Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
Inspiration

Vidde vill ta fram världens första hållbara elektriska snöskoter

Bolaget Vidde jobbar just nu frenetiskt med att ta fram världens mest hållbara eldrivna snöskoter.
Efter en resa till Norrland och en snöskotertur kände grundarna Christian Lystrup och Yalda Mirbaz att det måste finnas sätt att utveckla en snöskoter.

– Det kändes så fel med allt buller och avgaser som gör att du måste ha speciella kläder för att åka, säger Christian.

 

Han och Yalda känner varandra sedan universitetstiden. De vet att de jobbar bra ihop och väl hemma efter den där skoterturen började de reka vad som redan fanns på marknaden vad gäller snöskotrar på el. De såg någon skoter med elbatteri, men inget som slagit igenom på riktigt.


– Det cirkulära tänket i själva uppbyggnaden av skotern fanns inte heller, berättar Christian.

Yalda Mirbaz är medgrundare och CFO i Vidde. Hon har tidigare varit revisor på PWC och har jobbat som CFO i både mindre bolag och börsbolag.
Christian har både teknisk och ekonomisk bakgrund. Han har bland annat arbetat som teknisk officer på ubåtarna. "Att ha jobbat med den typen av komplexitet gör mig trygg i att vi kommer kunna utveckla elektriska snöskotrar."

De jämförde med hur mycket längre andra branscher kommit, såsom med motorcyklar.


– Vi kände att vi måste göra ett försök, säger Christian.


De kom i kontakt med Stefan Pettersson, forskningschef inom området electromobility på forskningsinstitutet RISE, som uppmuntrade dem att köra vidare och hjälpte till med rätt kontakter. De startade också ett samarbete med RISE och började resa kapital. Här fick de tidigt kontakt med Almi som beviljade finansiering.


– Det hjälpte oss att få fart på grejerna. Innovationslånet hos Almi bidrog till vår konceptfas – att vi tillsammans med RISE och andra experter kunde undersöka vad som går att göra inom det här området, berättar Christian.


Det fanns mycket att göra, insåg de. De tittade både på cirkulär ekonomi och cirkulär design.


– Vi frågade oss: Hur ser snöskotern ut idag och hur borde den se ut? Vilka funktionsområden går att förändra?

Testteamet med Frank. Från vänster Joel Westerlund, proffsförare skoter, Fredrik Blom, CTO för Vidde, Erik Sandlund och Magnus Edin, båda från RISE.

Framåt hösten 2022 hade de funnit en rad saker som de kunde ta vidare till deras första prototyp: Frank.


– Han är döpt efter Frankenstein. Inte så snygg, men han är vårt rullande labb. Han ger oss också frank data – vi ser tydligt hur han fungerar i rätt miljö.


Sedan någon vecka rullar alltså Frank över vidderna. Nu tittar de framför allt på tre delar: Hur fungerar han i kyla? Hur är han att köra? Och hur låter han?


– Frank är mer stabil än vad jag hade kunnat drömma om. Han har till och med kunnat köra turer med amatörer. Vi visade upp Frank för bland annat folk från bilindustrin och i vanliga fall när man lanserar en prototyp har den sina begränsningar. Du får inte köra för fort och så vidare, men som våra besökare sa, så har vi en fullt fungerande maskin här. Vi glömmer nästan bort det. Frank levererar, säger Christian och ler.

Inför bygget av Frank fick de beviljat ytterligare finansiering från Almi, lån som de ännu inte nyttjat. De pengarna planerar Vidde att använda till arbetet med den cirkulära designen av för-serien som kommer efter testningen med Frank.


Detta görs också i samarbete med RISE och även designbyrån Pininfarina, som designat Ferraris och andra fordon sedan 30-talet. Vidde är mycket nöjda med att en så etablerad aktör har valt att arbeta med Vidde för att ta fram den cirkulära designen. Det kan också ha verkat otippat när denna italienska jätte tackade ja till uppdraget, men enligt designbyråns senior vice president Xavier Blanc Baudriller var det “en unik möjlighet att lära av ett land som satt hållbar utveckling i centrum i decennier”.

 

Under våren 2023 designas för-serien och planen är att produktionen kommer att ske under hösten och ska testas med Viddes tre partners kommande vinter. Här har de valt att arbeta med Skistar, Ishotellet i Jukkasjärvi och Skellefteå Kraft som alla kommer att ha snöskotrar igång.


– Efter det vet vi väldigt väl vad våra kunder tycker om och vad vi måste utveckla för att kunna leverera de olika kundtypernas absoluta favoritmaskin, säger Christian.


Trots att snöskotern ännu inte finns fysiskt och de inte vet exakt hur den ska se ut eller har någon prislapp får de en handfull ordrar varje dag.


– Det visar bara att det finns en stor efterfrågan och marknad för den här snöskotern.

“Han har blivit en sådan personlighet – Frank”, säger Christian. Frank är bolagets första prototyp och deras labb.

Viddes resa har gått snabbt. De började jobba med bolaget i maj 2022 och målet är att lansera snöskotern under vintern 2024.


– Det är en hög ambitionsnivå som vi jobbar mot. Men ska man göra en verklig omställning gäller det att ligga i.


De har även fått hjälp från Almis rådgivare Jens Mårtensson med affärsutveckling.


– Jens är fantastisk. Han är både entreprenöriell och hjälper oss att navigera. Jag kan bara slå en signal när det känns kämpigt och han är medmänniska och försöker hitta lösningar och se vilken riktning vi kan ta. Han är supervärdefull – och har också fått köra Frank nu.

 

Vidde har från första stund frågat sig hur de jobbar smartast som ny och liten aktör.


– Vi är ett litet jättekompetent kärnteam och kompletterar med externa experter. Ska man bygga en egen organisation tar det för lång tid. Vi måste gå fort fram och har kommit otroligt långt med små resurser.

Snart öppnar Vidde sin nästa investeringsrunda och vill gärna ha investerare som kan följa dem hela vägen och som förstår den gröna omställningen, cirkularitet och produktion.

Vilka utmaningar har ni just nu?
– Vi är helt övertygade om att vi kommer göra en fantastisk produkt. Frågan vi jobbar fokuserat med nu är produktionen, särskilt den cirkulära, för att få till den på allra bästa sätt. Vi jobbar också för att hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt för vi vet att ju fler som går över till vår snöskoter, desto större miljöpåverkan får vi. Så det är ingen guldmaskin som kommer ut utan en långvarande bra maskin som folk har som sin favorit. Typ som en Moccamaster. Har du väl köpt en vill du aldrig ha en annan kaffebryggare, säger Christian.

Jag vill bli kontaktad av en rådgivare

Har du ett registrerat bolag?

BEHOV
Vidde var i behov av finansiering för att ta fram en första prototyp, få patent och senare kunna utveckla produkten vidare.

 

LÖSNING
Almi har beviljat finansiering i två omgångar och också stöttat med affärsutveckling.

 

RESULTAT
“Finansieringen hjälpte oss att få fart och bidrog i vår konceptfas. Almi har även hjälpt oss med finansiering och registrering av vårt första patent, vilket var viktigt och vår rådgivare Jens är fantastisk. Han är både entreprenöriell och hjälper oss att navigera. Jag kan bara slå en signal när det känns kämpigt och han är medmänniska och försöker hitta lösningar och se vilken riktning vi kan ta. Han är supervärdefull”, säger Viddes grundare Christian Lystrup.

Vidde Snow Mobility AB

Grundades: 2021 av Christian Lystrup och Yalda Mirbaz.
Ägare: Christian och Yalda med investerare.
Säte: Jörn, norr om Skellefteå.
Gör: Utvecklar världens första hållbara, cirkulära och eldrivna snöskoter. Skotern ska ha ett långt liv där delarna kan bytas ut eller uppgraderas vid behov.
Anställda: Fyra och flera externa konsulter.
Kuriosa: Bolaget är döpt efter norskans ord för fjällvidd – öppningen när du kommer upp på fjället. “Jag är själv halvnorsk och vi har alltid sagt att ‘vi ska ut på vidda’ och det känns som rätt namn som nordiskt bolag”, säger Christian.
Läs mer här: viddemobility.com

Viddes Almi-rådgivare Jens Mårtensson får självklart också testköra Frank: “Det var grymt kul. Den är ju så tyst och svarar enormt snabbt på gasen.”

Jens Mårtensson är rådgivare hos Almi och mötte Vidde för ett år sedan:
– Bolaget var precis bildat och de var på en väldigt tidig idé-nivå. I det läget funderar vi på Almi på idéns bäring och vilket team som står bakom. Alla i innovationsrådet tyckte att det var en otroligt spännande idé som vi ville vara med och stötta. Vi försöker alltid ha snabba processer, vilket var bra i det här fallet då teamet hade en väldigt snäv tidsplan.


Vad föll ni för i idén?
– Det finns en enkelhet i att alla fordon ska elektrifieras. Så att det ska göras även med skotrar kändes givet, men frågan var förstås hur. Att RISE var med på spåret tidigt var en bra grund för vår bedömning, för att bolaget skulle komma framåt i den tekniska utvecklingen. Det blev också en sorts garant för idén.


Varför har finansiering och affärsutveckling varit rätt för Vidde?
– För innovationskunder gäller det, förutom att finansiera sin idé, att ta rätt steg, i rätt fas och i rätt takt. De hade en enormt ambitiös tidsplan, saker ska gå fort. Man vet med innovationsprojekt att de ofta går fram och tillbaka och varje projekt har sina unika förutsättningar. Christian och jag hittade varann ganska direkt och har haft en mycket bra dialog vilket underlättar.


Vilken potential har Vidde?
– Potentialen är… ja, hur stor kan den vara? Högsta! De har tagit jättekliv och ur vårt perspektiv leder de utvecklingen av elektrifiering av skotrar även om det redan finns skotrar med el. Viddes snöskoter byggs ur ett rent cirkulärt perspektiv, så när det gäller produktionsutveckling är de långt fram på marknaden. Visst finns det faror med det också, men jag ser att de har ett försprång – även om deras produkt inte finns ännu, säger Jens.


Läs Jens tips när ditt bolag behöver finansiering