Kvinnors företagande – internationalisering och tillväxt

I vår undersökning "Kvinnors Företagande – tillväxt och finansiering" från 2020 hade vi kontakt med 378 företag som drivs av kvinnor, i egenskap av VD och/eller ägare. Med hjälp av deras svar fick vi ännu bättre kännedom om de utmaningar och behov av stöttning företagen har när det gäller tillväxt internationalisering och finansiering. Information som vi tagit med oss i vår rådgivning.

Enterprise Europe Network (EEN) Mälardalen/Almi Mälardalen tillsammans med EEN Stockholm Mälardalen/Företagarna startade under 2020 upp ett gemensamt projekt för att få bättre kännedom om ambition, vilja, behov av affärsutveckling, finansiering och upplevda hinder vid internationalisering hos företag som drivs av kvinnor.

- Undersökningen visar tydligt att många kvinnor som driver företag inte nödvändigtvis följer den mall som många förväntar sig av företagare och entreprenörer. Det är inte företag med ambitioner om skyhög omsättning och flera hundra anställda. Kvinnor som driver företag söker andra saker, berättade Lina Skandevall, näringslivsexpert Företagarna, när rapporten lanserades den 1 mars 2021.

Många, mer än hälften, av företagarna i rapporten var soloföretagare eller hade en anställd. De flesta drev sina företag eftersom de uppskattar friheten och flexibiliteten företagandet möjliggör, inte för att de tjänar enorma summor med pengar. Samtidigt hade de flesta, drygt fyra av fem, en ambition att växa inom de kommande två till fem åren och det fanns en tydlig ambition om att verka på en internationell marknad. Nästan fyra av fem hade redan kunder, samarbetspartners eller leverantörer utomlands.

Synen på finansiering

När det gäller finansiering visade undersökningen att kvinnor som driver företag är relativt försiktiga med extern finansiering, framför allt vad gäller lån. Något som även bekräftas av Almi som får in många fler låneansökningar från män än kvinnor. Vi samhällsaktörer som erbjuder olika former av finansiering behöver bli bättre på att marknadsföra de olika alternativ som finns på marknaden till kvinnor. Men även säkerställa att företagarna får kunskap om vilka finansieringsmöjligheter och vad de innebär.

- Vi behöver fler växande företag som drivs av kvinnor. Men för att det ska bli verklighet behöver vi som investerar i företag förstå hur kvinnor som driver företag ser på finansiering, vilka hinder som finns och hur dessa hinder kan elimineras.

Carina Lahall, EEN Mälardalen

Mer samarbeten behövs för tillväxt och internationalisering

Undersökningen visade tydligt att det behövs nya typer av nätverk och fler kontakter för företag som vill verka på, eller som redan finns på den internationella marknaden. Kvinnorna i undersökningen svarade att det oftast är genom nätverk som de bearbetar sina marknader. Kontakter och nätverk är en av de största utmaningarna inom internationalisering. Mer än hälften efterfrågar ett särskilt nätverk för kvinnor, som kan stötta varandra, med fokus på affärer. Här finns alltså förbättringspotential för företagarorganisationer och myndigheter att bygga upp en anpassad mötesplats för kvinnor som driver företag.

- Vi har resurserna, erfarenheten och ambitionen att stötta de företag som vill växa internationellt, så nu kavlar vi upp ärmarna och börjar jobba hårdare på att nå ut till kvinnor, fortsätter Carina Lahall.

Vad hände efter rapporten?

Tack vare finansiering från Tillväxtverket kunde projektet fortsätta under 2021-2022. Under perioden erbjöds anpassade erbjudanden och aktiviteter utifrån kvinnornas uttalade behov och utmaningar. Främst i de regioner där studien genomfördes (Stockholm, Uppsala, Sörmland, Västmanland och Örebro län), men även på fler håll i landet.

Utöver individuella rådgivningar kring import och export erbjöds kvinnor som driver företag att medverka i olika strategigrupper. Gruppernas syfte var att lyfta utmaningar, inhämta inspiration, dra lärdom av varandras erfarenheter och kunskaper, skapa nya kontaktytor samt komma vidare i sin affärsutveckling.

Om undersökningen 

Under våren 2020 skickades en enkät med fem frågor ut till 2082 företag i Stockholms län, Uppsala län och Sörmland samt 739 företag i Örebro län samt Västmanland. Syftet var att få kännedom om ambition, vilja, behov av affärsutveckling, finansiering och upplevda hinder vid internationalisering hos företag som drivs av kvinnor. Enkäten resulterade i 378 svar. Djupintervjuer genomfördes sedan med 86 av dessa företagare.  

Projektet finansierades av Tillväxtverket och EU-kommissionen, genom Enterprise Europe Network.

Vill du växa internationellt? Kontakta oss på EEN Mälardalen!