Visa innehåll för Almi i din region: Välj län:
6 september 2019

Roligare och lönsammare företagarvardag efter LIFT

När Öbergs närmade sig 20 år såg grundaren Anders Öberg behov av förändring. Med Almis, 20-årsjubilerande, ledarskaps- och verksamhetsutvecklingsprogram LIFT fick han verktyg och energi för att utveckla företaget till nästa nivå. På de tio år som gått sedan dess har företaget satt de mjuka värdena i centrum och omsättningen har ökat från runt 14 till cirka 50 miljoner.

   - För tio år sedan visste jag inte vilket ben vi skulle stå på. Öbergs var ett lönsamt företag, men vi stod och stampade trots att jag trodde att vi gjorde allt rätt, berättar Anders Öberg.

 

I en bransch där allt blivit mer och mer digitaliserat och centraliserat har Öbergs vågat satsa på att kombinera ny teknik med kunnande och personlig service. Det har gett resultat och inte bara omsättningsmässigt och räknat i antalet anställda. Öbergs har investerat i nya, större lokaler. Lagom till 30-årsdagen förra året var lokalerna i Karlstad klara och företaget blomstrar.

Det har aldrig varit så roligt att driva företaget som det är i dag, men det har tagit både tid och krävt obekväma förändringar för att komma hit.

Lift gav Anders möjlighet att stanna och upp och reflektera. Han såg både på företaget och sig själv med nya ögon. Samtidigt erkänner han att han under första Lift-träffen hade svårt att göra sig kvitt känslan av att han egentligen inte hade tid, men det var att ta sig tid som var det centrala i programmet. Han hyllar också den skuggstyrelse som var en del av utbildningen. Ledamöterna bestod av fyra av de övriga deltagarna i programmet.

 

   - Vi var fullständigt transparenta och ärliga mot varandra. Jag lärde mig att bli mer öppen, lyssna och involvera andra i min beslutsprocess. Det har påverkat hur vi jobbar i Öbergs på ett mycket positivt sätt, understryker Anders.

 

Hos Öbergs möts du både i telefonen och i butiken av teknikkunniga medarbetare och nästan hälften av dem är kvinnor.

Vi växer varje år och det är extra kul att vi inom vår mansdominerade bransch har lyckats rekrytera så många kvinnor. Det har i sin tur skapat en daglig balans och jämvikt med bra dynamik och teamkänsla.

De senaste åren har företaget växt med 20 procent om året. Den tillväxtresa som påbörjades med LIFT går nu in i en ny fas. Mikael Hedin, produkt- och försäljningschef på Öbergs, har påbörjat sin LIFT-utbildning och kommer att ta över som vd vid årsskiftet. Anders ska jobba med marknadsfrågor och fungera som senior advisor.

 

   - Det ger mig tid att utveckla styrelsearbetet och kunna jobba med de strategiska frågorna ännu mer långsiktigt. Vi har precis lyckats rekrytera extern kompetens även till nya styrelsen. Det ger en otrolig energi att göra de här förändringarna, avslutar Anders Öberg.

Fakta om 20-årsjubilerande LIFT

LIFT är ett ledarskapsprogram som Almi Värmland erbjuder. Sedan starten 1999 har 147 företagare gått programmet. Programmet pågår under åtta månader och är uppbyggt i sex moduler på vardera två till tre dagar.

 

Läs mer om LIFT.

Fakta om Öbergs

Öbergs är en oberoende leverantör av pneumatik, ventiler, linjärteknik och montage. Medarbetarnas teknikkunnande är lika viktigt som komponenternas kvalitet.

 

Företaget, som är helägt av Anders Öberg, grundades 1988. I dag har företaget femton anställda och omsätter nästan 50 miljoner.