Finalister klara - Årets Innovatör i Örebro kommun

Publicerat:

16 feb. 2024, 12:51

Nyhet

Under galakvällen, som följer efter Stora Näringslivsdagen den 20 mars på Conventum i Örebro, delas det ut priser i 6 olika kategorier. Almi har äran att vara värd för priset till Årets Innovatör. Nomineringsprocessen stängde vid årsskiftet och juryns hårda arbete med att utse de tre finalisterna är nu färdigt. Igår kväll blev det klart att vi får gratulera; Adam Vikström & Matthias Chahin, Anders Crichton-Fock och Erika Orvendal!

Stora Näringslivsdagen är en heldag för och med hela Örebro läns näringsliv. Det kommer att bli en dag med omvärldsanalyser och inspiration i heta och aktuella ämnen som övergår till en kväll fylld med underhållning och prisutdelningar genomsyrad av stolthet. Och stolta är även vi på Almi Mälardalen som fått äran att dela ut pris till Årets Innovatör.

Kriterierna för Årets Innovatör

För att bli nominerad till Årets innovatör behöver en person, teamet eller företaget uppfylla följande kriterier:

  • Skapat en innovation med tydligt nyhetsvärde.
  • Skapat en innovation som bedöms kunna nå betydande bekräftelse på marknaden.
  • Ha en välordnad ekonomi.
  • Vara registrerad i Örebro kommun.

Juryn för priset består av:

  • Christoffer Nordström, Almi Mälardalen (juryns ordförande)
  • Helena Melander-Bergström ÖRU Innovation/Holding
  • Victor Sunnliden på Region Örebro Innovation AB
  • Malin Storm på Inkubera
  • Richard Grönberg på ECDesign.

- Det är häftigt att se hur många drivna innovatörer som finns i Örebro och som vill lösa problem - både i sin omgivning och i vår omvärld!

Christoffer Nordström, innovationsrådgivare på Almi Mälardalen samt ordförande för jurygruppen

Årets finalister är klara

Adam Vikström och Matthias Chahin - Deligate AB 

Deligate hjälper idag några av Sveriges största livsmedelsbutiker att sälja mer kort-datum-mat på kortare tid. Ät Snart-butikerna har snabbt fördubblat sin kort-datum-försäljning och samtidigt ökat intäkten per såld vara med i snitt 12,60 Kr eller 31%. Inom Sverige har de exempelvis kunder som ICA, Hemköp och Coop. Internationellt hjälper de Carrefour och Løvbjerg Supermarked med smart datumhantering. Deras tjänster hjälper livsmedelsbutikerna att öka intäkt med smart datumkoll, management för kedjor och rapportverktyg.
Läs mer om Deligate.

Juryns motivering:

”Adam & Mattias genom nya innovativa lösningar och ständig förnyelse vill vi lyfta fram dem som innovatörer. Deras lösningar syftar till att göra världen lite bättre. Detta genom att sälja mat som annars skulle slängas och därmed göra skillnad.”

Erika Orvendal - FIBES Family AB

Erika har utvecklat appen FIBES fabric finder, som främst riktar sig mot tapetserare och inredare, butiker och fabriker, samlar alla agenturers tyger på ett och samma ställe. Genom detta kan man enkelt kan hålla koll på prisändringar och när något tyg utgår. Appen innehåller även en fiffig sökfunktion som hjälper till att hitta nya tyger. Tygerna märks efter material, egenskaper och stil m.m. och gör det enkelt för användaren att hitta det den söker.
Läs mer om FIBES Family AB.

Juryns motivering:

”Under sina år som yrkesverksam möbeltapetserare insåg Erika hur mycket arbetstid som lades på administration kring tyger. Prisuppdateringar, sortimentsändringar och utbud sköttes manuellt via tygagenturernas utskrivna produktlistor - flera gånger per år. För att frigöra arbetstid för tapetserare och inredare har Erika utvecklat Fibes - en digital app som katalogiserar tyger och material samt ser till att priser och utbud är uppdaterade. På så sätt kan tapetserare och inredare lägga mer tid på sitt hantverk samtidigt som Fibes på ett innovativt sätt bidrar till en mer hållbar bransch.”

Anders Crichton-Fock - Grythyttan Culinary Science and Innovation AB

Anders är universitetslektor och forskare på Restaurang- och hotellhögskolan ÖRU samt grundare och ägare av Grythyttan Culinary Science and Innovation AB. Företaget har tidigare fokuserat på att importera vin men som nu, sedan starten av 2023, fokuserar helt på att återvinna vin för en hållbar framtid. Det hälls årligen ut fler tusen liter vin bara i Sverige, både viner som är fullt drickbara och sådana som tappat i kvalitet. Detta vill Anders Crichton-Fock råda bot på och har därför utvecklat en process för att skapa nytt liv av gamla viner. Första kund är Fotografiska i Stockholm.
Läs mer om Grythyttan Culinary Science and Innovation AB.

Juryns motivering: 

”Det hälls årligen ut flera tusen liter vin bara i Sverige. Både viner som är fullt drickbara och sådana som anses tappat i kvalitet. Anders forskning har resulterade i god förståelse och kunskap på området och genom sin lösning vill Anders råda bot på problemet. Anders har därför utvecklat en process och metod för att ge ratade viner ett nytt liv.”

 

Vi på Almi Mälardalen önskar alla tre finalister stort lycka till på Stora Näringslivsdagen i Örebro den 20 mars!