Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Från prototyp till internationell tillväxt

År 2007 såg Freddy Lund en prototyp på en grävmaskinssimulator – och med många år inom anläggningsbranschen förstod han snabbt potentialen. Året dessförinnan innan hade han sålt sitt förra företag och kunde därför köpa in sig i utvecklingsprojektet. Senare följde ett innovationslån från Almi och en rejäl tillväxtresa.

Idag säljer Tenstar Simulation pedagogiska simulatorer inom transport, anläggning, naturbruk och trafik över hela världen – och efterfrågan tycks bara öka.

År 2006 sålde Freddy Lund det företag som han drivit tillsammans med sin pappa i många år till börsnoterade Hexagon. De byggde automatiska styrsystem och GPSer till anläggningsmaskiner.

 

- Vi sålde Scanlaser som det företaget hette i maj 2006, och sedan jobbade jag kvar som anställd i tre år. Under tiden hade jag upptäckt grävmaskinssimulatorn och när jag slutade på Hexagon år 2009 började jag sakta bygga en organisation kring den prototyp jag köpt, med utveckling och försäljning. Och så fick vi ett innovationslån från Almi som möjliggjorde uppväxling och satte lite positiv press på oss – det gjorde stor skillnad.

 

När vi talas vid jobbar Freddy hemifrån i Grebbestad. Företagets huvudkontor finns i grannorten Tanumshede och utvecklingskontoret ligger i Falun. Totalt är de omkring 50 medarbetare på Tenstar Simulation i dagsläget.

 

- Men vi växer månad för månad. Det här kvartalet har vi också anställt flera nya chefer, inom försäljning, marknad och ekonomi. Tidigare har jag och vår operativa chef Christian Döbeln delat på allt ansvar, men nu får vi ett management team som jag tror kommer ta oss till helt nya nivåer. Trots att vi hållit på i elva år nu så känns det för mig som vi precis har börjat, vi har så mycket vi vill göra de kommande åren.

Hur har rekryteringarna gått till?
- Vi gör dem själva. Jag har rekryterat massa människor genom åren och jag har lyckats bra och jag har lyckats dåligt. Det är jättesvårt, men vi försöker synas mycket i sociala medier runt om i Bohuslän och Falun. Det kan vara svårt att hitta bra människor när man är ett litet bolag, men idag är vi en attraktiv arbetsgivare som får många bra ansökningar. Det är lite som Stenmark sa, ju mer man tränar ju mer tur har man. Jag känner mig väldigt stolt över vårt utvecklingsteam som idag är över 30 personer och som producerar världsledande produkter.

 

Kunderna till Tenstar Simulation är främst skolor och privata utbildningsföretag runt om i världen.

 

- Och så gör vi en hel del projekt ihop med maskintillverkarna. Då utvecklar vi vilka virtuella miljöer, fordon, maskiner och scenaror som helst – för marknadsförings- och utbildningssyften. Våra viktigaste marknader är Frankrike, Storbritannien och Tyskland, men vi verkar fortfarande på en omogen marknad där försäljningen varierar mycket från år till år.

 

Hur ser er säljorganisation ut?
- Vi har egna säljare i Finland, Norge, Storbritannien, Belgien, Tyskland och Frankrike. Och så har vi återförsäljare i Nederländerna samt är i uppstart av återförsäljare i andra länder. Vi vill egentligen anställa egen säljpersonal men om det finns bra återförsäljare som vill representera oss så överväger vi det, det kan vara klokt.

Hur har du löst er finansiering?
- I princip med egna pengar, och på senare tid också med hjälp av Almi och bank. Trots att jag väntade tills vi visade positivt kassaflöde, efter att ha spenderat många miljoner, behövde jag gå till fem banker innan jag fick ett ja. Att en erfaren entreprenör som sålt ett bolag behöver gå till fem banker för att få ett ja kan få mig att undra hur företagare egentligen ska bära sig åt.

 

Freddy återkommer flera gånger till betydelsen av stöd från Almi.

 

- Innovationslånet är ett väldigt bra koncept. Det har hjälp mig med likviditeten som är så viktig när du ska växa ett bolag. Har du inte likviditet kommer du sova dåligt, så enkelt är det. Och det är ett problem för många småföretagare.

Almi och Bengt Raner har varit ett fantastiskt stöd och gjort skillnad för hur jag växer min verksamhet.
Freddy Lund, Tenstar Simulation

När har det varit som tuffast för dig?
- Det svåraste har nog varit att springa fort men ändå bibehålla likviditeten. Och sen är Tenstar inte det enda jag har på gång. Sen 2010 äger jag en stor industrifastighet där jag driver ett gym, kontorshotell och hyr ut kontorsyta till bland annat kommunen. Fastigheten utvecklas hela tiden och nu jobbar vi med en fantastisk yta för träning, kontorsarbete och möten utomhus på taket.

 

Vad drivs du av?
- Helt klart att utveckla nya produkter och teknologier som inte finns, och få ihop det till bra lösningar. Just nu jobbar vi väldigt mycket inom trafiksegmentet, för bil och tunga fordon. Samt håller på att utveckla och integrera eye-tracking. Allt som har med analys och uppföljning av förare eller maskinist, att kunna följa progression, är väldigt spännande tycker jag.

 

Vad ser du fram emot framöver?
- Jag ser fram emot varje dag, att få fortsätta bygga vår säljorganisation i Europa och få ut mer produkter, till exempel för trafikskolor. Och så ser jag fram emot Bauma i München, det är världens största mässa för byggmaskiner som går i april nästa år. Sist kom det 640 000 besökare och nu kommer det vara den första stora mässan på jättelänge så vi har bokat en dubbelt så stor monter. Det kommer bli jättehäftigt!

Om Freddy Lund

Ålder: 50 år.
Bor: I Grebbestad.
Familj: ”Särbo i Helsingfors med ett bonusbarn, vi turas om att resa till varandra”.
Utbildning: ”Jag är gymnasieingenjör även om mitt sista år inte var så vackert haha. Brukar säga att jag inte har någon utbildning, bara livets hårda skola”.
Yrkesbakgrund: ”Började som 21-åring på farsans företag som jag tog över och senare sålde till Hexagon”.
Bästa egenskap: ”Det är nog att jag har en stark drivkraft att hela tiden vilja framåt. Och så är jag inte rädd”.
Sämsta egenskap: ”Det är nog mitt tålamod, som inte alltid är det bästa. Men det är säkert kopplat till att vilja framåt”.
Hur kopplar du av?: ”Genom träning, helst åker jag skidor men jag äger ju också ett gym, även om jag kan vara den mest otränade gymägaren i Sverige haha.”
Hur får du inspiration? ”Det är alltid andra människor som inspirerar mig mest.”

Om Tenstar Simulation

Gör: Utvecklar och säljer pedagogiska simulatorer av fordon och maskiner inom transport, anläggning, skogsbruk och trafik.
Var: Huvudkontor i Tanumshede, utvecklingskontor i Falun samt säljare runt om i Europa.
Startade: 2009.
Ägare: Freddy Lund.
Antal medarbetare: ”Omkring 50 men vi växer hela tiden”.
Omsättning: ”Cirka 60 Mkr 2020. 2021 hoppas vi på väldigt mycket mer, gärna närmare 100”.