Grönt är skönt - och en viktig framtidsfråga för alla företag

Publicerat:

24 apr. 2024, 04:45

Nyhet

KRÖNIKA

Det är hos företagen det händer. De flesta stora företag är medvetna om att de måste driva den gröna omställningen. Men även ­mindre aktörer gör skillnad, stor skillnad. Och de kommande nya regelverken för hållbarhets­rapportering ställer nya krav på Sveriges företag – i alla storlekar. I vår vardag på Almi möter vi dagligen västmanländska företag som står inför att börja, eller ta nästa steg i sitt hållbarhetsarbete. Det här gör att vi har ett ansvar, en viktig uppgift och en fantastisk möjlighet när det gäller att påverka och stötta svenska företag inom hållbarhet och grön omställning, så att de kan vara relevanta och lönsamma även i framtiden. 

För vissa är den gröna omställningen svårgreppad, hur ska jag kunna ta mig an detta i mitt företag med X affärsidé? Det du som företagare måste förstå är att du och ditt företag ska börja där du står just nu. Gör det inte till en så stor sak att ta tag i. Vi vill göra hållbarhet till något konkret och affärsnära utan att använda pekpinnar som bara ger dåligt samvete. Istället vill vi göra det lustfyllt och hjälpa till att identifiera nya affärsmöjligheter och affärsmodeller. Alltid med mindsetet att ”ingen kan göra allt men alla kan göra något”. Det viktigaste är att man som företag faktiskt kommer igång och påbörjar just sin hållbara omställning. Och det finns bra stöttning att få! På Almi har vi till­exempel många bra verktyg som våra rådgivare använder för att hjälpa våra kunder att se och prioritera vad som är mest väsentligt i just det specifika före­taget.

Mikael Fällman, vd Almi Mälardalen

"Alltid med mindsetet att ”ingen kan göra allt men alla kan göra något."

Många gånger kommer vi tillsammans fram till att det kan behöva göras ­investeringar av olika slag för att kunna verkställa den gröna omställningen. Och här vill jag verkligen slå ett slag för att det finns otroligt bra finansierings­möjligheter att ta del av, speciellt också för företag i Västmanland. Hos Almi ­erbjuder vi till exempel ett specifikt riktat Grönt lån till satsningar som syftar till att just göra gröna investeringar, vi pratar alltså ”vanliga” företag som står ­inför en ­omställning. Ska du kanske byta ut bilflottan till elbilar? Perfekt! I Väst­manland har vi också den stora ­förmånen att kunna erbjuda företag så kallade checkar genom Region Västmanland. Detta administrerar vi på Almi och en av checkarna som just nu går att söka är just för satsningar och investeringar för grön omställning. Och tack vare vårt uppdrag och möjlighet till subventionerade tjänster kan Almi erbjuda samtliga insatser ­kopplade till hållbarhet utan kostnad för dig som har ett mindre eller medelstort företag (upp till 249 anställda).

När det gäller hållbarhet måste vi alla ta ett gemensamt ansvar för framtiden, för Västmanland, Sverige och vår omvärld. Du har ansvar och vi har ansvar – och ­tillsammans kan vi göra stor skillnad! 

Mikael Fällman
Vd, Almi Mälardalen                   

Publicerad i FRAMGÅNG 23 april 2024 >>