Webbplatsen kommer inte fungerar helt korrekt om er webbläsares JavaScript funktion är inaktiverad.
30 augusti 2018

EFFEKTIVARE VÄXTHUS OCH SATELLITER – VINNARNA AV ÅRETS SKAPA-PRIS I UPPSALA!

Under torsdagen (30/8) delades årets SKAPA-pris samt SKAPA-priset för unga innovatörer för Uppsala län ut i samband med UIC-dagen på Uppsala Konsert & Kongress. Vinnaren av Skapa-priset blev Peter Nilsson, som tillsammans med vinnaren av årets SKAPA-pris för unga innovatörer, Nils Weber kommer representera Uppsala län i den nationella SKAPA-tävlingen i Stockholm, 8 november.

SKAPA-priset syftar till att ge ekonomiskt stöd till innovatörer för att de ska kunna utveckla sin uppfinning till produkter och tjänster. SKAPA-priset för Uppsala län på 25 000 kronor går 2018 till Peter Nilsson som utvecklat smarta och effektiva elektro hydrodynamiska pumpar för temperaturreglering. Innovationen Micro Thermal Regulator (µ-TR) är en patenterad produkt som exempelvis kommer kunna tillämpas inom rymdindustrin.

Att få det här priset är jätteroligt, och inte minst så är det ju en bekräftelse att man skapar någonting bra för samhället och att det man gör uppskattats
säger Peter Nilsson i en kommentar.

SKAPA-priset för unga innovatörer på 15 000 kronor ska dels ge ekonomiskt stöd men framförallt inspirera unga innovatörer i åldersspannet 18-29 år. I år går priset till Nils Weber och innovationen Bitroot, som gör växthusodling mer effektiv. Idén bygger på att mäta och kontrollera odling på distans med hjälp av sensorer som placeras i både jord och luft.

Att få vinna ett sånt här pris är mycket värdefullt för mig och för hela teamet på Bitroot. Uppmärksamheten är värdefull för att vår produkt ska kunna inspirera och hjälpa fler människor att börja odla själva, både privat och kommersiellt.
säger Nils Weber i en kommentar.

JURYNS MOTIVERINGAR
Årets vinnare av SKAPA Utvecklingspris
Peter Nilsson, i företaget APR Technologies AB, har utvecklat smarta och effektiva elektro
hydrodynamiska pumpar för temperaturreglering. Denna patenterade teknik möjliggör miniatyriserade pumpar helt utan rörliga delar och har redan hittat kommersiella tillämpningar inom rymdindustrin.


Årets vinnare av SKAPA Framtidens Innovatör
Nils Weber, i företaget Bitroot AB, har utvecklat ett Internet-of Things för växthus med en smart sensor baserat på ett modulärt system. Med denna innovation kan växthusodlare odla mer effektivt genom att få bättre individuell kontroll på tillväxtparametrar och därmed minskad arbetstid, kostnader och resursanvändning.

SKAPA-pris juryn i Uppsala-län består av Olle Jonsson Almi Uppsala, Anette Widén Almi Uppsala, Christel Benfalk Länsstyrelsen Uppsala län, Kjell Magnusson, Uppsala Idé- och Uppfinnarförening.

 

För mer information
Olle Jonsson, ordförande i Stiftelsen SKAPAs länsjury
och Rådgivare Almi Uppsala
018-18 52 05
olle.jonsson@almi.se

Kontakta vinnarna
Peter Nilsson, APR Technologies AB

0707-234 281

peter.nilsson@aprtec.com

 

Nils Weber, Bitroot
0704-175 420
nils@bitroot.se

Om Stiftelsen SKAPA
SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Patent- och registreringsverket, och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond. Läs mer: stiftelsenskapa.se

 

almi.se/uppsala