privata och professionella investerare.

– Minimibelopp att gå in med är 25 Euro och genomsnittsinvesteringen ligger på 500-5000 Euro. Men sen finns det privata investerare som investerar jättemycket själva och också professionella investerare och institutioner som tillsammans finansierar hela projekt.

Ni är ju ett ganska stort team nu med 18 medarbetare. Vad är era core business aktiviteter?

– De är tvådelade kan man säga. Det första är den digitala plattformen och aktiviteter där som handlar om kodande, digital marknadsföring och alla regulativa aspekter. Vi finns hos den brittiska finansinspektionen och där är mycket regler att följa. Den andra delen handlar om att hitta och risk- och kvalitetssäkra solenergi-entreprenörerna. Vi är datadrivna även där, analyserar tillväxten av de olika solenergiföretag som finns och kopplar våra projekt till dem. Klassiska due diligence-processer kan man säga.

Trine har vuxit snabbt på de 2,5 år som gått sedan lanseringen och den månadsvisa tillväxten ligger på 30 %. Drygt 7 miljoner Euro har hittills finansierats genom plattformen och lånats ut till projekt som när de är färdiga kommer kunna ge 400 000 personer ren energi.

Vad är framgångsfaktorerna bakom Trine?

– Vårt team, att vi är prestigelösa och flexibla och att alla vi rekryterar är grymma inom sina områden. Det skapar en otrolig agilitet. Sen har vi skapat en god kultur som baseras mycket på autonomi som jag tror har varit en annan nyckel.

Och vad är era utmaningar?

– Allt är skitsvårt hela tiden haha! Att hitta rätt människor som är bättre än oss själva, och att hitta personer som kan fortsätta växa med oss. Vi förändras hela tiden och alla passar inte för det. Sen är det massa andra grejer som är utmanande, att hitta kunder, bygga plattformen på ett bra sätt och det regulativa. Att skapa konsumentskydd för en sån här ny grej är jätteviktigt men väldigt svårt.

Planerna framöver är att fortsätta växa och om två år planerar de för att vara 70 anställda.

– Då ska vi också ha finansierat projekt som gör att 1 miljon människor får tillgång till solel. Det är den tanken som gör att jag orkar köra på när det är kämpigt, att det känns så bra i magen att göra gott.

Om Trine

 

Startade:  2016. Genomförde 2015 sin första insamling men på en extern plattform.

Är: En investeringsplattform för solenergiprojekt i framför allt U-länder.

Var:  Kontor i Göteborg. Har främst lånat ut pengar till företag runt om i Afrika men planer finns på att expandera till andra världsdelar

Kunderna:  Kommer från hela Europa och är såväl privatpersoner, som professionella investerare och institutioner.

Grundare:  Sam Manaberi, Andreas Lehner, Christian Genne och Christoffer Falsen.

Ägare:  Grundarteamet, riskkapitalbolaget Gullspång Invest, en rad affärsänglar och Chalmers Ventures, samt personalen genom optionsprogram.

Antal medarbetare: Ett tjugotal plus ett gäng konsulter.

Omsättning: Cirka 3 miljoner under 2017.

Tidslinjen

2014  Sam Manaberi kommer hem från många jobbår utomlands och har en dröm om att starta företag inom sina intressen för solenergi och finans. Kommer på idén bakom Trine, samlar ihop ett team, deltar på Chalmers Ventures bootcamp och vinner en av deltävlingarna.

2015 Reser till Kenya och träffar olika solenergi-företagare där. Lanserar under hösten sin första crowdfundingkampanj på en extern plattform och den blir en succé.

2016 Reser 5 miljoner i kapital  och bygger med de pengarna sin egen plattform. Lanserar sina första egna projekt. Deltar i DI Digital Startup Tour. Omsätter 2,5 miljoner.

2017  Genomför en kapitalrunda på 60 miljoner kronor som ska finansiera expansion i Östafrika och Europa.

2018  Lanserar sin hittills största kampanj tillsammans med solenergiföretaget BBOXX då 6 miljoner Euro ska samlas ihop till solenergiutbyggnad.

Så lyckas du resa riskkapital

”Tänk stort, välj riktning och börja röra dig.”

”Prata med många och ligg ute i god tid.”

”Se till att få arbeta med människor som du gillar och kan lära dig mycket av.”

”Budgetera att allt inte kommer gå enligt detaljplan och var ärlig om vad som är baserat på data och vad som är antaganden.”

Källa: Sam Manaberi

Om Sam Manaberi

Ålder:  37 år.

Bor:  I Göteborg.

Familj:  Fru och son.

Utbildning:  ”Jag har en dubbelexamen som civilingenjör och ekonom från Luleå Tekniska Högskola.”

Yrkesbakgrund:  ”Innan jag startade Trine gjorde jag mitt exjobb hos Bosch och jobbade sedan hos dem i många år, bland annat i Tyskland, Frankrike och USA.”

Bästa egenskap som företagare: ”Att jag genuint bryr mig om mitt team.”

Sämsta egenskap som företagare:  ”Att jag hela tiden har svårt att få tiden att räcka till, jag behöver verkligen bli bättre på att prioritera.”