
"För mig har det definitivt varit en självförtroenderesa"
Med sin digitala plattform, Emission Twin, hjälper The Ontology Way klimatmedvetna företag att minska koldioxidavtrycket. Istället för att brottas med kalkylark får företagen all data samlad på ett ställe. Det ger bättre förutsättningar för analys och genom The Ontology Ways unika programvara också möjligheter att simulera förändringar.
Företag: Tjänst:
Startår: Anställda: Verksamhet: |
The Ontology Way Emission Twin, en digital plattform som hjälper företag att minska koldioxidavtrycket 2020 6 Sverige |
– Det smarta med digitala tvillingar är att man inte programmerar dem för att göra en specifik sak, utan konfigurerar dem för hur det ser ut just nu. När förändringar sker konfigurerar man bara om dem, förklarar Tove Nilstun, grundare av The Ontology Way.
Fördelen med Emission Twin är att kunden kan göra omkonfigureringen själv, direkt och utan kostnad. Konkurrerande mjukvaror kräver att kunden kontaktar företaget, vilket är både tids- och kostnadsdrivande.
En digital tvilling är en digital representation av en avsedd eller verklig fysisk produkt, system eller process. Den fungerar som en digital motsvarighet och används till exempel för simulering, testning, övervakning och underhåll. Källa: Wikipedia |
Idén till att starta eget företag kom 2020 efter ett föredrag av MAX Burgers hållbarhetschef. Han pratade om att hållbarhet måste in även i affärer och affärsmodeller om vi vill göra något åt klimatet och ge våra barn en framtid. Tove insåg att hennes kunskap om digitala tvillingar kunde användas både för att beräkna klimatavtryck och ta reda på hur man kunde minska dem.
Tillsammans med MAX Burgers utvecklade Tove en prototyp som gjorde det möjligt att experimentera med hur olika val i verksamheten påverkade koldioxidavtrycket.
– Vi tittade till exempel på vad som händer om vi sätter en timer på grillen, eller använder rödlök istället för gul lök och vad det gör för skillnad på ett år, berättar Tove.
Bort med kalkylark, in med data och analys
Idag har företaget sex anställda med kunder främst i Sverige. Bolaget är fortfarande i ett tidigt skede men har fått finansiering och målet är att bli globala. Emission Twin är främst till för stora och medelstora företag som räknar på sina utsläpp, har ambitiösa klimatmål och oftast hanterar sina klimatdata i kalkylark.
– Över 60 procent av företagen använder kalkylark för att hantera sin klimatdata och dem vill vi gärna nå. Vår plattform täcker hela ekosystemet och samlar all data på ett ställe. Det underlättar enormt mycket för dem, säger Tove.
Konkurrenternas produkter är snarare inriktade på rapportering och att uppfylla lagkrav än på att hjälpa företagen att faktiskt sänka sina utsläpp.
– För att lyckas minska utsläppen måste insatser riktas dit där de ger störst effekt, och då behövs bättre analyser och bättre data, men även samarbete i värdekedjan kring planer och mål. Att kunna simulera förändringar och utifrån dem skapa en action plan är unikt för vår produkt och något som är oerhört värdefullt för företagen, förklarar Tove.
Emission Twin ger företag möjlighet att:
- Samarbeta för att nå gemensamma mål
Bjuda in partners och leverantörer att dela sin data och ta del av framstegen. - Fokusera på utsläppszoner
Börja med den data som finns till hands och bara gräva djupare där utsläppen är höga och datakvaliteten är låg. - Simulera alternativ
Simulera hur olika åtgärder skulle påverka utsläppen genom hela värdekedjan genom att göra saker annorlunda.
Att vara kvinnlig entreprenör är långt ifrån normen
Mycket av drivkraften att ta steget och starta eget kommer från den energi Tove får ifrån sina mål och visioner.
– Jag lägger hela mitt liv på jobbet. Det gjorde jag även på mitt förra jobb, men jag kände att jag inte skulle kunna upprepa det i en ny anställning. Jag kände att jag ville göra något på egen hand, säger Tove.
Det finns dock fortfarande fler hinder för kvinnor än män att ta sig över om de vill starta bolag. Att vara kvinnlig entreprenör är långt ifrån normen.
– Normen är män, det är det vi är vana vid. Det är lätt att ha fördomar utan att ens vara medveten om det. Om en investerare satsar pengar på en kvinnlig entreprenör och det inte går så bra för företaget, är det lätt att dra slutsatsen att man inte ska satsa på kvinnor. Men om en man misslyckas blir det ingen stor grej av det. Nästa manliga entreprenör får investeringar ändå, menar Tove.
– Jämställdheten i Sverige är ofta bättre när det gäller det som är synligt, som till exempel delad föräldraledighet eller att kvinnor självklart jobbar heltid. Men många sanningar kring kvinnors företagande är inte synliga på samma sätt och okända för många, säger Tove.
Några sanningar som många kanske inte känner till:
|
– Ta till exempel anställningar. När män rekryteras fokuserar man oftast på vilken potential de kan tänkas ha framåt. När kvinnor rekryteras fokuserar man på vad de gjort tidigare. Det är en tankeställare, tycker Tove.
Det är inte bara omgivningens attityder som utgör svårigheter på vägen. Många kvinnor är rädda att misslyckas och saknar uppmuntran från omgivningen. En förändring behöver påbörjas tidigt. Redan som barn uppmuntras flickor att vara söta och snälla och pojkar att vara starka och modiga.
– För mig har det definitivt varit en självförtroenderesa. Jag har kämpat med att hitta en balans mellan att jag bestämmer vad vi ska göra och att släppa in influenser från andra. Bitvis har jag varit för öppen för andras åsikter. Nu har jag lärt mig att lita mer på min magkänsla och att säga nej. Det behöver jag öva ännu mer på, ler Tove.
– En annan svårighet är att jag är detaljorienterad och måste kämpa med att inte vara perfektionist. Det där med ”good enough” funkar inte riktigt för mig eftersom mitt ”good enough” är på en så mycket högre nivå än andras, suckar hon.
– Jag har också jobbat mycket med att lära mig att hantera svängningar. Ena dagen är allt toppen och det går jättebra. Nästa dag är energin helt slut och inget fungerar, berättar Tove.
Omge dig med dem som kan ge stöd
Tove tog kontakt med Almi 2021, tidigt i bolagets resa. Almi hade varit på besök på hennes tidigare arbetsplats, så hon kände redan till en del av vad hon kunde få stöd med. Hon tycker att Almi snabbt förstod hennes utmaningar och hittade rätt personer som kunde ta henne vidare.
– Almi hjälpt mig med ekonomin, bland annat bokföring och jag fick en mentor att bolla idéer med, säger Tove.
– Jag har också deltagit i ett VD-nätverk med andra som var i samma fas som jag. VD-nätverket kan jag verkligen rekommendera till andra! Det var både lärorikt och till stor hjälp att ta del av varandras utmaningar, säger hon entusiastiskt.
– Jag har precis fått ett Grönt lån som kompletterar vår nyemission också. Jag deltog även i en hållbarhetsworkshop som var väldigt lärorik. Man kan ju tro att jag kan mycket om ämnet, men jag är främst digitaliseringsexpert, säger Tove och skrattar.
Toves råd till andra kvinnor som vill starta företag är framför allt att släppa perfektionismen och hitta stöd i omgivningen.
– Våga satsa och tro inte att du måste vara perfekt. Allt behöver inte vara klart från början. Har du en idé, validera den, och när du ser att det fungerar – stå rakryggad, ha självförtroende inför investerare och stå på dig! Se också till att omge dig med människor och organisationer som Almi som kan ge stöd, råder Tove.
Tove Nilstun, grundare av The Ontology Way, har varit i teknikbranschen hela sitt yrkesverksamma liv och större delen har hon arbetat med digitala tvillingar.