Centrala delar i arbetsmetodiken
- Relevansanalys Vad är aktuellt för företaget att fokusera på och arbeta med
- Vad kan påverka företagets konkurrenskraft positivt eller negativt
Inledande väsentlighetsanalys Vad är mest prioriterat? Här kollar vi på intressenternas förväntningar i förhållande till företagets möjlighet att påverka. - GAP-analys Hur ser det ut just nu, hur presterar företaget i de prioriterade områdena?
- Handlingsplan Hur ska det gå till? Hur bör man
agera för att minska sin påverkan och stärka företaget? Handlingsplanen görs på både lång och kort sikt.
Värdekedjan
Hos många företag vi möter ser vi att mycket görs i den egna verksamheten. Därmed hamnar ofta fokus på vad som sker innanför de egna grindarna.
I vårt arbete med ett strategiskt hållbarhetsarbete ser vi verksamheten i ett bredare perspektiv och inkluderar övriga aktörer i den aktuella värdekedjan. Tillsammans ser vi på hur man i partnerskap kan lösa den aktuella branschens problem och gemensamt med t.ex. leverantörer kan erbjuda mer konkurrenskraftiga erbjudanden till marknaden.
Inget företag kommer ensamt lösa de problem vi står inför, därmed blir samarbeten A och O i framtida hållbara affärsmodeller.
Klimat- och miljöarbete
Med en av världens tuffaste miljölagstiftningar har i princip alla svenska företag sina tillstånd på plats.
Nu står vi dock inför en rad nya utmaningar som involverar klimatkris, stora bekymmer med biologiskt mångfald och mikroplaster som sprids etc. Dessa ämnen har i många fall inte hanterats tidigare och många företag identifierar därför sitt avtryck och hur de, genom att ställa om sin verksamhet, kan bli en del av lösningen istället för att vara en del av problemet.
Attraktiv arbetsgivare
Kompetensbristen i många branscher är ett faktum. Att utveckla befintlig personal och attrahera och rekrytera rätt personer är en förutsättning för att kunna utveckla framtidens affärer och ta marknadsandelar.
Genom att se befintliga och blivande kollegor som en strategiskt viktig intressent kan man som företag vässa det man redan gör bra, men också utveckla de delar där man behöver ta nästa steg. Allt för att lägga en stark grund för ett långsiktigt konkurrenskraftigt företag.
Aktiv samhällsaktör
Ett företag är inte en isolerad ö. I interaktionen med det lokala samhället är företag en viktig partner för att invånarna ska trivas och växa. Genom att utveckla relationerna med skola och högskola kan man bidra till att få tillgång till rätt arbetskraft på sikt, men även att testa högskolestudenter och ge dem en inblick i utvecklingsmöjligheterna som många ägarledda bolag erbjuder.
Sedan länge har företag varit en stor del i att möjliggöra lokala föreningars verksamheter, men fokus ökar också på att skapa en attraktiv närmiljö som ger nya perspektiv och livskvalitet för fler. Tillsammans skapas ökad innovationsförmåga och motståndskraft i samhället, kommunen och länet.